KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Na natječaju HEP-a „Svjetlo na zajedničkom putu“ odobrena financijska sredstva laboratoriju za robotiku i umjetnu inteligenciju – RUPA

Projekt RUPA (Razvijaj, Uči, Prati, Aktiviraj se) – Laboratorij za robotiku i umjetnu inteligenciju prijavljen ja na natječaj Hrvatske elektroprivrede „Svjetlo na zajedničkom putu“ 6. travnja 2021. godine, a opis projekta, ciljeve, aktivnosti, program i troškovnik izradio je profesor Darko Špoljarić.  

Uz postojeće praktikume i radionice u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina, cilj je opremiti i laboratorij za robotiku i umjetnu inteligenciju kao mjesto okupljanja darovitih učenika i izvođenje izvannastavnih aktivnosti. Učenici će u laboratoriju izrađivati chatbote i mobilne aplikacije za potrebe škole i lokalne zajednice te na taj način razvijati kreativnost i inovativnost, ali i primjenjivati stečena znanja i vještine. Dodijeljena financijska sredstva u iznosu od 11.000,00 kn utrošit će se na opremanje laboratorija potrebnim namještajem, IKT opremom, mikrokontrolerima, dronom i robotima.

Projekt se provodi u tri etape, a njegovom realizacijom postići će se sljedeći ciljevi: opremljen laboratorij za robotiku i umjetnu inteligenciju, uvođenje izvannastavne aktivnosti za darovite učenike, promocija strukovnog obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva, stjecanje relevantnih kompetencija učenika, uključivanje društvene zajednice kroz suradnju tijekom koje bi učenici lokalnim poduzetnicima nudili usluge izrade chatbota ili mobilnih aplikacija za njihovo poslovanje, poboljšane kompetencije u aktivnom korištenju engleskog jezika. Tijekom pripreme projekta ostvarena je suradnja s poznatim hrvatskim, ali i svjetskim IT tvrtkama koje će dodatno educirati i savjetovati učenike i  nastavnike uključene u projekt.

Na natječaj za dodjelu donacija ustanovama, udrugama i drugim organizacijama civilnog društva u 2021. godini „Svjetlo na zajedničkom putu“ koji je raspisala Hrvatska elektroprivreda zaprimljena je 791 prijava. Nakon provjere valjanosti prijava, proveden je postupak procjene prijava i donošenja odluke o dodjeli sredstava. U skladu s uvjetima natječaja, Hrvatska elektroprivreda d.d. je za sufinanciranje izabrala projekte i programe ukupno 222 udruge, ustanove i organizacije civilnog društva, među kojima je i navedeni projekt Srednje škole Marka Marulića Slatina.

– Škola će na ovaj način okupiti darovite učenike i iskoristiti njihov potencijal, a znanja i vještine učenici će stjecati u suvremenom laboratoriju kako bi se na tržištu rada pojavili kao kadrovi koji mogu potaknuti razvoj privrede u lokalnoj zajednici. Korištenjem najnovijih tehnologija program tehničara za elektroniku postat će poželjniji učenicima pri upisu u školu te ih dodatno motivirati za još bolje rezultate u struci. Ovo je dobar primjer kako uz pravu podršku možemo dati učenicima ono što im je potrebno i što žele jer svojim entuzijazmom i idejama učenici na najbolji mogući način pokazuju da je sav uloženi trud višestruko isplativ, – rekao je prof. Darko Špoljarić.
(mf/izvor: SŠ Marka Marulića, prof, Darko Špoljarić, mag.ing.)
 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button