DOGAĐANJANASLOVNICA

Inovacija i digitalna budućnost teme slatinske Noći muzeja

Ovogodišnja Noć muzeja u slatinskom Zavičajnom muzeju započela je otvorenjem izložbe suvremenog hrvatskog slikara Dražena Filipovića Pegle imena ”Pohvala ruci, slikarske simulacije digitalnog simulakruma”. Na otvorenju su riječ imali kustos Srđan Đuričić koji je između ostalog ukratko predstavio cjelovečernji program Noći muzeja kojeg je nosila tema Muzeji – inovacija i digitalna budućnost, a i upravo je izložba Dražena Filipovića ta koja je ogledni primjer navedene teme jer umjetnik, kako je predstavljajući istu rekla prof. Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, preciznim potezom rukom kao konačan akt donosi djela nastala gotovo kao presliku digitalnog ”titrajućeg” zapisa.
Otvorenju izložbe osobno je prisustvovao i sam umjetnik inače podrijetlom iz Slatine, kojem je to, kako smo doznali, inače druga izložba u Slatini točno 20 godina od njegovog prvog predstavljanja slatinskoj kulturnoj javnosti.
Izložbu koju je službeno otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija svojim su  nastupima uveličali učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina.

Pošto je jedan dio programa Noći muzeja bio posvećen najmlađima, između ostalog i radionica apstraktne umjetnosti ”Dječja inovacija – pogled u budućnost” te kviz ”Tko želi biti muzealac?”, tako su svoj nastup na oduševljenje brojnih posjetitelja i roditelja imali i mali polaznici vrtića Suncokret i područnog vrtića Mikleuš.

Na Noći muzeja mogli su se kušati tradicijski mali zalogaji i topli napitci, za koje su se uz Zavičajni muzej pobrinuli Grad Slatina, Turistička zajednica grada Slatine,  Industrijsko-obrtnička škola Slatina i Zadruga „Slatinska kutijica“ koja je tom prigodom i predstavljena.
Također posjetitelji muzeja mogli su po prvi puta vidjeti i novotvorenu muzejsku suvenirnicu, kao i obići stalni postav muzeja. Nekoliko sati prije same ponoći predavanje na temu digitalne fotografije održao je Robert Turkalj, a cijeli događaj je kulminirao predstavljanjem atraktivnog kalendara ”2019.-godina velikih slatinskih obljetnica”.
(dj/Foto: Damir Jukić i Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button