DOGAĐANJANASLOVNICA

Priopćenje za javnost GO SDP-a Slatina nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine 10.7.2020.

Nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine održane 10. srpnja 2020. GO SDP-a Slatina oglasila se s priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani građani,

SDP Slatina nije protiv visokog učilišta i razvojnih projekata u Slatini niti rušimo „našeg“ gradonačelnika Denisa Ostrošića.

Protiv smo tajnih ugovora, olakog trošenja novca građana, netransparentnog javno – privatnog partnerstva, neograničenih ovlasti pojedinaca i podcjenjivanja svih vijećnika Gradskog vijeća Slatine.

Svjedoci smo višemjesečnog ignoriranja svih naših nastojanja (e-mail, pisane poruke i pozivi) da gradonačelnik okupi sve stranke koje participiraju u GV ili samo vijećnike koji su podržali njegovu kandidaturu za čelnu funkciju Grada Slatine te da predstavi ovaj hvalevrijedan projekt visokog školstva, potkrijepljen pisanim dokumentima, vizualnom prezentacijom i argumentima. Da je bilo prilike, ukazali bi na neprihvatljivost nekih rješenja u osnivanju, vođenju i ovlastima direktora, novoosnovanog trgovačkog društva SLATINA PLUS, u potpunom vlasništvu Grada.

Prema nama dostupnim podatcima – direktor tvrtke “Slatina plus” je pročelnik za financije u Gradu Slatini, što je prema našem mišljenju, sukob interesa. Po podatcima sa izvadka iz sudskog registra, on ima pravo potpisivanja raznih dokumenata bez bilo kakvog ograničenja i bez suglasnosti Nadzornog odbora. Dovoljna je suglasnost Skupštine društva koju čini samo jedan član kao predstavnik osnivača, a to je u ovom slučaju gradonačelnik, koji je i u Gradu “šef” pročelniku. Činjenica da su akti o osnivanju tvrtke i ugovori o najmu višemilijunske vrijednosti potpisani kod javnog bilježnika u Orahovici otvara razna pitanja. Znači u “tvrtci kćeri” može se potpisati ugovor vrijedan 50 milijuna kuna uz blagoslov gradonačelnika, dok bi u Gradu za 10 puta manju vrijednost tj. 5 milijuna sam gradonačelnik trebao odluku Gradskog vijeća.

Neprihvatljivo nam je da nakon 20 godina mjesečnog najma za cca 220.000,00 kn ugovoreni prostori ne postanu gradski. Prema našem mišljenju, najam je trebao biti određen prema cijeloj situaciji i na tržišnim osnovama, trebao je biti postupan kako se planirane tvrtke otvaraju i učilište puni te da dosadašnji uložen novac za najamninu bude sastavni dio otkupne cijene prostora tako da se otvori mogućnost kupovine prostora koji bi ostao u konačnici u trajnom vlasništvu grada.

Vijećnici SDP-a će na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća pokrenuti inicijativu da osnivač gradskih tvrtki mora imenovati skupštinu od više članova, kao i da svi direktori gradskih tvrtki imaju ograničenje u samostalnom potpisivanju ugovora.

Isto tako, bez obzira na trenutne osobne stavove, vijećnici SDP-a će nastojati da se primire strasti i hladne glave nastavi sa pregovorima i da u konačnici ti pregovori rezultiraju pokretanjem cijelog projekta, ali na puno transparentniji način i prilagođen ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Smatramo da bilo kakvim osobnim nesuglasicama u javnom prostoru i na sjednicama Gradskog vijeća nije mjesto.

Predsjednica GO SDP Slatina

Ksenija Plantak

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button