DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana završna konferencija projekta „EPIcentar Sequoia Slatina“

U skladu s epidemiološkim mjerama danas je u konferencijskoj dvorani EPIcentra Sequoia održana završna konferencija projekta „EPIcentar Sequoia Slatina“ koji je jedan od najvećih projekata u povijesti Grada Slatine vrijedan preko 20 milijuna kuna.

Projekt koji je Grad Slatina u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu poziva za dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“. Također vlastito učešće grada Slatine sufinancirano je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i europske unije u iznosu od 3.256.673,62 kune.

Projekt su proveli Grad Slatina kao korisnik te partneri na projektu: Turistička zajednica Grada Slatine i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.“

Na samom početku sve nazočne pozdravio je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je tom prigodom istaknuo značaj ovog projekta za Slatinu koji će kada zaživi punim kapacitetom predstavljati konkretan okvir za Strategiju razvoja turizma u Slatini.

– Vjerujem da će brojni Slatinčani i gosti Slatine moći provoditi vrijeme i uživati u ovom prekrasnom prostoru koji sada doista zajedno s centrom Slatine čini jednu cjelinu.
Činjenica je da smo kroz ovih nekoliko godina od projektne ideje do današnjeg dana učinili sve da napravimo onako kako treba, onako kako se planiralo, a čini mi se da smo u tome uspjeli, barem po reakcijama građana kojima je ovaj prostor otvoren sa svih strana i već je postao novo središte Slatine koja je dobila jedan novi identitet, – rekao je gradonačelnik Ostrošić zahvalivši se svima koji su participirali u realizaciji ovoga projekta. 

Projektne aktivnosti predstavili su: u ime Grada Slatine pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, te u ime partnera, pomoćnik direktora Turističke zajednice Grada Slatine Hrvoje Valpovac i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ Tatjana Arnold Sabo, a sudionici završne konferencije imali su priliku pogledati i kratki film koji su u produkciji Felbar medije pripremili Tomislav, Hrvoje i Željko Felbar te Zoran Tkalec. Nakon prezentacija u pratnji pročelnika Marina Kokorića i višeg stručnog suradnika za gospodarstvo i projekte Jurice Culeja kratkim obilaskom prezentirani su prostori posjetiteljskog centra.

Potom su sudionici završne konferencije na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem i njegovim zamjenicima Sanjom Mrzljak Jovanić i Bojanom Plantakom prošetali poučnom stazom EPIcentra i nazočili prezentaciji stalnog postava u dvorani interpretacijskog centra gdje ih je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ Tatjana Arnold Sabo upoznala s prirodnim znamenitostima i značajkama samog područja EPIcentra.

U sklopu EPIcentra uređene su dvije zgrade od kojih jedna predstavlja posjetiteljski centar s hostelom kapaciteta 32 ležaja, konferencijskim dvoranama, suvenirnicom, restoranom s terasom i modernom kuhinjom, dok je u drugoj smješten interpretacijski centar u kojemu se nalazi stalni postav s promatračnicom, te dvije dvorane za edukacije i prezentacije.

Središte samog EPIcentra je mamutovac, jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj te je među najstarijima u Europi, a zaštićen je kao spomenik prirode još od 1967. godine. Oko njega su uređene poučne staze koje se granaju diljem zaštićenog parka u kojemu su smješteni razni zanimljivi sadržaji kao što su dječje igralište, sjenice i pergole, te pametne klupe kao i klupe za odmor, a cijeli je okoliš dodatno uljepšan cvjetnjacima i raznolikim biljem.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button