DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinsko ljeto jučer navečer uz funky zvuk

U sklopu manifestacije Slatinsko ljeto, na Trgu sv. Josipa, jučer navečer sve do ponoći, imali smo prilike posjetiti i sudjelovati u nesvakidašnjem glazbeno-plesnom događaju u izvedbi Hrvatske Funk Delegacije koji se smjestio u samom središtu grada Slatine na našoj ljetnoj pozornici uz gradsku fontanu.

Hrvatska Funk Delegacija je najveći neformalni DJ kolektiv u Hrvatskoj koji okuplja čak 16 DJ-a i koji svake godine organizira najveću Back2Back zabavu na ovim prostorima tzv. Hrvatsku Funk Konferenciju. Na nastup u Slatinu stigli su u sastavu DJ Werft, Soul Bader i DJ Pips,a Torz Laneya je održao plesnu radionicu u kojoj su volju za sudjelovanjem pokazali oni namjmlađi, odnosno djeca .

S obzirom na prvu takvu manifestaciju u Slatini kojoj je tema bila funky, što inače nije glazbeni žanr koji plivači mase, posjećenost možemo ocijeniti dobrom.

Funk odnosno funky je ritam, u kojem ima veliko značenje sinkopa. Pojavio se krajem šestdesetih godina – izvođači kao James Brown, Sly & The Family Stone i Funkadelic su bili pioniri funky žanra. Veliku ulogu igra bas-gitara, koja svira jako komplicirane glazbene linije – dok gitara svira samo oštar ritam. Zbog tog zaraznog ritma funky je postao i kamen temeljac disco glazbe, koja se pojavila nekoliko godina kasnije. Na početku su funky svirali crnci, a kasnije u osamdesetim godinama nastao je novi pravac funk rock i pojavile su se grupe poput Red Hot Chili Peppers i Jane’s Addiction. U Hrvatskoj (a i na prostorima bivše Jugoslavije) najznačajniji funk glazbenik bio je Dino Dvornik.

Uz TZG Slatine, organizatori ovog događaja bili su Grad Slatina i Slatinski informativni centar.

(tks/Foto:Tea kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button