DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Povodom Međunarodnog dana žena u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena 4. digitalna izložba iz ciklusa Slatinčanke…

Sinoć je u Zavičajnom muzeju Slatina svečano otvorena izložba pod nazivom Slatinčanke…, a i ove je godine kao i prošle prikazana u digitalnom izdanju.

Četvrta je to izložba iz ovoga ciklusa koju su povodom Međunarodnog dana žena pripremili u zajedničkoj suradnji Zavičajni muzej Slatina i učenici slatinskih srednjih škola, Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke pod mentorstvom profesorica Sanje Mrzljak Jovanić i Ivane Lukač Vuković, te kustosa Zavičajnog muzeja Slatina Srđana Đuričića.

Uz čestitke nazočnim i svim ostalim ženama u prigodi Dana žena i dobrodošlicu svim posjetiteljima, ovu značajnu izložbu ukratko je predstavio kustos Đuričić koji je tom prigodom istaknuo njezinu poveznicu s prethodnim izložbama na istoimenu temu.

– Prva izložba na kojoj su 2021. godine radili učenici obiju slatinskih srednjih škola s ciljem istraživanja i prezentacije poznatih Slatinčanki bila je temelj naše daljnje suradnje u sklopu koje je do sada u ovaj projekt kroz istraživanja, intervjue i uvide u izvornu muzejsku građu bilo uključeno 60-ak učenica, a ove im se godine po prvi puta pridružio i jedan odvažan mladić, – istaknuo je kustos Đuričić naglasivši kako je upravo ova suradnja iznimno značajna za Zavičajni muzej Slatina koji osim što baštini i čuva povijesne vrijednosti kroz svoj rad njeguje i odgojno-obrazovni karakter.

Potom se s nekoliko riječi obratila nastavnica Hrvatskog jezika, prof. Sanja Mrzljak Jovanić pod čijim su mentorstvom u pripremi izložbe sudjelovali učenici 3. razreda ekonomije u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina: Lorena Vujić, Maria Adžić, Emina Kovač, Marinela Marinković, Lana Šerer, Mihaela Tunić, Niko Grubač i Lana Morović (NO ekonomist).

– Naši učenici ne uče klasičan tip nastavnih jedinica na nastavi Hrvatskog jezika, oni se bave i istraživačkim radom i sve što su pripremili za ovu izložbu je njihov osoban rad. Imaju našu punu podršku kao mentora i nadam se da će tim stopama nastaviti budući da su rekli kako im je ovo iskustvo neprocjenjivo, – rekla je prof. Sanja Mrzljak Jovanić zahvalivši se učenicima na velikom trudu i marljivom radu, kao i svima ostalima uključenima u ovaj projekt.

O ovom je projektu govorila i nastavnica Hrvatskog jezika prof. Ivana Lukač Vuković pod čijim su mentorstvom u pripremi izložbe sudjelovale učenice 2. i 3. razreda zanimanja frizer Industrijsko-obrtničke škole Slatina: Leona Srbić, Anamaria Zlatunić, Sara Rašetić, Magdalena Jokoš, Dora Šantalab, Ivana Balog i Ema Ćosić.

– Svake su godine pred nama novi izazovi, nove izložbe, nove žene i ta je niska iz godine u godinu na radost svih nas sve veća. Drago mi je što smo se po četvrti puta otisnuli u taj svijet naših Slatinčanki, naših žena o čijem radu možemo govoriti samo u superlativima. Naše su učenice uistinu imale privilegiju upoznati ih, istraživati i pisati o njima, a ovi su plakati svojevrsna oda njihovu radu, njihovoj upornosti i želji, prije svega ljubavi prema svojem zvanju, – naglasila je prof. Ivana Lukač Vuković zahvalivši se osim djelatnicima Zavičajnog muzeja, učenicima, kolegama mentorima te ostalim profesorima i ravnatelju Mladenu Graovcu koji podupire sve njihove projekte.

A upravo se ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac sljedeći obratio također izrazivši zahvalu svima uključenima u projekt.

– Drago mi je što je što je početna ideja sada već prerasla u jednu tradiciju. To je toliko krasna priča koja kroz rad naših učenica i njihovu želju da saznaju što više o ženama koje su činile i još uvijek čine da ovaj grad bude ovakav kakav je, naša ponosna Slatina u kojoj su neizbrisiv trag ostavile mnoge Slatinčanke, – istaknuo je ravnatelj Graovac čestitavši svim ženama, osobito Slatinčankama sretan Dan žena.

Riječ je potom pripala zamjeniku gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Iliji Nikoliću, a ujedno i čast otvoriti digitalnu izložbu Slatinčanke…

– Prije svega želim se zahvaliti učenicima, njihovim mentorima, ravnateljima škola i Muzeja što su i ove godine upriličili izložbu iz ciklusa Slatinčanke… Vrijedna je to i značajna izložba za naš grad te se nadam da ćete tako i nastaviti, – istaknuo je Nikolić te svim ženama čestitao njihov dan.

Kroz 15 novih priča u kojima su predstavljena pojedina zanimanja i uspješne žene koje su sastavni dio naše povijesti, ali i sadašnjosti, imali smo priliku upoznati život i djelovanje pojedinih Slatinčanki na poljima obrazovanja, zdravstva, poduzetništva, obrtništva, vjere i ostalih djelatnosti, a sve pod motom koji krasi i ovogodišnju izložbu „Trebalo je tako malo da naprave tako puno…“.

Tako su kroz prezentaciju digitalne izložbe koju je grafički pripremio Marijo Kokorić, djelatnik Slatinskog informativnog centra, učenici predstavili novi ciklus Slatinčanki.

To su: optičarka Blaženka Međumurac, građevinarka Maja Lazić, prodavačica Branka Gal, odvjetnica Marija Brnić-Bljakaj, CNC operaterka Kristina Matijević Žic, prehrambena tehnologinja Marija Ranilović Vraneš, kuharica Nada Ciglar, poštarica Katarina Kovač, licitarka Slađana Petrošević, psihologinja Jasna Plantak, fotografkinja Vesna Kočiš Tkalec i krojačica Zlata Černi.

Predstavljene su i socijalne radnice gdje je prva bila Dušanka Perović, zatim časne sestre Družbe Presvetog Srca Isusova, te Slatinčanke koje su postale stjuardese.

Na kraju se kustos Đuričić zahvalio učenicima i njihovim mentoricama na velikom trudu tijekom pripreme ove izložbe, ali i posjetiteljima koji su se otvorenju iste odazvali u zaista velikom broju.

Digitalnu izložbu iz ciklusa Slatinčanke… možete pogledati u prilogu kao i na službenim web stranicama Zavičajnog muzeja Slatina.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Slatinčanke

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button