DOGAĐANJANASLOVNICA

Nacionalni je dan hitne medicinske službe obilježen i u Slatini

Današnji dan,30.travnja, Nacionalni je dan hitne medicinske službe. Djelatnici Hitne pomoći su u svakom gradu u našoj županiji ,odnosno, u Pitomači,Virovitici,Slatini i Orahovici predstavili program osnovnih mjera održavanja života na način da ga približe građanima ukoliko se nađu u situaciji da netko ostane bez svijesti i prestane disati, odnosno što možemo učiniti dok ne dođe Hitna pomoć. Osim toga predstavljeno je  i govorilo se građanima u kojim situacijama treba zvati Hitnu na broj 112 ili 194.

„Naime, svim tim aktivnostima doprinosimo većoj uspješnosti preživljavanja naših pacijenata koji se nalaze na terenu. Prošle godine, naša služba u Virovitičko–podravskoj županiji imala je više od 7.000 intervencija na terenu i više od 9.000 intervencija u ambulantama, što čini prosječno 2 intervencije po satu. To je posao koji naši djelatnici rade 0-24 h,365 dana u godini. Danas je naš dan i našim djelatnicima i sugrađanima želim da imamo što manje intervencija, da imamo što bolje uvijete rada, a nadam se da će naš Zavod za hitnu medicinu i dalje doprinositi što manjem mortalitetu naših pacijenata, ispričala nam je danas prijepodne tijekom edukacije građana u središtu Slatine,ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Lahorka Weiss.

„Dio problema riješi i prijavno–dojavna jedinica u dispečerskom centru. Od preko 13.000 poziva tijekom prošle godine, pola je riješeno savjetima putem telefona“ , naglasila je Weiss, te dodala kako je zadovoljna odazivom građana na ovakav tip akcija, naročito onih mlađih.

„Pozivam građane da se uključe u naše edukacije koje planiramo organizirati u nekom sljedećem vremenu  jer samim time doprinosimo većoj stopi preživljavanja naših pacijenata“,zaključuje Lahorka Weiss.

Edukaciju je posjetio osim brojnih građana i slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić.

(Tekst:Tea Kiš Slačanac/Foto:Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button