GLAZBANASLOVNICARADIO EMISIJE

“Sviraj i pjevaj nešto narodno” s Gordanom Antolović i Silvijem Radelićem

Jučerašnje poslijepodne u našem studiju je bilo ispunjeno narodnim zvucima i pričom o narodnoj glazbi. Bio je to svojevrsni produžetak novogodišnjeg dočeka. U goste su nam došli Gordana Antolović i Silvije Radelić i ispričali svoje “dobre priče” protkane narodnim melosom.

Gordana je trenutno uspješna natjecateljica showa Nikad nije kasno i ova Našičanka gaji ljubav prema narodnoj glazbi još od malih nogu.

Otac mi je bio harmonikaš tako da se u našoj kući oduvijek sviralo i pjevalo. Pamtim njegove probe s bendom pred svirke, tako da je muzika oduvijek prisutna u mom životu i bez nje jednostavno ne bih mogla živjeti. Počela sam pjevušiti još u osnovnoj školi i kao osmašica sam se prijavila na jedno natjecanje u Našicama na kojem sam pobijedila s Madonninom pjesmom. Bila sam sretna, ali to nisam shvaćala previše ozbiljno. Život me je odveo nekim sasvim drugim putem i radila sam dugo godina u upravi jedne firme. Glazba je bila tu, ali ne kao nešto s čim bih se ozbiljno bavila – započinje Gordana svoju priču te nadodaje kako je jedan susret promijenio sve.

Otpjevala sam jednu pjesmu pred jednim gospodinom koji je imao svoj bend u Beču i dobila ponudu da vikendima pjevam gaže. Moram priznati da mi je glavnu podršku dao moj suprug koji je znao da volim pjevati i koji me je i nagovorio da probam. Krenula sam u to kao u svojevrsnu slobodnu aktivnost vikendom. Međutim, tada se dogodila pandemija i lockdown i gaže su prestale. Nakon toga su me počeli zvati kolege iz Hrvatske da s njima počnem pjevati i naišla sam na izuzetnu dobrodošlicu. Priča se zakoturala i u jednom trenutku sam morala donijeti odluku čime ću se baviti jer nisam mogla balansirati oba posla. Odabrala sam glazbu i mislim da sam donijela pravu odluku – s osmijehom nadodaje Gordana.

Za Silvija je priča nešto drugačija. Kao dijete je na poklon od oca dobio prve klavijature, od koji se doslovno nije odvajao.

Kao klinac sam odrastao na pjesmama Bijelog dugmeta, Parnog valjka i Plavog orkestra, a od narodnjaka sam obožavao Šabana Šaulića. Roditelji su prepoznali moj talent jer sam na prvo slušanje melodije odmah mogao istu i odsvirati. To je valjda nešto s čim se rodiš. Kasnije kada sam odrastao bio sam u Ljubljani i slučajna pobjeda na jednom karaoke showu mi je donijela i ponudu za prve gaže u jednom restoranu. Prva plaća je bila isplaćena u bureku – kroz šalu nam priča Silvije te nadodaje da je tu ustvari ispekao svoj zanat koji mu je otvorio vrata da ide i izvan granica Lijepe naše.

I Gordana i Silvije imaju širok repertoar kojim zadovoljavaju želje publike, ali ipak narodna glazba je posebno zastupljena jer to publika posebno traži.

Mi krenemo sa slavonskim i dalmatinskim pjesmama, ali na kraju to završi s 90 posto čistim narodnjacima. Nikada nismo nametali publici što da slušaju već to ljudi sami traže. Narodna glazba je nešto što najviše opušta naše ljude i nema prave fešte bez narodnjaka – objašnjava Gordana, a Silvije nadodaje da je repertoar isti i u Hrvatskoj, Austriji pa čak i Irskoj.

Gordana je natjecateljica u showu Nikad nije kasno na koji ju je prijavio upravo Silvije. Ističe da je to prekrasno iskustvo koje je naprosto nemjerljivo s bilo čime.

Moram istaknuti koliko je divan pristup produkcije prema nama natjecateljima. Sama činjenica da pjevaš pred renomiranim pjevačima koji su meni idoli je velik uspjeh, tako da samo sudjelovanje je za mene velika stvar i predivno iskustvo – ističe Gordana i nadodaje da je prošla prvi i drugi krug vrlo uspješno i sada ju čeka treći.

Silvije ima puno iskustva sa sviranjem i pjevanjem kao predgrupa poznatim izvođačima poput Šabana Šaulića i Indire Radić. Sigurno ste na valovima Radio Slatine već više puta čuli njegovu pjesmu “Jedan život” koja je naišla na jako dobre utiske slušatelja, a ima u najavi još nekoliko novih pjesama koje još nisu izašle.

Gordana i Silvije su se upoznali prije dvije godine, a u zadnje vrijeme su počeli zajedno i nastupati. Radili su s raznim bendovima, ali ističu da njih zajedno publika jako dobro prihvaća gdje god da dođu. Budući da Gordana živi u Našicama, a Silvije u Virovitici, njihove probe i dogovori se često odvijaju na daljinu, telefonski, pa se često dogodi da na gaži neku pjesmu izvedu po prvi puta, ali to vrlo uspješno rade.

Na naše pitanje je li pjevačima bilo teže nekad ili danas, ističu da je nekada bilo puno teže doći do uspjeha jer nije bilo dostupnosti što je danas puno lakše zahvaljujući tehnologiji. No nije bilo niti velike konkurencije koja je danas ogromna upravo zbog te mogućnosti dostupnosti.

Da bi dodatno začinili našu emisiju, Gordana i Silvije su nam uživo otpjevali refren iz pjesme “Jedan dan života” i moramo priznati da su i bez glazbe odlično zvučali.

Ovo dvoje glazbenika koji izuzetno vole posao kojim se bave nastavljaju uveseljavati svojom pjesmom i glazbom sve nas i to su njihovi planovi. Njihova poruka za sve slušatelje i sve ljude dobre volje je: “Svaka sekunda u vašem životu je jedna propuštena šansa – nemojte ništa propuštati. Slušajte više glazbu jer ćete tako biti sretniji i zadovoljniji”.

Želimo im puno uspjeha i veselimo se novom druženju i novim pjesmama!

(Tekst: Ratka Turk, Foto: N. Mažar, promo)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button