DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICASLATINSKO LJETO

“Slatki kolač” zasladio nedjeljnu večer u Slatini

Nedjeljnu večer na slatinskom Trgu sv. Josipa, na ljetnoj pozornici uz gradsku fontanu, brojnim je posjetiteljima na okolnim ugostiteljskim terasama zasladila skupina glazbenika koja nastupa pod nazivom Slatki kolač.

– Volimo slatki kolač, a poslije nešto ljuto, zato smo se tako i nazvali – kažu u šali.

Slatki kolač čine vokali Stjepan Mlikota Stjepko i Matej Podgoršćak, Miroslav Nikolić Mićo na harmonici, Dejan Kostadinović Koks na bubnjevima, Zoran Ivanić Zoki na gitari, Slaven Batorek na klavijaturama i Antonio Krupilnicki na bas-gitari. Harmonikaš Mićo je iz Belog Manastira, svi ostali su Osječani.

– S nama sviraju i Stjepan Rudinski i Goran Đurković Maš iz grupe Vigor, ali oni su trenutačno zauzeti pa smo došli bez njih. Okupili smo se u ljeto 2012., dogodilo se da nas je bilo osam iz isto toliko osječkih glazbenih sastava, malo smo se družili i sasvim slučajno napravili sastav mimo svojih bendova. Odlučili smo zajedno pokušati raditi nešto malo drukčije, ono što inače sviramo u svojim sastavima, ali na drugi način. Premda praktično nismo ni postojali, postali smo dosta traženi i toga prvog ljeta, sasvim neplanski, imali smo sedam-osam svirki. Jedan naš dvosatni koncert, snimljen 2012. u osječkoj Tvrđi, može se vidjeti na YouTubeu. I onda smo se dogovorili da bismo povremeno mogli nešto i raditi – opisao nam je okupljanje i početak rada benda Antonio Krupilnicki.

Odluka je provedena u djelo pa je Slatki kolač već sljedeće, 2013. godine nastupio na Požeškom festivalu. Kolač i danas postoji, ali sada odrade sedam-osam svirki godišnje, upravo koliko su odradili onoga prvog ljeta. Nije čudo, jer osam ljudi nije jednostavno okupiti, osobito kad svaki od njih ima i svoje druge obveze. Budući da koncepcija sastava ima sličnosti s glazbenim sastavom Summer Session Band Slavonia, koji je u Slatini nastupio tjedan dana prije, a čak su i neki članovi obaju sastava isti, upitali smo koja je razlika u repertoaru tih dvaju sastava.

– Summer Session Band Slavonia ima više zabavni, rock repertoar, evergrine, skladbe tipa Olivera i Gibonnija, a Slatki kolač na svom repertoaru ima obrade starih narodnih pjesama, uglavnom iz Slavonije, Vojvodine i sjeverne Bosne – objasnio je Antonio, navevši obrade pjesama iz repertoara Zvonka Bogdana, Miroslava Škore i bosanskih sevdalinki.
– Pjesme smo obradili na svoj, „kontinentalni“, malo urbaniji način, kako bismo ih približili i ljudima koji nisu česti posjetitelji gostionica i svatova.

Zanimljivo je da u obradama pjesma sudjeluju svi članovi sastava pa se kod Slatkog kolača ne može govoriti o jednom autoru obrade.

– Krenemo od pjesme u originalu, u sekundi naiđe ideja i svatko doda nešto svoje, zapišemo i nastane nova obrada. Dogodi se, međutim, da na probi isplaniramo i napravimo jednu izvedbu, a na nastupu bude i drukčije. Svi članovi sastava odlični su glazbenici pa to nije problem, a ideja uvijek nastane u trenutku.

Članovi benda posebno hvale harmonikaša Miću Nikolića, kažu da je on izvrstan u obradama, prilagođavanjima i improvizacijama.

– Njega ne smijemo sputavati, jer on to jako dobro radi. Svi su dobri, ali on je poseban – kažu, a kad se dogovaraju o repertoaru, najlakše im je da svatko kaže svoj prijedlog, ali svi moraju biti vezani uz starogradsku, etnoglazbu. Razgovaraju o prijedlozima, probaju izvedbe i donose odluke.

– Ako ide, krenemo u obradu, ili odustanemo i idemo na druge pjesme. Uvijek prije nastupa održimo probu da se prisjetimo, i repertoara i izvedaba. To nam nije teško jer sve izvodimo prema notnim zapisima, a malo i iz srca – kaže Dejan Kostadinović Koks. Svi članovi Slatkog kolača bave se glazbom profesionalno, imaju svoje bendove, a zajedno u Kolaču sviraju jer to vole. Glazba im je zajednički interes i spaja ih upravo to što vole takvu vrstu glazbe.

– Volimo našu staru glazbu, starogradsku, slavonsku, bosansku, vojvođansku glazbu, a slušamo sve vrste glazbe, od jazza pa nadalje. Sve smo to probali ujediniti, to nas spaja i sve funkcionira kako treba – kaže Koks.
Publika vrlo dobro prihvaća glazbu Slatkog kolača, dokazali su to i Slatinčani spontanim pljeskom u više navrata tijekom nedjeljnog nastupa u okviru manifestacije etoLJeto gradske Turističke zajednice.

(P. Žarković – Glas Slavonije / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button