DOGAĐANJANASLOVNICA

Sufinanciranje projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU: Pogledajte što će se sve graditi u Pitomači, Slatini, Suhopolju, Špišić Bukovici, Čačincima, Čađavici, Novoj Bukovici i Zdencima

Program podrške regionalnom razvoju i Program održivog razvoja lokalne zajednice, nacionalne su mjere koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi u cilju ostvarenja ujednačenog regionalnoga razvoja, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavljaju podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja. Tim povodom, a osiguravanjem dodatnih sredstava u iznosu od 50 milijuna kuna, navedeno Ministarstvo će pomoći provedbu dodatnih 151 projekta u ovom drugom krugu (prvi je bio ovog proljeća).

Ministrica Gabrijela Žalac, je istaknula da je ove godine za regionalni razvoj u proračunu Ministarstva osigurano ukupno 267 milijuna kuna, dok je u četverogodišnjem razdoblju od 2012.-2015. godine uloženo svega 207 milijuna kuna, što govori dovoljno o ciljevima i načinu rada ove Vlade.
– Jedini način na koji možemo postići rast i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana – dodala je ministrica Žalac te najavila skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji s regionalnim koordinatorima, kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata u svrhu što veće apsorpcije EU sredstava i bolje pripreme za iduće financijsko razdoblje. Regionalnim će koordinatorima, gdje će biti i VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, putem spomenutog Sporazuma biti dodijeljen 21 milijun kuna

U Zagrebu su tako ugovore potpisali, načelnici, Pitomače (Željko Grgačić), Suhopolja (Siniša Horvat), Čađavice (Mirko Rončević), Špišić Bukovice (Hrvoje Miler), Čačinaca (Mirko Mališ), te gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić. S navedenim sredstvima, sufinancirat će se: Izgradnja Društvenog doma u Novom Antunovcu (Špišić Bukovica) u vrijednosti do 500.000,00 kuna; Sufinanciranje projekta „Pokazalo se odličnim“ Općine Pitomača u vrijednosti do 300.000,00 kuna; Izgradnja Društvenog doma u Pčeliću (općina Suhopolje) u vrijednosti do 200.000,00 kuna; Izgradnja nogostupa u Čađavačkom Lugu (Općina Čađavica) u vrijednosti do 600.000,00 kuna; Izgradnja dječjeg igrališta u Zdencima (Općina Zdenci); Sanacija Društvenog doma u Bukovačkom Antunovcu (Općina Nova Bukovica); Izgradnja nerazvrstanih cesta ulica, Petra Svačića i Franje Jusupa u Čačincima (Općina Čačinci) do 400.000,00 kuna; Sanacija zgrade mjesnog doma Vladimir Nazor Slatina (Grad Slatina). (razvoj.gov.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button