DOGAĐANJAKULTURANASLOVNICA

Najboljem udžbeniku u Europi jedna od autorica i Slatinčanka Hana Tepeš

Na natjecanju BELMA (Best European Learning Materials Award) udžbenik iz hrvatskog jezika ”Šestica”  izdavačke kuće Profil Klett proglašen je najboljim u Europi. Vijest je to nama posebno zanimljiva iz razloga što je  u probranoj ekipi ove izdavačke kuće koja je radila na ovom udžbeniku bila i Hana Tepeš, Slatinčanka inače profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Josipa Kozarca. Hana je bila dio ekipe zadužen za digitalni obrazovni sadržaj udžbenika, a kakav je bio konačni proizvod implementiran u udžbenik najbolje će opisati riječi službenog tročlanog žirija natjecanja BELMA – ” Digitalni izvori obogaćuju materijale interaktivnim opcijama, audio i videozapisima (s hrvatskim autorima i na hrvatskim dijalektima) te mogućnostima samoprocjene”.

Uz Hanu autori digitalnog sadržaja udžbenika su i Dejan Varga, Majda Čolak i Andrijana Mihaljević. Autori pak tiskanog izdanja su Diana Greblički-Miculinić, Lidija Sykora-Nagy, Dejana Tavas i Krunoslav Matošević.  Čitanku su uredile Klara Šarčević i Diana Greblički-Miculinić.

Zašto je Zlatna nagrada BELMA za najbolji udžbenik u Europi završila upravo u rukama ekipe Profil Klett-a obrazloženo je u pisanom priopćenju žirija – ”Tročlani žiri koji je pažljivo procijenio čitanku istaknuo je da je cjelokupna kvaliteta materijala idealna za promicanje ljubavi prema čitanju. Vrlo dobro strukturirana i s ljubavlju dizajnirana, čitanka pokriva sve književne vrste i žanrove, kao i filmove i druge umjetničke oblike.

Sadržaj je usklađen s ciljevima kurikuluma i očekivanim rezultatima. Metodički je instrumentarij jednostavan i jasno predstavljen. Dosljedno organizirane i strukturirane jedinice doprinose visokoj kvaliteti čitanke. Sustavno se, pitanjima i popratnim tekstovima, potiče kritičko razmišljanje, osobna promišljanja i stavovi.

Visoka kvaliteta ilustracija i fotografija uspješno pomažu vizualizaciji. Digitalni izvori obogaćuju materijale interaktivnim opcijama, audio i videozapisima (s hrvatskim autorima i na hrvatskim dijalektima) te mogućnostima samoprocjene.”

 

dj/Profil Klett

Foto: facebook


Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org