NASLOVNICAUDRUGE

Na slatinskom Bajeru održan 3. memorijal „Stjepan Stevo Eri“

Udruga veterana vojne policije Virovitičko-podravske županije na slatinskom je Bajeru jučer organizirala 3. memorijalni turnir „Stjepan Stevo Eri“ u spomen na poginulog hrvatskog vojnika, dragovoljca i jednog od prvih pripadnika Vojne policije iz Domovinskog rata Stjepana Erija.

Uoči Memorijala, 30. svibnja, na dan koji su članovi udruge odabrali njemu u spomen, zbog sjećanja na taj datum 1991. godine kada je hrvatski Sabor donio povijesnu odluku o osamostaljenju Republike Hrvatske za koju je i Stjepan dao svoj život njegovi suborci i članovi obitelji posjetili su njegovo posljednje počivalište na mjesnom groblju u Kapincima položili cvijeće i zapalili svijeću.
Isto tako redovito svake godine posjećuju spomen-obilježje podignuto na mjestu njegove pogibije, na šumskom putu nedaleko Ćeralija gdje je 13. svibnja 1991. godine nagazio na dvije mine, u čijoj je eksploziji ostao bez obje noge, a dva dana poslije preminuo.

I ovogodišnji memorijal okupio je brojne hrvatske branitelje, članove braniteljskih udruga s područja grada Slatine, ali i Virovitičko-podravske županije, kao i predstavnike udruga veterana vojne policije iz Zadra, Ogulina i Kutine, te iz Orašja, Stolca i Busovače koji su također doputovali izraziti svoju potporu, budući da Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH obuhvaća sve pripadnike hrvatskoga korpusa vojne policije pa su tako u Zajednicu uključene, osim udruga iz Hrvatske, i one iz bosanske Posavine i Hercegovine, koje su jedne drugima velika potpora u radu.

Isto tako Memorijalu su nazočili uvaženi gosti: predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, predsjednik Zajednice udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH Josip Adžić, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik udruge HVIDR-a Slatina i gradskog Odbora za branitelje Ilija Nikolić te brat poginulog Stjepana, Ivica Eri.

Dobrodošlicu svima nazočnima zaželio je predsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata VPŽ Dragan Lacković, koji je tom prigodom naglasio važnost zajedništva, odnosno druženja članova svih braniteljskih udruga koji su jedni drugima rame uz rame i danas, kao i u ono ratno vrijeme, bez bespotrebnog nadmetanja.
– Drago mi je ovdje vidjeti ozračje u kojemu vlada prijateljstvo i sportski duh, istaknuo je Lacković.

Memorijal je potom prigodnim riječima otvorio predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić.
– Ovaj memorijal je najbolji način da se sjetimo i našega Steve, ali i svih akcija koje su bile tih godina, u kojima su nažalost izgubljeni mnogi životi, i nema drugih ljudi koji se mogu bolje prisjetiti i pričati o tom vremenu od vas koji ste bili sudionici Domovinskog rata i jedino ih vi svojim zajedništvom možete otrgnuti od zaborava.

U sklopu 3. memorijala „Stjepan Stevo Eri“ uslijedila su natjecanja u 3. discipline: visećoj kuglani, elektronskom pikadu i popularnoj kartaškoj igri Bela.

U visećoj kuglani najuspješniji su bili predstavnici Udruge hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a iz Nove Bukovice, drugo mjesto osvojila je Udruga HVIDR-a Slatina, a treće Zajednica udruga i članova HVIDR-e VPŽ.
U pojedinačnoj konkurenciji u ovoj disciplini kao najbolji slavio je Ivan Tomljanović (PTSP N. Bukovica), drugi je bio Marin Paršić (HVIDR-a Slatina), a treći Darko Meter (PTSP N. Bukovica).

U pikadu najbolja je bila Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina, drugo mjesto zauzela je ekipa PTSP-a Nova Bukovica, a treće Udruga HVIDR-a Slatina.

Pojedinačno najbolji je bio Ivo Sekić (UDVDR Slatina), drugi je bio Željko Takač (PTSP N. Bukovica), a treći Damir Bogati (UDVDR Slatina).

U beli su najuspješniji bili su predstavnici UDVDR-a Slatina, druga je bila ZUiČ HVIDR-a VPŽ, a treći Temeljni ogranak UHDDR-a Bakić.
U posebnoj kategoriji bele zlatne medalje osvojili su Gojko Randelj i Slavko Boljevac.

Ukupni pobjednik turnira bila je Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina.

Medalje i priznanja najboljima, kao i pehar najuspješnijoj ekipi uručili su predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, zamjenik župana Darko Žužak, predsjednik Zajednice udruga vojne policije iz Domovinskog rata RH Josip Adžić, predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPŽ i županijskog Odbora za branitelje Mato Bubaš, Ivica Eri i predsjednik udruge domaćina Dragan Lacković.

Memorijal je ujedno bio i simbolična polazna točka Pavi Tutenovu, predsjedniku Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ kojega su okupljeni hrvatski branitelji ispratili na put biciklom dug 120 km do njegovog rodnog mjesta Draž u Baranji, a i ovu će vožnju posvetiti svim poginulim hrvatskim braniteljima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, D. Fišli, UVVP VPŽ)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button