DOGAĐANJAFOTO GALERIJEGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Mistična večer u Slatini uz Vokalni ansambl Brevis i Ženski zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Dani Milka Kelemena sinoć su u Slatinu doveli Vokalni ansambl Brevis i Ženski zbor Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka koji su izveli koncertnu praizvedbu djela Dalibora Bukvića „Horizont -Vučedolski misterij“ pod ravnanjem dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković.

– Djelo „Horizont -Vučedolski misterij“ nastalo je u suradnji s dirigenticom Antoanetom Radočaj-Jerković, a ideja se rodila kako bi se napravio jedan koncert za prostor Vučedola gdje bi se koristili određeni elementi koje su koristili stari Vučedolci među kojima su tri, njima glavne stvari u spiritualnom smislu, a to su: sunce, horizont i zviježđe Orion.
Pokušali smo s tim prastarim, odnosno pra motivima, koje su poštovale i ostale civilizacije poput starih Sumerana ili Egipćana, dočarati vučedolsku glazbu za koju zapravo ne znamo kakva je točno bila.
Sam zapis djela više se svodi na atmosferu, odnosno ambijent koji podcrtava jednu mistično-tajnovitu komponentu, – istaknuo je skladatelj Dalibor Bukvić koji je bio oduševljen prostorom u kojemu je održan koncert u Slatini jer su, kako je rekao, upravo tako nešto i željeli, da bude apokaliptično.

Naime, ovaj kulturni događaj održan je u mističnom okruženju hale u bivšoj slatinskoj tvornici Gaj do koje je put kroz tamu razotkrivao niz baklji čiji se plamen idealno uklopio u performans ovih vrhunskih umjetnika.

Sam koncert započeo je na platou ispred hale gdje su solistice nakon prvih otpjevanih taktova pokretom pozvale okupljene posjetitelje da ih slijede u prostor hale čiji su bijeli zidovi ostavljali dojam jednog velikog platna, te su uz efekte dima i posebne rasvjete uspjeli publici dočarati neka stara vremena, tim više što je zbor nakon mističnog ulaska bio skriven platnom na kojemu su se projicirale slike spotova koji su snimljeni upravo za tu glazbu.

– Ovo je djelo zaista mistično jer dio je opera, dio scenska glazba, malo je i filmično, skladba je kao cjelina, a opet sve to nije samo jednoznačno. Dali smo mašti da se razigra i u tome i je stvar jer je ovo djelo slojevito, – zaključio je skladatelj Bukvić.

Vokalni ansambl Brevis dugogodišnji je umjetnički projekt dirigentice dr. Antoanete Radočaj-Jerković i klavirskog suradnika Davora Dedića, a da je ovaj pjevački zbor vrhunski njegove su solistice dokazale i sinoć u Slatini gdje su u zajedničkom nastupu sa solisticama Ženskog zbora Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku ostavile brojnu publiku bez daha. I to ne samo svojim vrhunskim vokalnim mogućnostima i prepoznatljivim zborskim zvukom, već cjelokupnom interpretacijom zaokruženom jedinstvenim scenskim šarmom kojim su na posebno dojmljiv način istaknule umjetnički dojam djela te se i pokretom povezale s publikom kojoj su tako pružile intenzivan i nezaboravan doživljaj.

Ovaj je koncert još jedan u nizu koji je pokazao da se vrhunskim programima Dani Milka Kelemena sve više svojom kvalitetom penju na kulturnoj sceni, te izaziva sve više pažnje budući da i broj posjetitelja raste.
Sinoćnji koncert tako su uz predsjednika Festivalskog odbora DMK Antonija Brzicu između ostalih posjetili gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak i tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, te brojni ljubitelji ozbiljne glazbe.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot