DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Vrijedni Slatinčani vođeni Lisicama ”olakšali” prirodu za 2 000 kilograma otpada

U organizaciji slatinskog Odreda izviđača Lisice i pod i više nego velikodušnim pokroviteljstvom Turističke zajednice grada danas (30. travnja) je u Slatini održana ekološka akcija Zelena čistka.

Lisice su uputile poziv slatinskim udrugama i klubovima kako bi svi zajedno čistili prekrasnu slatinsku prirodu na potezu od ”Lakta” pa u smjeru ”Popišanca”. Akciji se odazvalo nešto više od 40 članova slijedećih udruga i klubova: Društvo Naša djeca, Biciklistički klub , Motiv, Šapice, Turistička zajednica, Krik, Hrvački klub, Moto klub Speed, Radio Slatina te vatrogasci odnosno vatrogaskinje. Ono što posebno veseli je to da su najbrojniji bili najmlađi, odnosno članovi Lisica.

Sponzori akcije bili su Turistička zajednica Grada Slatine, Grad Slatina, Slatina kom d.o.o., Vatrogasna zajednica VPŽ, Obrt Soda i Jošavac d.o.o.

Zelena čistka započela je u jutarnjim satima okupljanjem na Javorici, a nakon toga pod koordinacijom voditelja Lisica Denisa Cukora volonteri su krenuli u zajedničku akciju u lov za smećem. Na žalost ”ulov” je bio i više nego bogat. Strmine uz cestu ispod su svoje gornje površine skrivale prava mala odlagališta otpada. Uz ”friški” vizualno uočljivi otpad počeo je pod ruke vrijednim volonterima stizati i onaj koji je već duboko pustio svoje ”razgrađujuće korijenje”. Staklo, prozori, mješoviti otpad, dijelovi pokućstva, već ”tradicionalne šumske gume”, laki i teški metali, i posebno prirodi ”drage” kemikalije i pesticidi, zahvaljujući svim tim vrijednim učesnicima akcije konačno su izbavljeni iz svog neprirodnog okruženja i otpremljeni kontejnerima Slatina kom-a na za njih puno prihvatljivije odlagalište otpada. Iako već duže vremena sudjeluju u ovoj akciji i sam predsjednik Lisica Denis Cukor potvrdio nam je da je ovo bila do sada najveća i najplodonosnija akcija. Naime prikupljeno je gotovo tri puna kontejnera otpada odnosno približno čak 2 tone(!). I Cukor i direktor TZ grada Jurica Bosak izrazili su veliko zadovoljstvo odrađenom akcijom uputivši pri tom iskrene zahvale svima koji su se odazvali i junački potegnuli kako bi naš grad i njegova zaista prekrasna okolica na zadovoljstvo i na ponos svih nas bili još čišći i ljepši. Za iduću prigodu ovaj je dvojac najavio još veću i jaču akciju. Ovog puta jedini minus akcije bio je taj što je održana prekasno. Naime, vegetacija je u ovo doba godine i više nego bujna i kao takva otežavajući faktor pri pronalaženju i izvlačenju otpada. Tako je odmah pao dogovor da se iduća Zelena čistka održi puno ranijeg datuma. Da, na žalost, još je dosta toga ostalo skriveno u dubokim jarcima i kanalima pokraj glavne ceste. Neshvatljivo je da netko i danas u 2022. godini poseže za metodama rješavanja otpada praktički iz kamenog doba. Pogledi djece koja su izvlačila taj otpad iz šume možda bi i najbolje opisali taj uistinu neshvatljivi ekocid krajnje neodgovornih pojedinaca.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button