DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina 22. rujna otvara svoja vrata korisnicima u novoobnovljenom prostoru

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina u prigodi završetka radova na Energetskoj obnovi zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina na adresi Šetalište Julija Burgera 1 u Slatini, danas je upriličila malu svečanost kojom je proslavila otvorenje u novoobnovljenim prostorima.

Sredinom kolovoza započelo je intenzivno preseljenje bogatog knjižnog fonda od oko 58.000 svezaka knjiga, AV-građe, te knjižničnog namještaja.
Uz potporu Grada Slatine vrijednim knjižničarkama u pomoć prilikom preseljenja priskočilo je preko 70 pojedinaca, odnosno djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Slatina, Zavičajnog muzeja Slatina, tvrtke Slatina kom d.o.o., članovi Vatrogasne zajednice grada Slatine i DVD-a Slatina, te djelatnici zaposleni u sklopu Programa javnih radova, a veliki doprinos dale su i braniteljske udruge sa slatinskog područja, odnosno članovi HVIDR-e Slatina, ZUiČ HVIDR-a VPŽ, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina, Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“, kao i temeljnih ogranaka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Gornjeg Miholjca, Sladojevaca i Bakića.

Osim spomenutih ispred glavnog ulaza Gradske knjižnice i čitaonice Slatina okupili su se gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić sa suradnicima, voditeljica Matične službe Virovitičko-podravske županije, viša knjižničarka u Gradskoj knjižnici i čitaonici  Virovitica Silvija Perić, te ravnatelji i direktori gradskih ustanova kojima je srdačnu dobrodošlicu izrazila v. d. ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Marija Cindrić.

– Slatinska je knjižnica nekoliko puta obnavljana te je nizom radova dobila veći i funkcionalniji prostor kojemu je unatoč svemu vlaga konstantno predstavljala veliki problem. Taj dugogodišnji problem riješen je netom dovršenom energetskom obnovom prostora knjižnice koja je zahtijevala između ostaloga i sanaciju poda knjižnice tako da se prošle godine knjižnica s cjelokupnim svojim sadržajem, knjižničnom građom i namještajem, te opremom morala iseliti. Godinu dana smo radili u otežanim uvjetima u dvorani Vatrogasnog doma Javne vatrogasne postrojbe Slatina i prostora zgrade Trećeg rajona. Veselimo se ponovnom susretu s našim korisnicima kojima svoja vrata u prekrasno obnovljenim prostorima otvaramo sutra, 22. rujna, naravno pridržavajući se svih epidemioloških mjera koje zbog epidemije COVID-19 nalaže Stožer civilne zaštite,  – rekla je v. d. ravnateljice Marija Cindrić te dodala:

Veliko hvala Gradu Slatini koji je ovim projektom omogućio da knjižnica dobije još ljepši i kvalitetniji prostor za rad u adekvatnim uvjetima bez vlage koja šteti knjigama. Isto tako želim zahvaliti i svim pojedincima koji su nam pomogli u dugotrajnom i opsežnom  procesu preseljenja, bez Vas to ne bismo uspjeli, – zaključila je Cindrić te istaknula kako su svi koji su sudjelovali u preseljenju dobili besplatno članstvo u Knjižnici u narednih godinu dana.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Denis Ostrošić koji se od srca zahvalio svima koji su se uključili u akciju preseljenja knjižnice, odnosno knjižničarkama pomogli pri iseljenju, a potom i ponovnom useljenju u novoobnovljeni prostor.

– To je sada iza nas i drago mi je da smo uspjeli napraviti ovaj veliki korak koji pokazuje da zajedno možemo jako puno. Zajedničkim snagama uspjeli smo osigurati da se knjižnica konačno vrati u prostor kakav zaslužuje, mislim da to Slatina zaslužuje.
Na mladima svijet ostaje i ja se nadam da će prije svega naši najmlađi koristiti usluge knjižnice i da će, kada ova pandemija prođe, doći do punog rada knjižnice kada će se moći iskoristiti svi njezini potencijali.
Isto tako nadam se će se dogodine moći proširiti radno vrijeme knjižnice na cjelodnevno, kao i na rad subotom kako bi bila dostupnija građanima i mislim da je to dohvatljiv cilj.

