DOGAĐANJANASLOVNICA

Tijekom ožujka planira se sadnja drveća, grmlja i cvjetnih otoka u parku i uz pješačke staze na području EPIcentra Sequoia Slatina

U tijeku priprema zemljanih površina za krajobrazno uređenje parka

Jedan od najvećih projekata na području grada Slatine, projekt EPIcentar Sequoia Slatina ukupne vrijednosti 20.748.816 kuna, čiji je nositelj Grad Slatina, a projektni partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica grada Slatine, privodi se kraju.

Osim uređenja edukativno-posjetiteljsko-informativnog centra koji će ponuditi razne sadržaje, projekt obuhvaća i revitalizaciju zaštićene prirodne baštine, što je glavni cilj projekta.

Sukladno stručnim podlogama i u skladu s projektom krajobraznog uređenja, u parku Sequoie obavljeno je uklanjanje oko 100 stabala zbog lošeg zdravstvenog stanja. Tako su uklonjena suha i polusuha stabla, stabla iskrivljenog rasta s narušenom statikom, te pregusti sklopovi i samonikle biljke koje se nisu mogle uklopiti u prostor javnog parka. 
Krajem prošle godine započeta sadnja zamjenskih sadnica bit će dovršena tijekom ovoga mjeseca ožujka, dok traju pogodni vremenski uvjeti za sadnju bilja.

Trenutačno su u tijeku pripremni radovi na planiranju cjelokupnog zelenog pojasa, odnosno ravnanju zemljanih površina u parku i oko dječjeg igrališta kako bi uz sadnju drveća, grmlja i cvjetnih otoka sve bilo spremno za sijanje trave.

Planirana je sadnja oko 60 sadnica zamjenskog drveća, 340 sadnica srednje visokog i niskog grmlja, 350 sadnica niskog grmlja i pokrivača tla, uređenje dva kamenjara, gredice s ružama i cvjetne gredice sa sezonskim cvijećem.

Tako će park Sequoie između ostaloga biti obogaćen bjelogoričnim cvatućim visokostablašicama kao što su katalpa, japanska trešnja i tulipanovac, zatim bjelogoričnim visokostablašicama dekorativne boje ili oblika lista poput crvenolisnog javora, crvenolisne bukve, ginka ili likvidambara. Cijelu priču zaokružit će cvatuće grmlje ljetnog jorgovana, japanske dunje, hortenzija,  drvenastih božura, te živice tise, vatrenog trna ili raznog cvatućeg grmlja poput dunjarica i borovica, a u pojedinim dijelovima parka doći će do izražaja i razne penjačice.

– Osim dekorativne funkcije sadnjom predviđenih tipova zelenila stvoriti će se i povoljniji mikroklimatski uvjeti, a cjelokupnom dojmu uređenosti površina doprinijeti će izvedba kvalitetnog travnjaka i navodnjavanja uređenih zelenih površina, – istaknuo je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić prigodom gostovanja u programu Radio Slatine u pratnji voditelja Odsjeka za komunalni sustav pri Upravnom odjelu za razvoj grada Vjekoslava Hessa, naglasivši kako će uređenjem eksterijera koji dolazi zajedno s projektom EPI centar Sequoia, centar Slatine dobiti jednu novu osvježenu sliku.

– Ono što dominira cijelim ovim prostorom svakako je stablo Golemog  mamutovca (Sequoiadendron giganteum) oko kojega je i započela cijela ova priča izgradnje edukativno-posjetiteljsko-informativnog centra s hostelom i ostalim sadržajima koji će biti otvorenog tipa, dostupni svim građanima i posjetiteljima Slatine.
U cilju  održavanja i zaštite slatinske Sequoie provedene su mjere sanacije oštećenih dijelova krošnje i tretmani za zaštitu, a u skladu s tim provodi se stalni nadzor (monitoring) od strane stručnih osoba te redovite mjere njege i zaštite radi održanja vitalnosti stabla, – zaključio je gradonačelnik.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button