NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA: Oporavilište udomljuje 28 roda i ptica grabljivica

Rode preko zime odlaze u južne krajeve samo radi hrane, a u Dravskoj priči hranu imaju i sasvim dobro podnose zimske vremenske uvjete


NOSKOVCI

Kad je u virovitičkom prigradskom naselju Koriji 2017. godine obitelj Gregurec pronašla mladu bijelu rodu ozlijeđena krila i o tome obavijestila Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje 112, Veterinarska stanica Virovitica informaciju o ozlijeđenoj rodi i mjestu gdje se nalazi proslijedila je Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Stručni suradnici ustanove odvezli su rodu u Veterinarsku ambulantu Feliks u Virovitici, gdje je utvrđeno da roda ima vanjsku ozljedu desnoga krila, a lijevo drži u neprirodnom položaju. Planirali su je nakon oporavka u Dravskoj priči vratiti u gnijezdo da bi nastavila živjeti u svom prirodnom staništu.

Zanimljivo je kako je mlada bijela roda dobila ime. Budući da Dravska priča u vrijeme kad je roda dopremljena još nije imala oporavilište, brigu o ozlijeđenoj ptici preuzeo je u svojoj kući zaposlenik toga Posjetiteljskog centra Ivica Baranj, stručni suradnik za zaštićene dijelove prirode.

– Kad se roda malo oporavila, raširila je krila, a moj tata je rekao. „Vidi, raširila je krila ko anđeo Gabrijel!“ I od tada ona je bila naša Gabi. – kaže Ivica Baranj.

Uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Virovitičko-podravske županije, Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima uredio je iste godine oporavilište za rode. Gabi je u tom objektu prezimila, a nakon oporavka sljedeće godine puštena je u prirodu. Poslije Gabi, u tom su oporavilištu smještaj našle brojne ozlijeđene rode, a njihov broj neprekidno se povećava. Zaposlenici Dravske priče u početku su izlazili na teren pomagati ozlijeđenim rodama na temelju dojave Centra 112, a s vremenom ljudi su počeli i sami dojavljivati pronalazak ozlijeđenih roda.

– Naši posjetitelji, osobito djeca, nerijetko pitaju kako rode kao ptice selice provode zimu kod nas. Tada im kažemo da rode jesu ptice selice, ali one preko zime odlaze u južne krajeve samo radi hrane. A budući da im je u Dravskoj priči hrana osigurana, one sasvim dobro podnose naše zimske vremenske uvjete. – pojasnio je Ivica Baranj.

Budući da su nedavno u Noskovce dopremljene i ptice grabljivice, uređeno je i oporavilište za tu vrstu ptica pa se u Dravskoj priči sada već oporavljaju velika ušara, orao štekavac, kukuvija, škanjci, vjetruše i sove jastrebače. Naime, kad nema više mjesta za pojedine vrste ptica u Centru za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja AWAP nedaleko od Zaprešića, najvećem hrvatskom oporavilištu za ptice, one se dopremaju u Noskovce. Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo kaže da je sada u Dravskoj priči smješteno već 28 ozlijeđenih ptica, kod kojih su najčešće ozlijeđena krila.

ŽIVJETI U PRIRODI NEĆE MOĆI 25 PTICA

– Od 28 ptica njih 25 trajno je nesposobno za samostalni život u prirodi, a tri su kod nas samo prezimile i nadamo se da ćemo ih moći na proljeće pustiti. Budući da oporavilište imamo već pet godina, briga o tim ozlijeđenim pticama postala je već naša svakodnevna rutina. Moramo ih nahraniti i vidjeti je li im potrebna veterinarska skrb, ali to nam je već postalo navika i nije posao koji nas posebno opterećuje. – kaže ravnateljica Tatjana Arnold Sabo.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button