DOGAĐANJANASLOVNICA

Prva faza radova na uređenju Mjesnog doma u Novom Senkovcu završena, u drugoj fazi slijedi uređenje potkrovlja i okoliša

Tvrtka Građenje Marković iz Grabića završila je radove na Mjesnom domu u slatinskom prigradskom naselju Novi Senkovac, a radi se o zgradi koja je dugi niz godina stajala zapuštena i devastirana.

Grad Slatina je u proteklih godinu i pol – dvije uložio velike napore kako bi se iznašao model rješavanja problema započete pa prekinute gradnje.

Obnovljeni dom u Novom Senkovcu obišli su slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, gradski pročelnici Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok te voditelj Komunalnog odsjeka Vjekoslav Hess, koje je u nazočnosti direktora Građenja Marković d.o.o. Zdenka Markovića i inženjerke građevine Aleksandre Marković u obilazak poveo predsjednik Mjesnog odbora Novi Senkovac Dražen Kostanjevac koji unatoč raspuštanju mjesnih odbora do izbora novog predsjednika brine o dobrobiti mjesta.

Grad Slatina je uspio vlastitim sredstvima u visini od 572.412,99 kuna, te uz financijski doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije od 150.000 kuna iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, osigurati prvu fazu uređenja doma u sklopu koje je uređena donja etaža objekta i vanjska fasada.

– U sklopu ovoga projekta prva faza radova obuhvaćala je ugradnju toplinski izolirane fasade, kompletne hidroizolacije podne ploče u prizemlju, zamjenu postojeće i ugradnju nove stolarije, elektroinstalacije, vodovodne instalacije i odvodnju, spuštanje stropova, postavljanje keramike na podovima u svim prostorijama prizemlja uključujući stubišni prostor, na sve vanjske stepenice i rampu za osobe s invaliditetom, balkon na katu i zidove u sanitarnim čvorovima, zatim izradu otvora koji spaja dvije velike dvorane u prizemlju, te gradnju stepenica na ulazu sa zadnje strane zgrade, dok su završni radovi bili soboslikarski i ličilački koji su ovaj novouređeni prostor zaokružili u jednu cjelinu, – rekla nam je voditeljica gradilišta Aleksandra Marković, te dodala kako je ovim radovima obnovljeno preko 156 m2 prostora doma koji je tako dobio  dvije velike dvorane za sastanke, ostavu, stubišni prostor, dva sanitarna čvora i kuhinju.  

– Radove na domu sam obilazio od početka do samog kraja, te sam zadovoljan, kako njihovom dinamikom tako i konačnim rezultatom.
Iako tek slijedi faza opremanja već smo uspjeli nabaviti električni štednjak, trajnožareću peć, hladnjak i nekoliko garnitura stolova s klupama kroz Program malih komunalnih akcija Grada Slatine, – istaknuo je Kostanjevac te se zahvalio Gradu Slatini i gradonačelniku Ostrošiću na konačnom uređenju ovoga prostora što će napokon omogućiti kvalitetan rad cjelokupne zajednice u Novom Senkovcu.

– Naravno ovdje su potrebna i dodatna ulaganja te se nadam da ćemo u suradnji s Gradom Slatinom u narednom periodu uspjeti realizirati i uređenje gornje etaže zgrade gdje bi prostor bio namijenjen za rad raznih udruga, osobito Udruge žena „Novi Senkovac“ koja je vrlo aktivna te zajedno s Mjesnim odborom radi za dobrobit zajednice s ciljem poboljšanja kvalitete društvenog života, – naglasio je Kostanjevac, te dodao kako su unatoč situaciji s Covidom uspjeli organizirati i nekoliko radnih akcija kojima su mještani uređivali okoliš oko mjesnog doma, a ugrađene su i zaštitne mreže iza golova na malonogometnom igralištu koje je izgrađeno na prostoru iza Mjesnog doma kao i dječje igralište.

Gradonačelnik Ostrošić ovom se prigodom zahvalio svim mještanima prigradskog naselja Novi Senkovac na strpljenju.

– Grad je nešto započeo, pa je zapelo, a nakon dugo vremena jedan dobar dio ove priče je završen. Mjesni dom u Novom Senkovcu je priveden svrsi i čim to epidemiološka situacija dopusti bit će spreman za korištenje u raznim prigodama, vjerujem na radost svih Senkovčana.
Ono što je također bitno, dio namještaja koji su kroz male komunalne radove već mještani tražili i vrijedno čuvali sada je uklopljen u ovaj novi prostor, tako da će daljnje opremanje biti lakše, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te naglasio kako je sljedeći korak iduće godine, također iz malih komunalnih radova, ali i iz drugog dijela ovoga projekta, uređenje kata Mjesnog doma, te okoliša u sklopu kojega će se urediti i pristup s druge strane zgrade kako bi se cijeli ovaj prostor uklopio u jednu cjelinu zajedno s dječjim i malonogometnim igralištima za koja se također planiraju neki novi sadržaji.  

– Vjerujem da će se svim ovim nastojanjima podići kvaliteta i razina življenja u ovom slatinskom prigradskom naselju koje ima i svoju kapelicu, područnu osnovnu školu, nogometno igralište, ali i park koji također planiramo urediti. Projekt uređenja budućeg Parka Senkovac već smo kroz natječaj kandidirali dvama ministarstvima preko Udruge HVIDR-a Slatina koja će park uz pomoć Grada Slatine urediti i privesti svrsi.
Naime park će osim mještanima biti namijenjen posjetiteljima, izletnicima i svim dobronamjernicima, kao još jedna hortikulturno uređena površina na slatinskom području, te će uz susjednu tvrtku koja u rujnu ove godine na prostoru bivše farme planira otvoriti pogone za proizvodnju proteina i škroba iz poljoprivrednih kultura boba i krumpira, osim nove vizure cijelom mjestu osigurati mogućnost daljnjeg napretka, – rekao je gradonačelnik pohvalivši rad ovog Mjesnog odbora bez obzira što trenutačno formalno ne postoji, ali izbori za mjesne odbore idu nakon lokalnih i vjerujem da će ljudi prepoznati sav ovaj trud i izabrati one koji su u selu „povukli“, ne samo za ovaj projekt, nego i održavaju cijeli prostor.

Zahvalio se gradonačelnik i tvrtki Marković koja je bila vrlo otvorena za dodatne radove mimo projekta za koje je Grad iznašao sredstva kako bi se ispunile još nekakve želje i potrebe mještana te omogućili da ova zgrada konačno zaživi.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

“Ovaj Projekt je proveden uz financijski doprinos Ministarstva

regionalnog razvoja i fondova Europske unije”

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button