DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Crveni križ Slatina održao završnu konferenciju projekta „Za život kakav zaslužuju“ iz programa „Zaželi“

Gradsko društvo Crvenog križa Slatina jučer je u svojim prostorijama održalo završnu konferenciju projekta „Za život kakav zaslužuju“ financiranog u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu Programa zapošljavanja žena ”Zaželi” prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava UP.02.1.1.05.0262., a ukupna vrijednost projekta u trajanju od 30 mjeseci iznosila je 3.580.607,80 kuna.

Uz nekoliko uvodnih riječi konferenciju je otvorio ravnatelj slatinskog Crvenog križa Vladimir Jelenčić koji je ujedno pozdravio sve nazočne, odnosno zaposlenice u sklopu projekta, zatim predstavnike jedinica lokalne samouprave i partnera na projektu, Grada Slatine, općina Sopje, Voćin, Mikleuš i Nova Bukovica, te Centra za socijalnu skrb Slatina i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Virovitica, Ispostave Slatina, kao i predstavnike ostalih institucija i udruga te suradnike na projektu.

O provedbi projekta koji je napisan u suradnji s Razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije VIDRA, govorila je koordinatorica Andreja Jurčević koja je izrazila zadovoljstvo realizacijom projekta koji je u razdoblju od dvije godine osigurao egzistenciju 21-noj zaposlenoj ženi, a koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Nakon završene edukacije u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slatina zaposlenice su stekle Uvjerenje o osposobljavanju za poslove njegovateljice starijih i nemoćnih osoba, a stečene kompetencije otvorit će im razne mogućnosti zapošljavanja nakon provedbe projekta.  

Zaposlenice su isto tako bile opremljene biciklima, mobilnim uređajima i ostalom potrebnom opremom kako bi mogle pružati usluge Pomoći u kući za 120 starih, nemoćnih i bolesnih korisnika, koliko je bilo u početku planirano, no u međuvremenu taj je broj narastao i do 212 korisnika. Na području grada Slatine i prigradskih naselja, te općina Voćin, Sopje, Mikleuš i Nova Bukovica, što je obuhvaćalo ukupno 35 naselja, zaposlenice su imale i po osam korisnika o kojima su skrbile.

Korisnici su za vrijeme trajanja projekta uz prijeko potrebnu pomoć pri osobnoj higijeni, kućanskim poslovima, pratnji pri odlasku liječniku ili odlasku u nabavku i šetnju i sl., te uz razgovor i druženje, svakoga mjeseca dobivali i higijenski paket.

– S obzirom da je dobar dio provedbe projekta održan u otežanim uvjetima zbog pandemije koronavirusom, ponosna sam na naše zaposlenice koje su pokazale veliku hrabrost i nesebičnost te su uz pridržavanje svih epidemioloških mjera brinule o svojim korisnicima da dobiju potrebne namirnice i prijeko potrebne lijekove te ostale potrepštine, kao i osjećaj sigurnosti da nisu sami, – istaknula je koordinatorica Jurčević.  

– Svim korisnicima projekta „Za život kakav zaslužuju“, u protekla 24 mjeseca ukupno je pruženo 109.727 usluga, koje im trebaju i dalje jer se radi o zaista starim i nemoćnim osobama, stoga se nadam da će uskoro zaživjeti projekt ZAŽELI II, – rekao je ravnatelj Jelenčić te naglasio kako se Crveni križ Slatina novim projektom ZA ŽIVOT KAKAV ZASLUŽJU II prijavio na raspisani natječaj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 11. siječnja ove godine.

– I ovaj smo projekt pripremili u suradnji s Razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije VIDRA, te se nadamo da će uskoro biti odobren, da bi do svibnja 2021. mogli početi pružati usluge našim korisnicima koji ih nestrpljivo očekuju, – zaključio je Jelenčić.

U ime zaposlenih žena na pruženoj prilici i izuzetnoj suradnji tijekom projekta zahvalila se Jadranka Grgić iz Sopja koja je s nazočnima ukratko podijelila iskustva stečena u radu s korisnicima. Isto tako izrazila je nadu ponovnog zapošljavanja kroz nastavak ovoga projekta kada zaživi, što bi bilo od velikog značaja i za korisnike koji su se za njih jako vezali i kojima je zaista potrebna daljnja pomoć.

U ime Grada Slatine i općina koje su također bile partneri projekta „Za život kakav zaslužuju“, njegovu realizaciju pohvalio je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

– Drago mi je što je ovaj projekt zaživio na više načina i modela u našem kraju i mislim da možemo biti zadovoljni njegovom provedbom i brigom za starije i nemoćne. Svakako želimo nastavak projekata u najavljenom ciklusu Programa zapošljavanja žena „Zaželi“ do 2027., odnosno 2030. godine, te da nastavimo s ovom plemenitom uslugom. Zahvaljujem se svima koji su odradili ovaj projekt na terenu jer vidimo da to ljudima jako puno znači, te da će se uskoro ponovno družiti sa svojim korisnicima, ukoliko to bude moguće, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Zadovoljstvo na kvalitetnoj provedbi projekta izrazili su i predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljana Randelj koja je govorila o rezultatima i uspjesima budući da je Centar u prvoj fazi imao 11 partnerstava na projektima Zaželi, kroz koje je zbrinuto preko 800 korisnika, a zaposleno preko 200 osoba.

– To su za ovo naše područje jako značajne brojke jer glavni cilj projekta je zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada koje su tako ostvarile egzistenciju za 200-tinjak obitelji. Druga velika korist je briga o starim i nemoćnima, te osobama s invaliditetom, koji su na taj način mogli ostati u svojim domovima jer se imao tko brinuti o njima, – istaknula je ravnateljica Randelj te dodala kako će se i projekt slatinskog Crvenog križa sigurno nastaviti i u drugoj fazi.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button