DOGAĐANJAGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJI

Prvi i najveći projekt Glazbene škole Milka Kelemena: Koncerti VIVA LA MUSICA u Orahovici, Slatini i Voćinu – 100 izvođača u velikom orkestru i zboru 1., 2. i 5. lipnja

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina pokrenula je jedan veliki projekt kojega po prvi puta izvodi u ovako opsežnom obliku.
Riječ je o koncertu Viva la musica na kojemu će po prvi put zajedno u velikom orkestru i zboru muzicirati 100 izvođača, a zajedno će nastupiti učenici i njihovi učitelji iz matične škole u Slatini i Područnog odjela u Orahovici.

Tim povodom jučer je u koncertnoj dvorani Glazbene škole u Slatini održana generalna proba kako bi se dogovorili detalji oko nastupa i uvježbale posljednje note ovoga značajnog pothvata jer, prema riječima ravnatelja Škole Antonija Brzice, nimalo nije lako uskladiti ovako veliki broj glazbenika u jednom orkestru, osobito što će se učenici po prvi puta okušati u ovakvom muziciranju.

– Cilj projekta je zajedničko muziciranje učenika i učitelja matične škole iz Slatine i PO Orahovica, ali i animiranje budućih učenika za upis u glazbenu školu, te upoznavanje građanstva s mogućnostima koje glazbena škola nudi, – istaknuo je Brzica te dodao kako je za ovu prigodu i što bolji ukupni dojam nabavljen i novi školski razglas koji će naravno služiti i za ostale buduće koncerte.

– Ovo nam je najveći, a ujedno i najzahtjevniji projekt u 2023. godini koji smo napokon uspjeli realizirati, jer ideja o pokretanju ovoga projekta rodila se još prije dvije godine, ali je najvećim dijelom stopirana utjecajem pandemije koronavirusom.
Koncertom koji na prijedlog naših učenika nosi naziv Viva la musica na neki je način i uvod u obilježavanje velike proslave obilježavanja 30. obljetnice rada slatinske Glazbene škole koja će se proslaviti iduće godine.
Možda na početku nismo ni bili svjesni kolika je vrijednost ovoga projekta, ali socijalizacija kroz druženje naših učenika iz Slatine i Orahovice i zajednički susreti s njihovim učiteljima daju jednu posebnu notu bliskosti koja će vjerujem uroditi još ljepšim muziciranjem naših učenika.

Plan je da se ovaj projekt provodi svake dvije godine, te će se 2025. godine u isti uključiti i učenici PO Voćin koji je s radom započeo 2021. godine, te će tada biti spremni za ovakav tip nastupa, budući da učenici tek od trećeg razreda pohađaju skupna muziciranja.

Velika su nam očekivanja, treba raditi na kvaliteti, ali u ovom trenutku nam je bitno da izađemo van i na neki se način pokažemo našim sugrađanima koje ovim putem pozivam da se odazovu i dođu pogledati i poslušati naše koncerte Viva la musica, – zaključio je Brzica.

Na koncertima koji će se održati na otvorenom predstavit će se komorni ansambli, tamburaški i puhački orkestar škole i zbor, a kruna koncerta bit će zajedničko muziciranje sto izvođača koji će izvesti dvije skladbe Viva la vida, britanskog rock sastava Coldplay za koju je aranžman pripremio Mario Jagec i We will rock you koju je napisao Brian May, a snimila britanska rock grupa Queen.

Prvi koncert će se povodom Orahovačkog proljeća održati 1. lipnja u Orahovici u gradskom parku s početkom u 20 sati.

Sljedećeg dana, 2. lipnja koncert će se održati u Slatini na Trgu sv. Josipa ispred fontane također u 20 sati, dok će se posljednji u nizu koncerata održati 5. lipnja u Voćinu na Trgu Gospe Voćinske ispred Hrvatskog doma s početkom u 18 sati.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button