DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina u sklopu projekta „Slatino, zaželi!“ organizirao javnu tribinu +50 žene = Zaposlenice za mene

Jučer je u prostorijama Poduzetničkog inkubatora u Slatini uz pridržavanje svih epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite održana javna tribina pod nazivom +50 = Zaposlenice za mene.
Tribina je organizirana s ciljem poticanja zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih osoba i žena od 50+ godina. Visoka stopa nezaposlenosti jedan je od problema s kojim se suočava i Grad Slatina, s posebnim naglaskom na nezaposlenost žena koje imaju nižu razinu obrazovanja.

Na samom početku tribine voditeljica projekta „Slatino, zaželi!“ Marija Fumić pozdravila je sve prisutne goste i predstavnike partnera na projektu, odnosno predsjednicu Udruge osoba s invaliditetom Slatina Dijanu Zelenka, ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljanu Randelj i predstojnika Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Virovitica Hrvoja Belobrka, a potom je predstavila voditeljicu javne tribine Luciju Pranjić studenticu treće godine preddiplomskog sveučilišnog studija komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu koja je između ostaloga stekla iskustva u moderiraju i vođenju javnih tribina. S nekoliko riječi nazočne je pozdravio i istaknuo potporu Grada Slatine, pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Marin Kokorić.

U svojoj kratkoj prezentaciji Lucija Pranjić je iznijela određene statističke podatke i teoretski okvir u borbi protiv velike nezaposlenosti žena u starosnoj dobi iznad 50 godina te istaknula kako su ključna oružja u borbi protiv ovog problema pravodobna i pravilna kvalitetna edukacija kako bi se trenutno nezaposlene žene uopće osposobile da bi mogle konkurirati na tržištu rada.
U svom je zaključku istaknula kako se to može postići kroz iskorištavanje različitih EU fondova, državnih projekata i pravilnom implementacijom Nacionalne strategije zapošljavanja žena koju treba prenijeti iz teorije u praksu.

U sklopu javne tribine održana je i panel rasprava kojom su gosti nastojali svojim pozitivnim primjerom razraditi spomenutu problematiku te ponuditi primjer rješenja ne samo lokalnoj zajednici već i šire.
Gosti na panel raspravi bili su: pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Marin Kokorić i njegova pomoćnica za projekte Anita Rastija, zatim  predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Virovitica Hrvoje Belobrk, direktorica HGK – Županijske komore Virovitica Kristina Pleša, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina Dijana Zelenka, predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi i slatinski obrtnik s dugogodišnjim iskustvom Zoran Horić.

Panel rasprava je pokazala da načelno u institucijama postoji interes i stvarna aktivnost u rješavanju problema velike nezaposlenosti žena.

– Teorija uvijek pokazuje jedno, a praksa drugo, stoga ćemo kroz ovaj projekt Zaželi pokušati razuvjeriti, kako nezaposlene žene tako i institucije ali i potencijalne poslodavce da se zaista nešto na tom području radi, – zaključila je moderatorica panel rasprave Lucija Pranjić.

Isto tako javnom tribinom istaknute su prednosti zapošljavanja žena starije dobne skupine, a nezaposlenim osobama omogućena je prilika da razmotre mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button