Ono što je bitno je da Slatina ima ovako dobre ruke i dobro srce svojih građana koji su djelovali u ovih nekoliko mjeseci, te unatoč kompliciranom preseljenju knjižnog fonda i ostale opreme bili na pomoći našim knjižničarkama ne žaleći svoje vrijeme i trud. Na tome vam od srca hvala. Želim zahvaliti i djelatnicima slatinske Knjižnice i čitaonice koji su radili u proteklih godinu dana u neprimjerenim uvjetima, ali su dali sve od sebe pod dirigentskom palicom pokojne ravnateljice Ane Knežević, a potom i v. d. ravnateljice Marije Cindrić i danas s ponosom mogu reći – Knjižnica se vratila svojoj kući, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te zajedno s v. d. ravnateljice Knjižnice Marijom Cindrić uručio zahvalnice svima koji su pomogli da se naporan i zahtjevan posao preseljenja Knjižnice obavi uspješno.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)Vremeplov Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

*Prve početke  knjižnične djelatnosti  u Slatini nalazimo krajem 19. stoljeća, točnije 1893.  god. kada se otvara Narodna čitaonica.

*1946. Skupština općine kotora Podravska Slatina osniva Narodnu knjižnicu i čitaonicu Slatina, a od 1968. Knjižnica se nalazi u sustavu Narodnog sveučilišta Veljko Vlahović.

*1984. Gradska knjižnica i čitaonica Slatina seli se u prostore u kojima je i danas, u suterenski dio tada Doma kulture, danas ispod Pučkog otvorenog učilišta Slatina.

*Godine 1987. prostor se uređuje za potrebe knjižnice, a 1997. uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Slatine preuređuje i proširuje. U sklopu radova zatvaraju se ulazna vrata koja su vodila u knjižnicu iz parka i otvaraju se od strane parkirališta. Na taj se način knjižnica štiti od poplava, kakva je bila 1996. godine kada je u knjižnicu ušlo više od pola metra vode. Knjižnica je tom rekonstrukcijom dobila 250 m2, a 2003. i dodatnih 24 kvadrata što ukupno čini 274 m2.

*1998. godine knjižnica je dobila prvo računalo, a 2002. uvodi automatiziranu posudbu uz pomoć programa MELEL Win.

*2006. godine knjižnica se osamostaljuje izdvajanjem iz sustava POU.

*2018. godine uz pomoć sredstava Ministarstva kulture RH i Grada Slatine prostor knjižnice je proširen, tako da je novom rekonstrukcijom dotadašnja  površina od 274 m2 proširena za dodatnih 250 m2, što ukupno iznosi 524 kvadratna metra. Knjižnica je dobila veći prostor za dječji odjel, čitaonicu dnevnog tiska kao i multimedijalnu dvoranu za održavanje književnih susreta i drugih sličnih aktivnosti.

*2019. godine projektom Grada Slatine počinje „Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina“ kojom je obuhvaćeno osam građevinskih mjera za poboljšanje toplinske zaštite ovojnice odnosno vanjskih zidova, podova i zidova prema tlu i tavanu, stropova iznad vanjskog prostora i prema tavanu, ravnog krova iznad grijanog prostora i zamjenu stolarije, te dvije strojarske mjere koje podrazumijevaju rekonstrukciju prinudne ventilacije s rekuperatorima zraka i djelomično rekonstruiranje plinskog sustava grijanja i hlađenja s ciljem smanjenja utroška energije i štetnih emisija CO2.
Energetskom obnovom Knjižnice riješen je dugogodišnji problem vlage, a ostvarene uštede će u konačnici osigurati sigurniji i kvalitetniji boravak kako korisnika tako i rad djelatnika.
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5.459.931,88 kuna od čega je 3.174.617,87 kuna sufinancirano EU sredstvima.


Gradska knjižnica i čitaonica Slatina otvara svoja vrata korisnicima 22. rujna 2020., a u novoobnovljenom prostoru dočekat će Vas v. d. ravnateljice Marija Cindrić i pomoćna knjižničarka Vanesa Kovačević.

Zbog epidemije COVID-19 mole se korisnici da se pri ulasku u Knjižnicu pridržavaju epidemioloških mjera, odnosno da nose zaštitne maske, dezinficiraju ruke i drže propisani razmak.

Radno vrijeme Knjižnice:

Ponedjeljak, srijeda i petak :  07,30  –  15 sati

Utorak, četvrtak : 11,30 – 19 sati.


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button