DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJEGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Semir Hasić, Natalija Stanisavljević i Josip Jelenčić nastupili u povodu Dana Grada Slatine

Jučer u večernjim satima, posjetitelji središta našega grada, mogli su uživati u dva glazbena događaja. Započeli su otprilike u isto vrijeme. Prvi od njih je Loud fest, u organizaciji Udruge mladih Krik Slatina koji je ponudio nešto žešću, rock glazbu, a glavna zvijezda ovog festivala je bio Edo Majka.

U blizini, odnosno na gradskoj pozornici kod fontane, odvijao se u trajanju od otprilike dva sata onaj drugi glazbeni događaj, koji je za razliku od Loud festa ponudio nešto nježniji glazbeni izričaj.

Prvi se na pozornicu popeo duo, kojeg čine profesor  Semir Hasić na harmonici  i violinistica Natalija Stanisavljević čiji glazbeni opus obuhvaća širok raspon – od Bacha pa do sevdaha.

Profesor Hasić vodio je publiku kroz njihov nastup, pojašnjavajući kako ćemo kroz skladbe koje budu izvodili tijekom večeri imati prilike proputovati svijetom. Tako je uistinu i bilo.

Okupio se dosta manji broj publike, u odnosu na neke od posjećenijih koncerta ovoga ljeta na našem trgu. Uglavnom su prisustvovali oni nešto zrelijih godina, a atmosfera je bila ugodna i mirna.

Semir Hasić i Natalija Stanisavljević, poznaju se četiri godine. Iza njih su zajednički koncerti širom Europe (Villa Eugenia, dvorac Hohenzollern-Njemačka, Monastero di Fonte Avellana, World Art Games – Slavonski Brod, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski – Zagreb…) gdje su dobili najbolje kritike stručnih svjetskih glazbenih kritičara.

Umjetnik i skladatelj Semir Hasić, rođen je u Zenici 1964. godine, jedan je od najboljih harmonikaša na svijetu. Kruna njegove bogate dugogodišnje karijere bila je nagrada Svjetskog prvaka 1994. godine na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Italiji.

Sviranjem se počeo baviti sa 6 godina kada ga je poučavao dvostruki svjetski prvak u sviranju harmonike, Janez Goveduk. Završio je glazbenu školu i Glazbenu akademiju u Sarajevu. Svirao je na koncertima diljem Europe i SAD-a, za Papu Ivana Pavla II. kao i na koncertima raznih pop i rock glazbenika na kojima je zbog svoje virtuoznosti zaslužio nadimak ‘Mozart Balkana’. Redovito dodijeljuje nagradu ‘Sammy’ glazbenim školama kao nagradu za najbolje mlade harmonikaše. Održava koncerte, sklada i poučava mlade glazbenike, a na njegovom je repertoaru blizu 7000 pjesama.

Natalija Stanisavljević je violinu počela svirati s devet godina. Na televiziji je gledala klasične koncerte koji su joj se jako svidjeli te su joj  roditelji savjetovali da i ona krene u glazbenu školu. Prvo je htjela svirati flautu, ali na prijemnom su joj rekli da ima jako dobar sluh i da bi mogla svirati violinu. Kaže da joj je bilo jako teško jer je tek u srednjoj školi shvatila da se time želim baviti.

Naši jučerašnji glazbeni gosti, svjetski prvak u sviranju harmonike, profesor Semir Sammy Hasić i  violinistica Natalija Stanisavljević nakon prvog singla židovske tradicionalne pjesme “Hava nagila”, koja je obrađena u crossoveru, što znači spajanje različitih stilova, snimili su i obradili “Kalinku” koja je brzo osvojila publiku. Po preporuci prof. dr. Ive Josipovića, obratili su se Zrinku Tutiću, koji je osmislio njihov crossover, te im bio izvršni producent. Za aranžmane je zadužen prof. Josip Cvitanović, a njihova službena izdavačka kuća je Navona Records. Sviraju sve “Od Bacha do sevdaha” i obrađuju svjetski poznate melodije.

Nakon spomenutog dua, na pozornicu se popeo i slatinski glazbenik, koji već više od 30 godina svira i pjeva i prije svega svojim nastupima uveseljava Slatinčane i mještane okolnih mjesta, a ime mu je Josip Jelenčić .Uslijedila je jedna zajednička glazbena izvedba spomenutog trija, nakon čega je nastavio pjevati i svirati Josip Jelenčić. U njegovoj izvedbi slušali smo hitove različitih glazbenih žanrova.

Jelenčić je nekada svirao i pjevao zajedno sa svojim bratom u glazbenoj grupi „ Stil“. Danas ga rado pozivaju kao zabavljača na brojnim zabavama i proslavama. Redovni je sudionik festivala „Zlatni glas Zlatne doline 2019“ u Kaptolu. Nastupio je pjesmama „Noćas pijem i lumpujem“, „Majko moja čuješ li me“, „Ludice“ te „Vratit ću se“. Glazbu i tekst za Josipove pjesme piše Luka Sabolić,a za aranžmane je zaslužan Danijel Krmić. Josip Jelenčić rado izvodi tamburašku, narodnu, rock glazbu….izuzetno mu je drag i sevdah.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button