GLAZBANASLOVNICARADIO EMISIJE

“Pjesme za dušu” s Dubravkom Biondićem – Dubom na Radio Slatini

Nastup koji je Dubravko Biondić “Duba” održao sinoć u Night clubu “Alcatraz” u Slatini bila je izvrsna prilika da ga “ulovimo” odmah po dolasku u Slatinu i podružimo se s njim na našem radiju.

Željeli smo da naši slušatelji pobliže upoznaju ovog čovjeka koji jednostavno “živi” za glazbu i koji je mnogima postao omiljen kada su ga pratili u show u “Nikad nije kasno” gdje je osvojio pobjedu putem Facebook glasova.

Priču smo započeli Dubinim djetinjstvom gdje je još kao mali dječak uvijek nešto pjevušio i sviruckao. Otac mu je prenio ljubav prema harmonici za koju je bio premali, ali je imao veliku želju naučiti svirati.

– Prva pjesma koju mi je otac pokazao kako se svira, samo na bijele tipke, bila je “Mama Huanita”. Jedva držeći harmoniku nekako sam ju uvježbao i tada su počeli moji “kućni koncerti” na kojima su me svi morali slušati. I tako je to krenulo, sve više me zanimala glazba i nastavio sam učiti, svirati i pjevati – priča nam Duba.

U petom razredu osnovne škole je s par prijatelja osnovao bend i svirao po kućnim proslavama i rođendanima.

– Osim harmonike i tamburice nismo niti imali prave instrumente već smo improvizirali. U limariji su nam pravili činele, a bubnjevi, koje je svirao moj brat, su bili od kutija za boju. Papučica za bas je bila gas papučica od varburga – kroz smijeh nam govori Duba.

Davne 1992. osnovana je grupa “San” u kojoj je Duba svirao i pjevao. Poznati po dobroj svirci i pjesmi, dečki iz grupe su poznati gotovo u svim krajevima Lijepe naše, a postoje i dan danas.

Nakon mnogo godina pjevanja, Duba je osjetio “zamor materijala” i osjetio je da ima poteškoće s glasnicama. Obratio se doktorima koji su preporučili operaciju.

Prošao ih je čak dvije i doktori su mu otvoreno rekli da se može pozdraviti s pjevanjem. Pjesma je Dubin život, a glas mu je “instrument”, tako da je to bio veliki šok za Dubu. Druga operacija je bila svojevrsni popravak prve i Dubi se ipak vratio dobar glas.

– Kada sam se oporavio od te druge operacije pjevajući sam otkrio da mogu pjevati neke tonove koje do tada nisam mogao. Tako da je na kraju sve dobro ispalo – nadodaje Duba.

U međuvremenu sam se sa suprugom i sinovima odselio u Njemačku gdje sam se zaposlio kao vozač kamiona. Godinu i pol dana nisam pjevao. Bilo je svega, promjena sredine, obiteljski problemi i jednostavno nisam bio za pjesmu – nastavlja nam priču Duba.

Glazbeno natjecateljski show “Nikad nije kasno” Duba je redovno pratio i na nagovor kolege koji je godinu prije sudjelovao u navedenom showu, odlučio je ispuniti prijavu. Bez ikakvih velikih očekivanja, Duba je dobio poziv da je od 2500 prijavljenih kandidata ušao u uži krug od 60.

Koliko god imao pjevačkog iskustva, izlazak na binu i susret s publikom i orkestrom izazvao je tremu, ali onu pozitivnu.

Velika podrška obitelji i prijatelja, pratila ga je iz kruga u krug. Stekao je brojne obožavatelje kojih u tom trenutku nije bio niti svjestan. Također su se tu stvorila i velika prijateljstva među natjecateljima s kojima je Duba i dan danas u kontaktu.

Krug po krug naš Duba je došao do finala.

– Svi su mi rekli da sad trebam izvesti neku moćnu pjesmu, s kojom ću još više pridobiti naklonost i žirija i publike, a meni je bila želja samo da dobijem zlatni mikrofon i što se mene tiče ja sam pobijedio jer sam ostvario što sam želio – došao do finala.

Rekao sam da želim pjevati pjesmu koju će sa mnom pjevati cijeli studio i svi prisutni. Izveo sam pjesmu “Dobro veče, izgubljena nado” i sa mnom su doslovno pjevali svi, od žirija, snimatelja pa sve do konkurentskih navijača u gledalištu. Osvojio sam 27.855 glasova Facebook glasača i bio jedan od pobjednika. Nisam se doista tome nadao, mislio sam bit ću na 5. ili 6. mjestu, ali eto, posrećilo mi se – priča Duba.

Nepuna dva mjeseca nakon pobjede, odlučio je napraviti open-air koncert u Buzinu, kao zahvalu vjernim Facebook pratiteljima. Koncert je bio izuzetno posjećen i bila je to lijepa večer uz dobre pjesme i, naravno, harmoniku.

Duba živi brzim tempom. I dalje živi i radi u Njemačkoj, ali vikendi su rezervirani za gaže koje su posvuda. Na gažama ga prati i stariji sin, dok mlađi ne pokazuje afinitet prema pjevanju.

Duba, osim što izvrsno pjeva stare narodne pjesme, po željama ima tu i zabavnih, radi i na svojim pjesmama. Izdao je dvije pjesme “Od ponoći do jutra” i “Koga da krivim” za koje su snimljeni i spotovi. U planu mu je ići polako, pjesmu po pjesmu, a nada se da će album doći sam po sebi.

Pred kraj emisije smo otvorili telefonske linije kako bismo pružili priliku slušateljima da pozdrave Dubu i usput osvoje ulaznicu za nastup.

Bilo je puno poziva, pa čak i nekih udaljenijih. Željeli su samo pozdraviti Dubu i poželjeti mu puno uspjeha, a neki su osvojili i ulaznice. Bilo je to jako lijepo druženje i nadamo se da su naši slušatelji uživali u priči našeg gosta, ali isto tako i u narodnim zvucima koje smo puštali tijekom emisije.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Nastup u Night clubu “Alcatraz” u Slatini, 12. svibnja 2023.
Nastup u Night clubu “Alcatraz” u Slatini, 12. svibnja 2023.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button