DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Obrazovanje u POU Slatina – Upisano 8 budućih gerontodomaćica iz orahovačkog „Jaglaca“

Jučer je u Pučkom otvorenom učilištu Slatina upisano 8 polaznica u program osposobljavanja za poslove gerontodomćice. Riječ je o ženama koje će nakon 160 sati programa koji uključuje predavanja, vježbe i praktičnu nastavu, poslove gerontodomaćice obavljati za potrebe Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ iz Orahovice u sklopu provedbe projekta „Učim, radim, pomažem –faza II“ koji se financira iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, u sklopu javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“

Nove polaznice i voditelja spomenutog projekta orahovačke udruge Jaglac Roberta Terfalogu pozdravila je ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac, dok ih je u program uvela Vesna Senta, stručna suradnica u obrazovanju POU Slatina.

– S Udrugom Jaglac iz Orahovice do sada smo imali nekoliko izvrsnih suradnji. Prije dvije godine za njih smo radili osposobljavanja za obavljanje poslova operatera na PC računalu i da nisu bili zadovoljni, ne bi nam se ponovno vratili, – istaknula je ravnateljica Fabric Fabijanac, te naglasila kako se u učionicama tijekom predavanja vodi računa o dozvoljenom broju osoba u prostoru, pridržavanju distanciranja i svih epidemioloških mjera.

U ulozi predavača našla se magistra sestrinstva Kristina Horvat, nastavnica zdravstvene njege u Tehničkoj školi Virovitica gdje već osmu godinu predaje zdravstvenu njegu starijih osoba, koja će polaznice tečaja uvesti u osnove gerontologije i osobine dobre gerontodomaćice.

– Cilj ove edukacije je upoznati polaznice s promjenama u funkcioniranju organizma u starijoj životnoj dobi i načinom ophođenja sa starijim osobama, – istaknula je magistra Horvat koja je u suradnji s POU Slatina radila i edukaciju osposobljavanja za njegovateljice starijih i nemoćnih osoba.

U školskoj godini 2020./21. do sada POU educiralo više od 470 polaznika

 Unatoč teškom razdoblju zbog situacije s koronavirusom ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac istaknula je kako je u školskoj godini 2020./21. do sada kroz razne edukacije u ovoj ustanovi prošlo više od 470 polaznika.

– S obzirom na situaciju s pandemijom, moram reći da smo više nego zadovoljni. Naravno, financijski to neće biti rezultati kao prijašnjih godina jer su razredi mali, radi se u nekim novo-normalnim uvjetima, ali radimo, gužva je i to nas izuzetno veseli.

Kroz našu je ustanovu do sada prošlo 24 razreda. Većinom su to bile edukacije o sigurnom rukovanju pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida i to dva razreda osnovne izobrazbe, deset razreda dopunske izobrazbe, jedan razred modul savjetnika i jedan modul distributera, – rekla je ravnateljica te naglasila kako edukacije i dalje traju, a Učilište je otvoreno i za nove polaznike.

Suradnja s Udrugom osoba s invaliditetom Slatina – cvjećar/aranžer

U sklopu projekta Udruge osoba s invaliditetom Slatina „ZAŽELI POŽELI“ koji je financiran u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Pučko otvoreno učilište Slatina imalo je zadatak organizirati nastavu u programu osposobljavanja za poslove cvjećara/aranžera.
Tu je osobito izazovna bila organizacija praktične nastave u ovim doista izazovnim vremenima, a koja je na kraju održana u učionicama Pučkog na obostrano zadovoljstvo polaznica i udruge te POU Slatina.

Suradnja s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje

 Odličnu suradnju POU Slatina ima i s  Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Virovitica s kojim je nakon dobivene javne nabave u području Usluga obrazovanja nezaposlenih osoba za stručne programe u djelatnosti prehrambene industrije odradilo Program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju mesar/ica, a krajem ove godine priprema se i tečaj njemačkoga jezika A1 i A2 za nezaposlene osobe.

– Ovoga smo proljeća imali razrede radnih strojeva, i to osposobljavanja za viličare, utovarivače i bagere, zatim dva razreda motornih pila i jedan razred osposobljavanja za ratara. Trenutačno je u tijeku javna nabava za njegovateljice starih i nemoćnih. Isto tako u ovoj smo godini verificirali Program osposobljavanja za poslove sommeliera (dva u sjedištu i jedan u Virovitici), a u tijeku nam je verifikacija i za četiri građevinska programa, – rekla nam je ravnateljica Fabric Fabijanac te na kraju istaknula novosti s kojima POU želi započeti novu školsku godinu.

Novosti – Osnova obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“

Riječ je o programu Osnova obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“. To su mape uma koje predstavljaju kreativnu organizaciju misli koje djeci i mladima pomažu da bolje iskoriste neograničenu moć mozga. Pomoću mapa uma, koristeći slova, brojeve, boje, linije i crteže, djeca i mladi s lakoćom i uživanjem postižu iznimne rezultate u učenju i pamćenju. Mape uma funkcioniraju kroz mehanizam spontanog asociranja koji se usmjerava  ka efikasnim tehnikama učenja i pamćenja nastavnog gradiva.
Zainteresirani za ovaj program Pobjedničkog učenja mogu se prijaviti već sada u slatinsko Pučko otvoreno učilište, a edukacije su planirane od mjeseca rujna ove godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, POU Slatina)

Foto: Upisu u program osposobljavanja za poslove gerontodomćice 

Foto: Praktična nastava u POU Slatina

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button