DOGAĐANJANASLOVNICA

Povodom Dana kravate slatinska ljepotica zablistala u novom ruhu

Industrijsko-obrtnička škola Slatina obilježila je jučer Svjetski dan kravate, a to je učinila na originalan i maštovit način, postavljajući u školi izrađenu i iskrojenu kravatu, dugu 2,5 m, na slatinski simbol-mamutovac Sekvoju. Učenici i profesori na ovaj način povezali su simbol Hrvatske, kravatu, sa slatinskom sekvojom, ali i pričom o prvom hrvatskom pjenušcu, proizvedenom u podrumu udaljenom samo nekoliko metara od samoga stabla.

Više o samoj ideji razgovarali smo s Natalijom Vidak, strukovnom učiteljicom u Industrijsko-obrtničkoj školi – zanimanje krojač: – “Svake godine Dan kravate u našoj školi obilježavamo na poseban način. Tako smo ove godine otišli korak dalje pa smo napravili posebnu kravatu koju smo izložili ovdje na sekvoji u Slatini. Kravatu dužine 220 centimetara učenici su iskrojili, a zatim na njoj oslikali sliku koja prikazuje vinovu lozu s listovima u šarenim jesenjim bojama. Korištena je tehnika oslikavanja tekstila bojama za tekstil koje su postojane i koje se nakon fiksiranja i glačanja mogu prati na 60 stupnjeva. Kod samog načina izrade otišli smo također malo dalje i u boje za tekstil dodavali dosta vode da bismo se čim više približili akvarel tehnici na tekstilu. Učenici su se vrlo rado odazvali ovom zadatku i samostalno sudjelovali u cijelom projektu, od nacrta preko skica do same izrade šivanjem.”

Spomenimo i učenice koje su kravatu osmislile i kreirale. To su Mirela Marčinković, Tea Bahunek i Ivona Vikert. Ovom događaju sudjelovali su osim ravnatelja IOŠ Slatina Mladena Graovca prisustvovali su i ostali učitelji sa svojim razrednim odjeljenjima. (mk / Foto: Marijo Kokorić)

Učenice koje su izradile kravatu: Mirela Marčinković, Tea Bahunek i Ivona Vikert

 


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button