DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Povodom Dana Grada, u GKiČ Slatina proglašeni najčitatelji i najbolja fotografija

Gradska knjižnica i čitaonica pozvala je aktivne korisnike Gradske knjižnice i čitaonice Slatina na sudjelovanje u foto natječaju “Fotogram”, koji je trajao do 25. kolovoza.

Zadatak natječaja bio je fotografijom prikazati ljetni ugođaj čitanja knjige posuđene u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina. Tema fotografije je “Ljeto 2021. uz knjigu iz Gradske knjižnice i čitaonice Slatina”.

– V. d. ravnateljice Marija Cindrić se postupkom nabave knjižnične građe potrudila osvježiti ljetnu ponudu novitetima i najtraženijim naslovima na što su korisnici iznimno pozitivno reagirali. Pohvalan broj građe je, kao i  svake godine, dio ljetnog odmora naših korisnika, a upravo nas je to motiviralo na organiziranje foto natječaja “Fotogram”. Cilj nam je bio aktivirati korisnike da fotografijom dočaraju svoj ljetni ugođaj čitanja i time motiviraju sve građane grada Slatine i okolnih naselja da učine isto. “Fotogram” je još jedna od akcija koje Gradska knjižnica i čitaonica Slatina provodi u sklopu Godine čitanja“, kažu iz gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

GKiČ Slatina organizirala je „Fotogram“ u suradnji sa slatinskim foto studijima „Foto Vesna“ i foto studio “Alfa“.

Najbolji sudionici natječaja proglašeni su danas u slatinskoj GKiČ.

Nagrade su pripale slijedećim sudionicima natječaja:

  1.  SNJEŽANA KONTIĆ, javila se s fotografijom „Morska pustolovina Ane i Ribice Srebrice“. Nagrada je knjiga, poklon GKiČ Slatina i Izrada fotografije po želji u velikom formatu (nagradu dodjeljuje Video Alfa). 
  2. MONIKA ČVEK, s fotografijom „Ljeto u gradu“. Nagrada je knjiga od GKiČ Slatina i okvir za slike od Foto VESNA.
  3.  ANDREJ VRANJEŠ – fotografija “I u ronilačkoj školi, knjiga se voli! – poklon je knjiga iz GKiČ Slatina, kao i  album za slike (Foto VESNA).
  4. ANA HENIZ – nagrađena fotografija je „Čitaj i prirodi, ona te čuje“ – nagrada je fotografiranje za dokumente (Foto VESNA)
  5. KRISTINA ŠOKAC – fotografija – „Bilo kuda, knjiga svuda“ – nagrada je fotografiranje za dokumente (Video Alfa)
  6. LAURA MARTINOVIĆ – fotografija – „Nigdje bez dobrog štiva“ – nagrada – ispis na keramičkoj šalici (Video Alfa).

„Zahvaljujemo studiju „Foto VESNA“ iz Slatine i vlasnici, gospođi Vesni Tkalec, kao i studiju “Video Alfa” iz Slatine i vlasniku gospodinu Robertu Puhaniću koji su se istaknuli svojim osobnim angažmanom u samom odabiru najboljih fotografija, odnosno kao sponzori nagrada najboljim  natjecateljima“, rekla je ovom prilikom Marija Cindrić.

Vlasnicima oba fotostudija GKiČ Slatina uručila je zahvalnice.

Nagrađene fotografije će biti objavljene na službenoj Internet i FB stranici Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

Na jednoj od ljetnih radionica, tijekom ovoga ljeta, pod nazivom „SLavimo“ djeca su uz pomoć knjižničarke Martine oslikavala svoje majice. Tema je bila slavljenička, odnosno Grad Slatina. Danas u našu knjižnicu nisu došli svi mladi kreatori, ali oni koji jesu, malom modnom revijom pokazali su što su napravili.

Ova, 2021. godina od Vlade RH proglašena je Godinom čitanja, a sam prijedlog je proizašao od strane Ministarstva kulture i medija RH kako bi se ukazalo na važnost čitanja i razvijanja čitateljskih navika. Na taj je način nacionalna strategija poticanja čitanja istaknuta kao osobita društvena vrijednost.

U tu svrhu, da bi popularizirali čitanje, a na drugoj strani, istaknuli aktivnog čitatelja naše Knjižnice, iz slatinske GKiČ pokrenuli su ovo današnje događanje, dio kojega je bilo i proglašenje najčitatelja. Prvi i osnovni uvjet sudjelovanja bio je da osoba bude član knjižnice. I ovo događanje u Knjižnici organizirano je u povodu Dana Grada i podudara se s programom Ljeta u knjižnici. Tada je uslijedio drugi dio današnjeg događaja u GKiČ, prešlo se, dakle, na proglašenje najčitatelja i to prvo među djecom.

  1. MARTA KANSKI – broj svezaka koje je poslušala i zapamtila ova mala djevojčica u godini dana iznosi 78.
  2. MARTINA NIKIĆ – pročitala je ukupno u godini dana 57 svezaka knjiga.

Treće mjesto podijelilo je njih troje:

 3. NEVA CRNOBRNJA – pročitala je ukupno 39 svezaka knjiga.

 3. DAMJAN MATANČIĆ – također je pročitao 39 svezaka knjiga.

 3. ANDREJ VRANJEŠ – 39 pročitanih knjiga u godini dana. 

„Djeca su naša budućnost, ona su snaga koja će jednog dana pokrenuti jedan sasvim novi svijet. Zbog toga je jako važno omogućiti djeci da imaju što više doticaja s knjigom koja će im otvoriti jedan novi, čarobni svijet kreativnosti, stvaralaštva, inovativnosti, mašte. I zato se nadamo da će svaka godina biti GODINA ČITANJA“, rekla je Cindrić.

ODRASLI – NAJČITATELJ

1. Najčitateljica u 2021. je KATARINA BAĆANI – u godini dana pročitala je ukupno 146 svezaka knjiga. Gospođa Katarina je dugogodišnja članica i već je nekoliko puta bila jedna od najčitatelja.

2. je mjesto pripalo još jednoj vjernoj i dugogodišnjoj članici Knjižnice, VJERI KRSNIK koja je u godini dana pročitala ukupno 101 svezak knjiga.

3. MARA PETERKO 88 sv. knjiga. Isto – više puta jedna od najčitatelja.

4. SLOBODAN KOLARIĆ – pročitao je 78 svezaka knjiga u godini dana

5. TAMARA DORIĆ – pročitala je 76 svezaka knjiga.

6. NEVENKA ČELIK – pročitala je 65 svezaka knjiga u godini dana.

Mladi aktivni članovi slatinske knjižnice nisu prisutnima samo pokazali kako su ukrasili svoje majice u povodu rođendana svoga grada u kojem žive, nego su u pauzama između proglašenja najfotografije i najčitatelja čitali zanimljive i prigodne pjesme.

„Hvala što ste se odazvali, i dalje nas posjećujte, posuđujte, tražite, pronalazite… Zapravo, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina pripada vama, a mi je samo pokušavamo vodimo što bolje možemo, osluškujući vaše želje, vaše nade, preporuke, upite, potrebe“, zaključila je današnji događaj Marija Cindrić v. d. ravnateljice GKiČ Slatina. 

(tks, mc/Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button