DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Na Mjesnom groblju u Četekovcu održana komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora

Danas je na četekovačkom groblju točno u 9 sati i 5 minuta započela komemoracija u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog terora koji je započeo upravo u to vrijeme 4. rujna 1991. neprijateljskim minobacačkim napadom što je označilo početak stravičnog pokolja i masakra na ovom području.
Samo u jednom danu svoje živote izgubilo je 24-ero nedužnih mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga u jednom od najvećih zločina na području Virovitičko-podravske županije.

Tradicionalno, i ove je godine uoči komemoracije u Četekovcu, 3. rujna polaganjem cvijeća i svijeća na grobovima žrtava na njihovim posljednjim  počivalištima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, te svetom misom koju je u crkvi sv. Terezije Avilske u Mikleušu predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u zajedništvu sa župnicima Slatinskog dekanata, odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim žrtvama ovoga masakra.
HVIDR-a Slatina i ove je godine u sklopu projekta „Istina o pobjednicima“ organizirala „Hodnju za nevine žrtve Četekovac-Mikleuš“, tako da su brojni sudionici komemorativnog skupa u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog masakra stigli jednosatnom memorijalnom hodnjom od Mikleuša do mjesta sjećanja i molitve na groblju u Četekovcu.

Baloni sjećanja

Polaznici Dječjeg vrtića Suncokret iz Mikleuša također su točno u 9 sati i 5 minuta u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata s područja općine Mikleuš pustili put nebeskih visina 34 bijela balona u spomen na jednu od
najvećih tragedija u Domovinskom ratu. Ovim činom djeca su pokazala
koliko je važno sjećati se svih događaja iz povijesti, jer onaj tko poznaje
svoju prošlost cijenit će i poštovati sadašnjost i budućnost.

U nazočnosti obitelji, prijatelja i suboraca poginulih žrtava Domovinskog rata s ovoga područja nakon pozdrava Domovini i spomena imena svih nevinih žrtava u čiji je spomen mirozov odsvirao trubač Dražen Nemet, komemorativni skup je započeo polaganjem vijenaca i lampiona.
Počast su odala brojna izaslanstva među kojima:
izaslanstvo obitelji žrtava zajedno s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Slatine, zatim izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, ujedno i ministra obrane, brigadir Drago Blažević, izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik, predsjednik Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić u pratnji saborske zastupnice, predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesne Bedeković, izaslanik Vlade RH župan VPŽ Igor Andrović u pratnji izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Dinka Tandare, zatim izaslanik ministra Unutarnjih poslova RH, načelnik PU VPŽ Siniša Knežević, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić u pratnji dožupana Darka Žužaka i Igora Pavkovića, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak u pratnji pročelnika Krunoslava Šaraboka i Marina Kokorića, zamjenik načelnika Općine Mikleuš Dalibor Lipovac sa suradnicima te izaslanstva brojnih općina i ostali uzvanici.

Zločinci još uvijek nisu kažnjeni

U svom obraćanju nazočnima u ime domaćina, zamjenik načelnika Općine Mikleuš, Dalibor Lipovac prisjetio se ovog strašnog zločina 4. rujna 1991. godine koji je postao najtužniji dan u povijesti sela Balinaca, Četekovca i Čojluga.

-Iako sam tada imao samo 11 godina, dobro se sjećam ovog strašnog zločina koji je zaprepastio Hrvatsku, ali i svijet. Četničke horde su tog dana napale pitoma Slavonska sela, uništavajući pritom sve što je hrvatsko. Nisu birali sredstva, ni cilj, nego su došli smišljeno uništavati sve na što su naišli, ubijali su svakog tko se tamo zatekao, rušili i palili. I nakon 29 godina od tog zločina, rane su još svježe, a nikad neće ni zacijeliti. A ono što najviše boli je to da zločinci za to zlodjelo još uvijek nisu kažnjeni. Prije nekoliko godina protiv njih je podignuta optužnica, a oni još uvijek slobodno šeću ulicama, – rekao je zamjenik načelnika Općine Mikleuš Dalibor Lipovac pozivajući institucije pravne države da se zločinci privedu licu pravde, kako bi bar donekle umanjili bol onih koji su u toj strašnoj tragediji izgubili svoje najmilije.

Na kraju komemorativnog skupa u Četekovcu molitvu za sve žrtve predvodio je župnik novobukovačke Župe UBDM, vlč. Mario Matijević.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, DV Suncokret)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button