DOGAĐANJAGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Obilje glazbene kulture pod dirigentskom palicom Glazbene škole Milka Kelemena Slatina

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić posjetio je Glazbenu školu Milka Kelemena Slatina gdje ga je ravnatelj iste Antonio Brzica upoznao s planom i programom rada tijekom 2023. godine.

Tom je prigodom istaknuo kako je slatinska Glazbena škola početkom nove školske godine već pokazala svoju izvrsnost gdje je na online natjecanju World music championship 2022. održanom u siječnju ove godine trio tambura u sastavu: Iva Bartolović, Klara Košćak i Hana Pavličević uz mentorstvo profesorice Korane Perlić osvojio 3. nagradu.

Tijekom godine učenike i njihove učitelje očekuju razna natjecanja i smotre, a s obzirom na njihovu marljivost, prema riječima ravnatelja Brzice, slatinska će se Glazbena škola i ove godine okititi brojnim uspjesima i nagradama.  

Osim toga Glazbena škola Milka Kelemena priprema i niz kulturnih događanja koja će započeti koncertom „Prvi pljesak“ na kojemu će po prvi puta svoje, do sada stečeno glazbeno umijeće, predstaviti učenici prvih razreda kako matične škole tako i Područnog odjela u Voćinu dok će mjesec veljaču učenici Područnog odjela u Orahovici obilježiti koncertom pod maskama.

Uz X. međužupanijsku smotru mladih gudača, 22. ožujka na kojoj će se okupiti učenici violine, viole i violončela osnovnih i srednjih glazbenih škola iz pet slavonskih županija i šire, mjesec ožujak ponudit će još nekoliko glazbenih događaja u sklopu obilježavanja Dana škole kada će Glazbena škola Mikla Kelemena Slatina proslaviti 29 godina svoga postojanja te kontinuiranog glazbenog školstva u Slatini.

Proslava će započeti 27. ožujka posjetom učenika 6. razreda Zavičajnom muzeju Slatina gdje će se obilaskom spomen sobe Milka Kelemena upoznati s likom i djelom svoga slavnog sugrađanina čije ime njihova škola s ponosom nosi.   

Na sam Dan škole 30. ožujka planiran je svečani koncert učenika slatinske i prijateljskih glazbenih škola iz Virovitice, Osijeka i Szigetvara, a istoga dana će tradicionalno biti predstavljen i program ovogodišnjeg Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.
Višednevna svečanost proslave Dana škole završit će 31. ožujka koncertom učitelja glazbenih škola iz Slatine i Szigetvara.

Iz bogatog programa ravnatelj Brzica je izdvojio i radionicu pod nazivom „Zavirimo u svijet kompozicije“ koju škola organizira 5. travnja u suradnji s Glazbenim učilištem Elly Bašić iz Zagreba, a predstavio je i jedan novi projekt koji je osmišljen ove godine.
Riječ je o projektu pod nazivom Mali končertino, odnosno Mali koncert u sklopu kojega će se učenici drugih, ali i nešto starijih razreda slatinskih osnovnih škola upoznati s glazbenim instrumentima te ih na taj način potaknuti na učenje njima najdražeg instrumenta, odnosno pohađanje glazbene škole.

– Budući da smo sličan projekt provodili gdje su se Slatinčani imali priliku upoznati s instrumentima tijekom prezentacije u središnjem gradskom parku, drago mi je što glazbu i pojedine instrumente sada imamo priliku približiti i djeci u njihovim školama, – istaknuo je ravnatelj Brzica te se zahvalio ravnateljicama slatinskih osnovnih škola, Josipa Kozarca Kseniji Vujanović-Juras i Eugena Kumičića Božici Majhen na vrlo uspješnoj suradnji i pomoći u provedbi ovoga projekta.

Najveći, a ujedno i najzahtjevniji projekt u 2023. godini bit će Koncert na otvorenom u sklopu kojega će se na jednom mjestu okupiti 101 izvođač. Projektom je zamišljeno formiranje jednog velikog orkestra i zbora gdje će se zajedničkim muziciranjem učenika i njihovih učitelja iz matične škole i Područnog odjela iz Orahovice, Glazbena škola Milka Kelemena Slatina prezentirati građanstvu.
Planirana su dva takva koncerta, prvi bi se održao 1. lipnja u Orahovici u sklopu manifestacije Orahovačko proljeće, a drugi 21. lipnja u Slatini povodom Međunarodnog Dana glazbe.

Na sastanku se razgovaralo i o tekućoj problematici gdje je ravnatelj istaknuo kako Škola tijekom ove godine planira nabaviti razglas i nekoliko novih instrumenata koji su im neophodni u njihovom radu.
Budući da Glazbena škola kontinuirano ima poteškoća s nedostatkom prostora za svoj rad, ovih je dana na korištenje dobila još nekoliko prostorija u zgradi Hrvatskog doma koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, a čije će uređenje pomoći i Grad Slatina. Tako će Škola napokon dobiti zbornicu i još dvije učionice za nastavu. 

– Pred nama je jedno lijepo i dinamično razdoblje, te se ovom prilikom želim zahvaliti, prije svega našim učenicima i njihovim roditeljima na potpori te svim djelatnicima na predanom radu i brojnim idejama kojima naša škola sve više raste. Naravno sve bi bilo puno teže da nemamo podršku našeg osnivača Grada Slatine, – istaknuo je ravnatelj Antonio Brzica zahvalivši se gradonačelniku Ostrošiću i Gradskom vijeću Grad Slatine na velikoj potpori koja prati rad ove slatinske kulturne ustanove.

Gradonačelnik Ostrošić izrazio je zadovoljstvo planom i programom Glazbene škole Milka Kelemena tijekom ove godine, ali i najavama za još veći rast u godinama koje slijede. 

– Ono najbitnije je što će tijekom cijele godine biti puno aktivnosti i suradnji, kako s našim prijateljima iz Mađarske tako i s glazbenim školama iz županije, ali i Zagreba, Osijeka te drugih regija.
Isto je tako važno što će se naši najmlađi imati priliku po prvi puta predstaviti, prije svega svojim roditeljima, a onda i široj publici na koncertu kojim će, mogli bismo reći, započeti svoju malu glazbenu karijeru. Vjerujem da će ona za neke biti i zanimanje jednoga dana i da ćemo kao i proteklih generacija imati ljude koji će biti ovdje i dragi gosti kao glazbenici i stvaratelji u kulturi, ali isto tako i kao novi učitelji, oni koji će odgajati nove generacije mladih koji u gradu Milka Kelemena imaju mogućnost steći osnovno glazbeno obrazovanje. Isto tako ovdje imaju priliku kroz festival Dani Milka Kelemena steći jednu kulturnu naobrazbu koju mnoge sredine veličine Slatine zapravo nemaju.

Drago mi je da uz gradske kulturne ustanove kao što su Zavičajni muzej Slatina i Pučko-otvoreno učilište Slatina i Glazbena škola Milka Kelemena ima dobar plan i program rada tijekom ove godine i radujem se svim kulturnim događanjima, odnosno glazbenim poslasticama koje nas očekuju kroz godinu, osobito koncertu na otvorenom u lipnju, gdje ćemo moći uživati u svemu onome što slatinska Glazbena škola sa svojim područnim školama stvara, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button