DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine

Jučer je u gradskoj vijećnici u zgradi Hrvatskog doma u Slatini održana 15. sjednica Gradskog vijeća kojoj se pod predsjedanjem predsjednika istoga Tome Tomića odazvalo 11 od ukupno 15 vijećnika, a uz koje su istoj prisustvovali zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić, privremeni gradski pročelnici Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok, djelatnici Gradske uprave, predstavnici gradskih tvrtki i institucija te ostali zainteresirani građani.

Nakon usvajanja predloženog dnevnog reda od ukupno 18 točaka, uslijedio je aktualni sat na kojemu je postavljeno 19 vijećničkih pitanja pristiglih iz klubova vijećnika HDZ-HSLS i SDP- Fokus, a kroz koja se manje-više žustra rasprava povela po pitanjima vezanima uz projekt Aglomeracije, Turističke zajednice Grada Slatine i gradskih ustanova u kojima posao ravnatelja obavljaju vršitelji dužnosti ravnatelja.
Vijećnike je zanimalo i nekoliko informacija vezanih uz pojedine gradske projekte i infrastrukturna pitanja, sklonište životinja, a između ostaloga ponovno se povela o rasprava potrebama mjesnih odbora te upravljanju i korištenju društvenih domova u vlasništvu Grada. Neizostavna su bila i pitanja vezana uz Dječji vrtić Zeko i GRAS.

U sat i pol vremena koliko je ovoga puta potrajao „aktualac“ odgovore vezane uz Aglomeraciju ponudio je tehnički direktor tvrtke Komrad Antun Srbić, no isti nisu zadovoljili gradske vijećnike koji su svoju zabrinutost iskazali i po pitanju nove Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti, a po kojoj je grad Slatina iz 4. svrstan u 3. skupinu, što predstavlja nižu kategoriju, odnosno još manju razvijenost.

Na svim ostalim pitanjima odgovore su nizali privremeni pročelnici Kokorić i Šarabok, te zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić koji se kod teme vezane uz problem neuspješnih natječaja za zapošljavanje ravnatelja gradskih institucija složio s gradskim vijećnicima da se što prije održi međustranački sastanak na kojemu bi se raspravila upravo ta problematika u sklopu koje je jedna od važnijih tema koeficijenti za obračune plaća svih ravnatelja gradskih institucija.

Razmatrajući točku po točku dnevnoga reda najviše je polemike izazvao prijedlog Odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju Grada Slatine. Riječ je o kreditu od 1,3 milijuna eura za realizaciju kapitalnog projekta Energetska obnova postojeće javne rasvjete u Slatini i prigradskim naseljima uz rok otplate od 15 godina. Nakon poduže rasprave jedino ovaj prijedlog Odluke u konačnici s 3 glasa za, 5 protiv i 2 suzdržana nije usvojen, te će ovaj projekt, prema ocjeni oporbenih vijećnika, morati sačekati neko povoljnije vrijeme.

Sve su ostale odluke, izvješća i programi jednoglasno usvojeni osim Odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Statuta Dječjeg vrtića Zeko koja je nakon dinamične rasprave ipak prihvaćena sa osam glasova za, jednim protiv i dva suzdržana.

Između ostalih gradski su vijećnici razmotrili i donijeli Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova na području Grada Slatine i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju učenika i studenata Grada Slatine, zatim nekoliko odluka o namjeni građevinskih parcela kao i o namjeni poslovnih prostora u zgradi Starog kotara u Slatini kojom će se omogućiti proširenje prostora Zavičajnog muzeja Slatina. Tako će se ovom Odlukom na korištenje i upravljanje Zavičajnom muzeju Slatina ustupiti sav poslovni prostor od 2.348,85 m2 koji je u vlasništvu Grada, osim lokala koji u zakupu ima Turistička zajednica Grada Slatine, te prostora Udruženja obrtnika Slatina.

Valja istaknuti još da su gradski vijećnici prihvatili informacije o izvršenju Programa rada Gradskog vijeća Grada Slatine u 2023. godini, te donijeli Program rada istoga za 2024. godinu, a isto tako prihvatili su Izvješće o stanju provedbe Godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje Grada Slatine za 2023., te donijeli isti za 2024. godinu

15. sjednicu slatinskog Gradskog vijeća, kao i sve do sada, u izravnom prijenosu mogli su pratiti slušatelji Radio Slatine.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button