DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradonačelnik.hr provodi dva nova velika istraživanja među gradovima o naknadama za bebe i stipendijama 2017.-2021.

Grad Slatina u proteklom četverogodišnjem razdoblju uveo brojne demografske mjere

Redakcija Gradonačelnik.hr provodi dva nova velika istraživanja među gradovima o naknadama za bebe i stipendijama 2017.-2021., koje su jedni od većih pokazatelja razvoja određene lokalne sredine na tragu demografskih promjena. U ovaj projekt se uključio i Grad Slatina koji bilježi, iako skroman, ipak kontinuiran porast novorođenih beba iz godine u godinu.

Unatoč teškoj 2020. godini koja bilježi brojne posljedice uzrokovane koronavirusom pa tako i na demografski program mjera, Grad Slatina raznim mjerama potiče razvoj mladih obitelji na slatinskom području.

U proteklom četverogodišnjem razdoblju tako su uvedene stipendije za darovite učenike i studente, športske stipendije, stipendije za učenike osnovnih i srednjih škola na slatinskom području, kao i nagrade za naj učenike. Uvedeno je sufinanciranje prijevoza učenika i studenata HŽ putničkim prijevozom, te sufinanciranje školske prehrane učenika slatinskih osnovnih škola.

NAKNADE ZA BEBE

Grad Slatina i ove, 2021. godine podupire obitelji isplatom jednokratne pomoći za opremu novorođenčadi za što je u gradskom proračunu osigurano 300.000 kuna, dok je za tu namjenu 2017. godine bilo utrošeno 118.700 kuna.

Jednokratna pomoć za opremu novorođenčadi u 2017. godini iznosila je za prvo dijete 1.000, za drugo 2.000 te za treće i svako sljedeće 3.000 kuna, dok će u 2021. godini za prvo dijete iznositi 3.000 kuna, za drugo 4.000, a za treće i svako sljedeće dijete 5.000 kuna.

STIPENDIJE

Grad Slatina je za stipendiranje učenika i studenata za školsku i akademsku 2020./2021. godinu osigurao sredstva u iznosu od 400.000 kuna kojima će se isplaćivati stipendije za deficitarna zanimanja, za darovite studente i za dodjelu športskih stipendija.

Sukladno Odluci Grada Slatine, stipendije u iznosu od 200 kuna dodijeljene su najboljim učenicima slatinskih osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca te najboljem učeniku prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola na području Grada Slatine.

Isto tako dodijeljene su četiri športske stipendije za učenike u iznosu od 200 kuna, osam stipendija za darovite studente koji će mjesečno primati 1.000 kuna, a dodijeljene su i tri stipendije za deficitarna zanimanja koje također iznose 1.000 kuna, što je ukupno 18 stipendija u ovoj akademskoj godini.

Usporedbe radi, u proračunu za 2017. godinu bilo je osigurano 120.000 kuna za stipendije, te su u akademskoj godini 2016./17. dodijeljene 3 studentske stipendije u iznosu od 700 kuna, dok se tada učeničke stipendije nisu dodjeljivale.

OSTALE POTPORE

Besplatan prijevoz učenika i studenata

Osim sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola kojima Grad Slatina, na potporu Vlade RH, osigurava sredstva do punog iznosa cijene komercijalne mjesečne karte za prijevoz autobusom, tako da učenici u konačnici u školu i iz škole putuju besplatno, Grad Slatina je u suradnji s tvrtkom HŽ Putnički prijevoz d.o.o., prošle godine uveo i sufinanciranje 50% troškova javnog prijevoza vlakom redovitim studentima s prebivalištem na području Grada Slatine.

Tako će se svim redovitim studentima koji podnesu zahtjev Gradu Slatini ili su to već učinili prošle akademske godine, sufinancirati prijevoz vlakom i u 2021. godini, što će im uz potporu HŽ-a, u konačnici osigurati besplatan prijevoz vlakom. U proračunu Grada Slatine za 2021. godinu u ovu svrhu osigurano je 200.000 kuna.

Besplatna školska prehrana

Od ove godine Grad Slatina uvodi i financiranje školske prehrane učenicima osnovnih škola.

Ovom se odlukom Grad Slatina obvezuje da će financirati troškove prehrane učenicima slatinskih osnovnih škola, zajedno s područnim školama, a koji imaju prebivalište na području Grada Slatine, isključujući učenike kojima se troškovi prehrane u cjelini financiraju iz drugih izvora.
Ugovor se odnosi na razdoblje od 01. siječnja do kraja drugog polugodišta školske 2020./2021. godine, a sukladno planiranim sredstvima u proračunu Grada Slatine za 2021. godinu za tu namjenu i to u iznosu od 550.000 kuna.

Naj učenici

Grad Slatina potiče i nagrađuje znanje i marljivost. Tako već niz godina osim pohvalnicama najbolje učenike svih slatinskih škola nagrađuje i nagradom od po 1.000 kuna.

Mlade obitelji

Prošle godine uvedena je i potpora za sufinanciranje opremanja stana/kuće mladim obiteljima za što je u gradskom proračunu bilo osigurano 100.000 kuna, dok su ove godine ta sredstva puno veća te iznose 450.000 kuna.
Ove godine Grad Slatina uveo je i sufinanciranje kupovine prve nekretnine za mlade obitelji za što je u proračunu za 2021. planirano 600.000 kuna.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, gradonačelnik.hr)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button