DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Startalo „Ljeto u kinu 2020.“

Naziv manifestacije „Kino pod zvijezdama“, kako smo ga nazivali prethodnih godina, ove je godine, zbog šarolikog iliti raznovrsnog koncepta, a sve zbog korona situacije, organizator POU Slatina, promijenio u „Ljeto u kinu 2020.“.

Spomenuta manifestacija startala je jučer navečer predstavom, Slatinčanima jako dragog kazališta „Šareni svijet“ iz koje smo, kao i uvijek, uz pjesmu naučili puno o tome kako se zdravo hraniti.

S obzirom na aktualnu situaciju vezanu uz COVID 19, nije se išlo na klasično otvaranje neke manifestacije uz govore organizatora i počasnih gostiju, već je „Ljeto u kinu“, jednostavno započelo spomenutom predstavom.

U klupice pred našim kinom smjestili su se, osim zainteresirane publike, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik slatinskog Gradskog vijeća Darijo Vrbaslija ,bili su tu i direktor TZ Slatine Jurica Bosak i njegov zamjenik Hrvoje Valpovac te kao domaćica ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac .

Nalazimo se u nezahvalnom vremenu za organizaciju bilo kakvih događaja, no slatinsko POU  je hrabro zakoračilo u realizaciju, ove nama svakoga ljeta željno iščekivane manifestacije.

I ovoga puta se isplatilo.

U planiranom prostoru, ispred zgrade kina, zbog epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite RH broj posjetitelja je ograničen. Prihvatljiva je brojka od devedeset i devet posjetitelja, a ostala  je prazna tek jedna- dvije klupice. Događaj je pomno organiziran ,poštujući potrebne mjere i sigurnost svih koji su se večeras ovdje našli, a u tome su pomogli i članovi slatinske HVIDRA-e.

Nakon predstave „Šarenog svijeta“,mališani su se mogli uslikati s maskotom Mikija Mausa a potom su uslijedile minute rezervirane za mađioničara Japu, koji je najmlađe „digao na noge“ i motivirao na sudjelovanje pa nije nedostajalo asistenata za izvođenje predviđenog programa.

Posljednje iznenađenje bio je tzv. Balonko koji je u rekordnom roku ispunio ruku svakoga tko je to htio, željenim likom načinjenim od ,naravno, balona.

Kao „točka na i“ uslijedila je projekcija epske avanture „Dolittle“, koja je neke od prisutnih zadržala na svojim mjestima, a na mjesta onih koji su otišli, stigla je neka druga publika.

Dakle, bogat kulturni program manifestacije “Ljeto u kinu 2020.” započeo je programom za djecu.

Već večeras od 19,30 sati na repertoaru je također kazališna predstava namijenjena najmlađima naziva “Avijonko se ženi“, koju će izvesti kazalište „Scena“ Gorica.

Ovaj zabavni i pjevni kazališni komad ima i edukativni karakter. Njegov je cilj među ostalim kroz različita narječja i dijalekte te standardni jezik upoznati djecu s bogatstvom hrvatskog jezika i njegovom baštinom. Kroz radnju se predstavljaju i običaji karakteristični za razne krajeve Hrvatske. Tako se male gledatelje upoznaje s našom tradicijom, a sve s ciljem osvješćivanja važnosti njezina očuvanja i poticanja poimanja različitosti kao vrijednosti.

Od 21 sati na rasporedu je romantična drama s elementima trilera naziva „Onu koju zamišljaš“.

Ova napeta drama, premijerno je prikazana na Berlinskom filmskom festivalu, prati Claire (Juliette Binoche) koja, kako bi ušla u trag svom bivšem partneru, izrađuje lažni profil na društvenoj mreži. Ona koju zamišljaš filmska je priča o neravnoteži muško-ženskih odnosa, seksizmu i diskriminaciji na osnovi godina. Sjajna je Binoche nagrađena za svoju ulogu na Festivalu romantičnog filma u Cabourgu.

Još na kraju moramo napomenuti, a s obzirom na neizvjesnu prognozu vremena, da se u slučaju kiše, planirani program otkazuje.

(Tekst:Tea Kiš Slačanac/Foto:Robert Turkalj i T.K.Slačanac)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button