DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Otvorena atraktivna izložba Slovenskog planinskog muzeja

Bogat program održan je danas u Zavičajnom muzeju Slatina. Naime, slatinski je muzej i više nego dostojno obilježio Međunarodni dan muzeja, a glavna tema svih današnjih događanja bile su planine.

Nakon pozdravne riječi okupljenima upućene od strane domaćina mladih kustosa Martine Gavran i Srđana Đuričića, uslijedio je centralni događaj odnosno otvorenje izložbe Slovenskog planinskog muzeja iz Mojstrane imena “Na vrhu gora, blizu neba”.

Ovu po svemu posebnu izložbu u kojoj posebno mjesto zauzimaju fantastične nesvakidašnje fotografije  prirodnih pojava zabilježenih uglavnom pri vrhovima planinskih masiva, predstavila je kustosica spomenutog slovenskog muzeja Neli Šular.

S obzirom na temu, odličan je bio potez organizatora da izložbi priključi Srednju školu Marka Marulića čiji je profesor Dragan Klement na praktičan način pokusima razjasnio masu prirodnih enigmi zabilježenih na seriji fascinantnih fotografija pomalo nevjerojatne igre prirode i objektiva.

Nakon demistifikacije opakih munja, elektriciteta, loma svjetlosti i ostalih fizikalnih zakonitosti, riječ je dobila upravo riječ u izvedbi Zorice Varge, predsjednice Ogranka Matice hrvatske Slatina, točnije prvo hrvatsko pisano slovo na temu planina, roman “Planine” Petra Zoranića.

Po završetku kraće analize lika i djela Petra Zoranića i njegovih “Planina”, okupljeni su se uputili u potkrovlje muzeja gdje je riječ ponovno imala simpatična gošća iz Slovenije Neli Šular, održavši prezentaciju rada svoje matične ustanove odnosno čarobnog muzeja podno Triglava – Slovenskog planinskog muzeja.

U kasnim popodnevnim satima na red su došli ljudi koji veliku većinu svog slobodnog vremena borave upravo u planinama skrbeći za sve one koji se ponekad nađu u većim ili manjim problemima s majkom prirodom i sa svime što ona nosi. Tako su iscrpnu prezentaciju svoga posla znatiželjnim posjetiteljima na izuzetno otvoren način prožet anegdotama sa sretnim, ali i s obzirom na ponekad surovu prirodu samog posla i sa manje sretnim završecima, predstavili  članovi HGSS Stanice Orahovica Marika Marić, Stjepan Gal i Ivica Kašuba.

Valja spomenuti da se ovaj itekako zanimljivi multimedijalni postav Slovenskog planinskog muzeja može pogledati do 14. lipnja 2019.

(dj/Foto: Damir Jukić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button