DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina uručila nagrade pobjednicima nagradnog natječaja „LJUBAV i njeni citati“

Izazovi koje je sa sobom donijela COVID-19 pandemija se nižu bez kraja. Prilagodbe su ponekad moguće, a ponekad je potrebno posve promijeniti način rada. Gradska knjižnica i čitaonica Slatina, kao i sve druge knjižnice, ulaže veliki trud kako bi svoje aktivnosti prilagodila zadanim epidemiološkim mjerama te u isto vrijeme ostala usmjerena na korisnike.

Višegodišnja tradicija održavanja poetskih večeri povodom Valentinova u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina u ovoj situaciji je morala biti prekinuta. Kako bi se održala duga suradnja s pjesnicima, ali i kako bi rad Gradske knjižnice i čitaonice Slatina još više približili korisnicima, vršiteljica dužnosti ravnateljice Marija Cindrić potaknula je usmjeravanje aktivnosti na društvene mreže.

Knjižničarke Tanja Veger, Vanesa Kovačević i Martina Hamaček, pod vodstvom v.d. ravnateljice, osmislile su i organizirale nagradni natječaj “LJUBAV i njeni citati” s ciljem poticanja pisanog stvaralaštva. Tako su pozvani svi korisnici, ali i ostali građani grada Slatine i okolice da na adresu slatinske Knjižnice dostave svoje autorske poetske i prozne uratke.
Natječaj je trajao od 1. do 12. veljače. Prikupljeno je ukupno 58 autorskih djela, a sudjelovala su 22 autora.

Ostvaren je znatno veći odaziv odraslih autora nego što je to bio slučaj s mladim autorima i djecom. Svako prijavljeno autorsko djelo je digitalno obrađeno i objavljeno na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Slatina te izloženo u prostoru iste. Izložba svih djela bila je dostupna posjetiteljima Gradske knjižnice do kraja veljače.

Stručna komisija u čijem se sastavu uz knjižničarke slatinske Knjižnice našao i dipl. knjižničar Damir Balković, gotovo je jednoglasno izabrala pobjednike natječaja.

Unutar kategorije „Odrasli“ nagrađene su dvije pjesme:
pjesmi Snježane Dupan Lovrić “Tri akorda” dodijeljeno je drugo mjesto dok je najboljom proglašena pjesma “Prije svitanja” Dražena Čižeka.

Dražen Čižek -Prije svitanja-

U kategoriji „Djeca“ su također izdvojene dvije pjesme:
drugo mjesto dodijeljeno je literarno-poetskom djelu “Dok plivam u ljubavi” učenice petog razreda osnovne škole, Tare Djokić, a najboljom je proglašena pjesma “Ona i ja” Marte Mikolić, učenice osmog razreda.

Marta Mikolić  -Ona i ja-

Dodjela prigodnih nagrada pobjednicima održana je početkom ovoga tjedna uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, odnosno u zasebnim terminima za svakog nagrađenog autora, dok su svi ostali sudionici nagrađeni besplatnim jednogodišnjim učlanjenjem u Gradsku knjižnicu ili besplatnim jednogodišnjim produženjem postojećeg članstva.

V.d. ravnateljice i knjižničarke Gradske knjižnice i čitaonice Slatina istaknule su zadovoljstvo što su građani odlično primili ovaj natječaj i odazvali se u velikom broju, te su se zahvalile svim sudionicima s nadom jednakoj potpori i u idućim projektima.
(mf/Izvor: GKiČ Slatina, Martina Hamaček)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button