DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine

23. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine započela je jučer sat vremena kasnije od najavljenog termina usvajanjem dnevnog reda uz jednu dopunu kojom je kao prva točka uvršteno Izvješće komisije za mandatna pitanja o podnesenom zahtjevu za mirovanje vijećničkog mandata od strane gradske vijećnice Sanje Bošnjak iz redova koalicije HDZ-HSLS na čije je mjesto nakon obrazloženja predsjednice komisije za mandatna pitanja Martine Tepeš kao zamjenica člana koja će nastaviti obnašati dužnost člana Gradskog vijeća imenovana Jovana Prpić koja je potom položila i svečanu prisegu.

Na aktualnom satu nastavljena je polemika s prošle sjednice koja se odnosila na četiri vijećnička pitanja od strane koalicije HDZ-HSLS čiji su se vijećnici zanimali za tvrtku Slatina Plus koja je sklopila ugovor s privatnim investitorom o najmu prostora na 20 godina, o vrtiću koji je izgrađen na prostoru bivšeg slatinskog Gaja i Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji je proveo upise na Izvanredni sveučilišni preddiplomski studij Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Slatini, a zanimali su se i za kuću koju je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac dobila na korištenje od Grada Slatine, odnosno u kojoj fazi je adaptacija iste.
Iz odgovora koje je ponudio pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok, između ostaloga smo doznali kako uslijed situacije s koronavirusom investitor neće slijedećih godinu dana naplaćivati najam prostora na području bivšeg Gaja koji obuhvaća objekte bivše upravne zgrade za studentski dom-hostel, za dječji vrtić i restoran ukupne površine 2239 m2, što će se u narednih nekoliko dana utanačiti aneksom ugovora, a Ugovor o zakupu gradski vijećnici mogu dobiti na uvid u prostorijama Grada Slatine.

Nakon kraće rasprave po pojedinim točkama, gradski su vijećnici jednoglasno prihvatili izvješća o radu za 2019. godinu, Pučkog otvorenog učilišta Slatina, Vatrogasne zajednice Grada Slatine, Zajednice športskih udruga Slatina, Gradskog društva Crvenog križa Slatina, Dječjeg vrtića „Suncokret“, Društva „Komrad“ d.o.o. Slatina i Društva „SLATINA KOM“ d.o.o., dok je točka, Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Slatine, povučena s dnevnog reda budući da se vijećnici nisu mogli složiti oko provedbe istih. Nakon obrazloženja voditelja Odsjeka za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Krešimira Štimca utvrđeno je da se ova točka skine s dnevnog reda i pošalje upit Ministarstvu uprave za pojašnjenje razrješenja ove problematike.

Gradski se vijećnici ni ovoga puta nisu mogli složiti kada su razmatrali Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2019. godinu, Odluku o raspodjeli rezultata poslovanja Proračuna Grada Slatine iz 2019. godine u 2020. godini, te prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2020. godinu, koje nisu podržali oporbeni vijećnici sa 7 suzdržanih glasova od ukupno 14 prisutnih vijećnika.

Pretposljednja točka dnevnog reda izazvala je pak totalnu neslogu gradskih vijećnika. Radi se o prijedlogu donošenja rješenja o imenovanju ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina.
U uvodnom obrazloženju pročelnik Šarabok je pojasnio kako su se na otvoreni natječaj prijavila tri kandidata od kojih jedan nije zadovoljavao tražene uvjete, dok su preostala dvojica priložila potrebnu dokumentaciju. Obavljen je intervju s potencijalnim kandidatima nakon čega je nadležno povjerenstvo predložilo da se imenuje kandidat koji ispunjava sve uvjete i koji se poziva na pravo prvenstva zbog statusa hrvatskog branitelja.
Budući da rješenje o imenovanju ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina nije usvojeno, jer je bilo 7 glasova za, 4 protiv i 3 suzdržana, natječajno povjerenstvo u daljnjem postupku mora poništiti spomenuti natječaj i raspisati novi.

23. sjednici Gradskog vijeća nije prisustvovao gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić zbog čega je vijećnica koalicije HDZ-HSLS Alenka Butorac konstatirala da je zbog toga trebala biti odgođena sjednica, na što je zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić istaknula da zbog spriječenosti gradonačelnika prisustvovanja sjednici nije bilo potrebe za njezinim odgađanjem budući da je Grad Slatina na čelu s gradonačelnikom pripremio sve akte koji su nadalje na gradskim vijećnicima da ih prihvate ili ne prihvate.
O izostanku gradonačelnika obaviješten je predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija, te mu je dostavljeno ovlaštenje kojim je gradonačelnik ovlastio svog zamjenika Bojana Plantaka da ga zastupa na ovoj sjednici Gradskog vijeća.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button