DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

HKUD „Dika“ Slatina održalo godišnju skupštinu

Za vrijeme bez nastupa i gostovanja Dika ulaže u kompletiranje narodnih nošnji

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Dika“ Slatina održalo je jučer svoju redovnu godišnju skupštinu u pastoralnoj dvorani Župe sv. Josipa u Slatini, naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera budući da se situacija s koronavirusom nije smirila od prošle sjednice održane gotovo prije godinu dana.

Pozdravljajući nazočne članove skupštinu je otvorila predsjednica Anđela Božičković, koja je nakon izbora radnih tijela i izvješća predsjednika Verifikacijske komisije Domagoja Jankovića, koji je konstatirao da je prisutno 18 od ukupno 30 članova „Dike“, podnijela izvješće o radu u 2020. godini.

Tom je prigodom istaknula kako HKUD „Dika“ Slatina od svog osnutka 1967. godine, unatoč usponima i padovima, neumorno radi na očuvanju kulturne baštine regije Slavonske Podravine, ali i cijele Republike Hrvatske, a na svojim nastupima na poseban način, ljepotom koreografiranih nastupa, nošnje i običaja, promovira grad Slatinu i Virovitičko-podravsku županiju. Uz trud, rad i odricanje tijekom protekle godine cilj je bio vratiti „Diku“ na amatersku folklornu scenu gdje joj je i mjesto te postaviti visoke kriterije u kvaliteti rada, no na žalost situacija s koronavirusom natjerala je članove na mirovanje, bez održavanja probi i dragocjenih nastupa kako na domaćoj smotri tako i na planiranim gostovanjima.

No prije tih strogih restrikcija uspjeli su ustrojiti rad s dječjom folklornom skupinom čijem se nastavku nadaju čim to mjere dopuste.
Nakon sudjelovanja sa spletom pjesama i plesova sopjanskog kraja na tradicionalnom slatinskom Prelu u veljači, kroz proteklu godinu Dika je svoj rad promovirala kroz sudjelovanje na raznim radionicama. Tako su svoje vještine pokazale Ana Bičanić, Svjetlana Pavlić i Štefica Mazok na radionici ručnih radova u sklopu manifestacije Noć muzeja, dok su se s raznim tehnikama veza u koštac uhvatile Danijela Dragan i Danica Brezec na radionici veza tradicijskih tekstilnih vještina upriličenoj također u Zavičajnom muzeju Slatina. Članice Dike oplemenile su i slatinsku procesiju u prigodi blagdana Srca Isusovog svojim raskošnim nošnjama.

Predsjednica Božičković istaknula je i sudjelovanje slatinske Dike u izradi notne zbirke „Hvatajte se u pleteno kolo“, autorice Miroslave Hadžihusejnović Valašek, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Slatini i Ministarstvom kulture, no ono što je zaista obilježilo proteklu godinu su uloženi napori ka nabavi potrebne opreme.

Tako je Dika uz potporu Grada Slatine uspjela kompletirati mušku narodnu nošnju slatinskog kraja nabavom 3 gaća za plesače i 7 rajtozni za svirače, kao i 10 košulja i prsluka. Isto tako nabavljene su međimurske ženske narodne nošnje, odnosno 10 suknji, oplećaka i fertuna, te je kupljeno 5 pari ženskih cipela. Kompletirana je i ženska narodna nošnja slatinskog kraja i to s 12 tkanih pregača uz sufinanciranje Ministarstva kulture RH.  

Unatoč teškoj protekloj godini, podnoseći financijsko izvješće za 2020. godinu blagajnica HKUD-a Marica Brezec istaknula je kako je Dika godinu zaključila s pozitivnim financijskim poslovanjem zahvaljujući potporama, prije svega Grada Slatine, zatim Virovitičko-podravske županije i Ministarstva kulture te donacijama građana i raznih poduzeća čemu se nadaju i kroz financijski plan za 2021. godinu.

Iznoseći Plan rada za tekuću 2021. godinu predsjednica Anđela Božičković istaknula je kako daljnji rad Dike i nadalje ovisi o razvoju situacije s koronavirusom, te je još uvijek neizvjesno hoće li se moći održavati redovite probe i sve ostale planirane aktivnosti, suradnje, nastupi i gostovanja.

U suradnji s Gradom Slatinom ove su godine planirana dva projekta. Tako bi se kroz jedan od njih nastavilo kompletiranje narodnih nošnji, dok je drugi usmjeren ka uređenju i opremanju prostorija Vatrogasnog doma u Slatini koje već niz godina Dika koristi za održavanje proba u nedostatku vlastitog prostora. U sklopu istoga na korištenje su dobili dvije prostorije koje do sada nisu bile adekvatno uređene za čuvanje njihovog „blaga“, odnosno narodnih nošnji i ostale opreme.

Na skupštini se razgovaralo i o problemu nedostatka voditelja folklorne skupine čijem će se rješavanju intenzivnije posvetiti nakon popuštanja mjera i ponovne uspostave redovitih susreta, no tu je najveći problem financiranje koreografa jer Dika raspolaže zaista skromnim sredstvima.
Jedna od planiranih suradnji je uključivanje u jedinstveni folklorni projekt dvojice članova Folklornog društva Umag koji u rujnu planiraju biciklističko-folklornu rutu kroz 5 država od Umaga u Hrvatskoj do Clocotica u Rumunjskoj. Za sada su dogovorili suradnju s 34 folklorna društva, a ovaj javno praćeni događaj prilika je kroz nastup HKUD-a Dika, kao jednog od domaćina, za promociju slatinske kulturne baštine.

Nakon što su sva izvješća jednoglasno prihvaćena članovi slatinske Dike izrazili su nadu što skorijeg okupljanja na probama jer svima im nedostaje ples i pjesma koji su uz očuvanje kulturne, tradicijske baštine slatinskog kraja i zbližili ove drage ljude kojima je ova skupština bila prvi zajednički susret nakon dugo vremena.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button