DOGAĐANJANASLOVNICA

Ministarstvo poduzetništva i obrta stipendirat će 56 učenika IOŠ Slatina

Lijepa vijest stigla je danas za roditelje 56 učenika Industrijsko obrtničke škole Slatina. Naime, na adresu slatinske škole stiglo je rješenje Ministarstva poduzetništva i obrta u kojem stoji da je natječajem za polaznike programa deficitarnih obrtničkih zanimanja  raspisanim u 9.mjesecu prošle godine stipendije dobilo čak 56 učenika škole. Visina godišnje stipendije iznosi 9 000 kuna po učeniku. Za ovu itekako pozitivnu vijest ponajviše je zaslužna Gradska razvojna agencija Slatine na čiju se inicijativu zajedničkim snagama sa Industrijsko obrtničkom školom krenulo u pripremu za nominiranje na natječaj.

Tako je odmah po izlasku natječaja navedenog Ministarstva,  Gradska razvojna agencija Slatine uz potporu Grada Slatine  zajedno sa slatinskom  srednjom školom priredila javno savjetovanje za učenike i roditelje škole na temu kako doći do spomenute stipendije. Uslijedila je i pojedinačna pomoć GRASA roditeljima pri ispunjavanju potrebitih obrazaca, a kao rezultat te pomoći stiglo je današnje i više nego pozitivno rješenje Ministarstva poduzetništva i obrta o pružanju stipendije za 56 učenika škole. Prema dostupnim podacima doznajemo kako nadležno Ministarstvo i ne dijeli novčana sredstva baš šakom i kapom već nakon pomnijih analiza sredstva odlaze u ruke onih koji su se najbolje pripremili za pojedini natječaj.

Tako je ova brojka od 56 stipendija jedna od većih,  koja je odlukom Ministarstva dodijeljeno upravo slatinskoj školi. Tim podatkom s pravom se pohvalila i ravnateljica GRAS – a Danijela Maravić rekavši da su neke škole diljem Hrvatske dobile tek desetak stipendija. ” Naša inicijativa urodila je plodom. Uloga GRAS-a u ovom svemu bila je ta da poveže potrebe tržišta rada sa potrebom Industrijsko obrtničke škole, a s obzirom na povećanje broja stipendija sa prošlogodišnjih tridesetak na ovogodišnjih pedeset i šest, svakako možemo izraziti zadovoljstvo ostvarenim povećanjem. Naravno, i jednim ćemo okom i dalje pratiti ponuđene relevantne natječaje kako bi na zadovoljstvo svih, učenika i njihovih roditelja, škole, a na koncu i same lokalne zajednice,  mogli reagirati na vrijeme i pripremiti projekt ” – rekla je ravnateljica Maravić.

Sretan pozitivnim rješenjem natječaja naravno da je bio i ravnatelj IOŠ Slatina Mladen Graovac kazavši da će se stipendirani učenici brže, lakše i efikasnije uključiti u radni sustav našeg kraja. Smatra da obrtnička zanimanja imaju budućnost  pokrijepivši tu premisu stalnim upitima koje škola dobiva za zanimanja krojač, automehaničar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, a dodatan ”mamac” učenicima i roditeljima osnovnoškolaca osmaša koji se trebaju odlučiti za svoje daljnje školovanje, bacio je u vidu već postojećih stipendija, ali i onih budućih koje tek trebaju doći, jer kako kaže, Vlada RH ulaže velike napore u otvaranje novih radnih mjesta i to posebice u industrijsko  –  obrtničkom sektoru.

Osim već postojećih razrednih odjeljenja za brojna obrtnička zanimanja ravnatelj Graovac za novu školsku godinu najavio je i nove programe koje će IOŠ Slatina imati u svojoj ponudi, a to je CNC operater/operaterka za kojima u ovom trenutku postoji izuzetno velika potreba na tržištu rada. Čestitke svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog projekta, a posebice ravnateljici GRAS-a Danijeli Maravić, ravnatelju Mladenu Graovcu te roditeljima i učenicima, uputio je gradonačelnik Ivan Roštaš, dodavši kako Grad, a tako i IOŠ Slatina, vode računa o tome da dodatno motiviraju učenike za upis u zanimanja koja trenutno nedostaju na slatinskom tržištu rada, a da je jedan od načina za dobru motivaciju i ova stipendija Ministarstva poduzetništva i obrta. (dj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button