DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Kada se završe radovi na energetskoj obnovi OŠ J. Kozarca u Slatini, uštede energije iznosit će do čak 60,61 posto

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Slatini, u tijeku su radovi na provedbi pilot projekta – Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Nositelj projekta je OŠ Josipa Kozarca, a partneri, Virovitičko-podravska županija i VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.361.802,72 kuna. Prihvatljivi troškovi su 2.053.602,72, a bespovratna europska sredstva iznose 1.848.242,45 kuna. Trenutni energetski razred zgrade je C dok će proračunati energetski razred nakon obnove biti B razred. S provedbom projekta, ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Ksenija Vujanović-Juras upoznala je županijskog pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igora Androvića, županijsku pročelnicu za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesnu Šerepac, ravnateljicu VIDRA-e Eminu Kovač, te gradonačelnika Grada Slatine Ivana Roštaša.

Cilj projekta je kroz rekonstrukciju sustava opće rasvjete te poboljšanje toplinske zaštite ovojnice zgrade osigurati uvjete za smanjenje utroška energije i štetnih emisija CO2. Osim toga, ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova osigurat će se uštede energenata čime će se povećati školski proračun čija će se sredstva koristiti za poboljšanje uvjeta školovanja. Kroz projekt se izrađuje toplinska izolacija zidova, toplinska izolacija stropa, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitom. Projektom su predviđene energetske uštede do 60,61 posto. Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina obuhvaća matičnu školu u Slatini i četiri područne škole s odjelima od 1. do 4. razreda. Škola ima 591 učenika koji su raspoređeni u 31 razredni odjel. (www.vpz.hr, Fotografije: Marijo Kokorić – Radio Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button