DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Prigodnim izložbama i radionicama Eugenijalci obogatili obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Danas je u Zavičajnom muzeju bogatim programom pripremljenim od strane učenika i nastavnica Osnovne škole Eugena Kumičića nastavljen dvodnevni program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Ovaj program u skladu sa svojim imenom ”Ljepota i blagodati prirode” trebao se održati u gradskom parku no na žalost vremenske prilike definitivno nisu bile dobar saveznik pa je manifestacija preseljena u potkrovlje muzeja.

Na samom otvorenju riječ su imali ravnatelj muzeja Vlado Majhen, kustos Srđan Đuričić te ravnateljica slatinske škole Eugena Kumičića Božica Majhen. Upravo je ova škola bila glavni ”krivac” za dvije i više nego prigodne izložbe te tri zanimljive edukativne radionice usko i gotovo pupčanom vrpcom povezane na temu prirode i njezinim, u ovom slučaju itekako mjerljivim, neophodnim utjecajem za normalno odvijanje života na našoj planeti. Škola već dvije godine provodi projekt Erasmus + KA 1 naziva Škola bez granica, a iz istog je stigla ova suradnja sa Zavičajnim muzejom pod spomenutim nazivom Ljepota i blagodati prirode. Cjelokupni događaj kreirala je i koordinirala nastavnica Silvija Mađarić pod čijim je mentorstvom učenica 7.razreda Gita Špoljarić stigla do prve samostalne izložbe fotografija. Fotografije mlade Gite postavljene u muzeju prikazuju motive prirode u okruženju te ljepotu i razigranost boja kroz različite grane fotografija. Kao izvrsna nadopuna ”dvjema stranama iste medalje”,  kako su između ostalog pripremajući program obilježavanja Dana muzeja iz slatinskog muzeja naglasili ovaj motiv, stigla je i druga izložba postavljena s druge strane istog panoa, a na kojoj su postavljeni radovi prešanog bilja (herbarij). Ovu izložbu pripremili su učenici zajedno sa svojim nastavnicama Rajkom Avirović Gaća i Renatom Grahovac.

Osim mogućnosti razgledavanja ove dvostruke izložbe posjetitelji su mogli sudjelovati u radu radionice prešanja bilja kao izrade prirodne kozmetike održanih pod vodstvom Rajke Avirović Gaća, a još jednu radionicu na temu oslikavanja prirodnih materijala u popodnevnim satima održat će nastavnica Renata Grahovac.

Kratko komentirajući današnji bogat program pripremljen od strane nastavnica i učenika škole njihova ravnateljica ponosno je izjavila  – ” U Zavičajnom muzeju učiteljice su osuvremenile nastavni proces, obogatile školski kurikulum te motivirale učenike da više uče u realnoj stvarnosti i opažanjem u neposrednom okolišu. ”

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button