DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICARADIO EMISIJE

Prije odlaska u slatinsku knjižnicu, Šimleša bio u eteru Radio Slatine

Jučerašnja promocija knjige Brune Šimleše “(P)ostati zdrav” koja se održala u Slatini bila je odličan povod da ovog sociologa ugostimo u našem studiju.

Razgovor smo započeli temom Šimlešinog pomaganja drugima. Naime, više od 15 godina pomaže Udruzi žena oboljelih od karcinoma “Sve za nju”. Aktivno sudjeluje u svim njihovim kampanjama i aktivnostima, pomažući riječju, ali i djelom.

– Pozitivan stav je bitan, ali neke stvari ne možemo forsirati. Ako je osobi koja je pored nas teško, ako je tužna, ako plače… pogrešno je govoriti da znaš kako se osjeća, treba ju slušati, treba ju razumjeti, ako ti je stalo i ako hoćeš pomoći trebaš s njom plakati, – kaže Šimleša.

Dotaknuli smo se Ljiljane Pranjić, prijateljice Brune Šimleše, koja je krajem prošle godine, nakon 21 godine borbe s karcinomom, preminula. Žena koja je živjela punim plućima, kada je mogla, ali isto tako nesebično pomagala drugima da ne klonu duhom i da nauče živjeti i boriti se. Brunu i Ljiljanu veže posebno prijateljstvo i on sada uređuje njenu knjigu koja će uskoro ugledati svjetlo dana.

Naravno, spomenuli smo i Tajanu Dorić, našu sugrađanku sa zagrebačkom adresom, koja je također bila kod nas krajem veljače i jedna je od aktera javne tribine povodom Dana Narcisa. Tajana je s Brunom trčala jedan od maratona koje je organizirala udruga “Sve za nju”.

Knjiga “(P)ostati zdrav” je spoj znanosti i duhovnosti… liječiti se klasičnom medicinom, ali raditi na samom sebi, izražavati emocije, voljeti sebe, smanjiti stres, birati i graditi dobre odnose.

Ograničeni vremenom, brzo smo morali razgovor privesti kraju. Krenuli smo na promociju knjige gdje smo nastavili druženje.

Ratka Turk

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button