DOGAĐANJAFOTO GALERIJEGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

GPD „Zrinski“ održalo rođendanski koncert

Povodom svog 28.rođendana GPD „Zrinski“organiziralo je večeras u prostoru Hrvatskog doma svoj slavljenički koncert.

Kroz koncert je posjetitelje vodila Elvira Grbac. Na početku je zamolila prisutne da minutom šutnje odaju počast preminulim članovima društva.

Potom je publiku pozdravila predsjednica društva Snježana Žilavi, upoznavši ih s poviješću društva.

Inače, Društvo je ustrojeno davne 1899.godine pod imenom Hrvatsko pjevačko društvo „Zrinjski“, a slovilo je kao crkveno i kao građansko društvo. Gajilo je osim crkvenih, hrvatske rodoljubne i narodne pjesme. Broji 50 muških i ženskih članova, a kao takvo djeluje do 1945.godine, kada se gasi zbog hrvatskog predznaka. Godine 1994. u našoj slobodnoj domovini Hrvatskoj obnavlja svoj rad i postaje GPD Zrinski. Od tada pa sve do prošle godine, dirigentsku palicu je držao profesor Antonio Brzica, a odmah potom ju preuzima profesorica Sara Mojzeš.

„Raduje nas što je zbor uspio opstati iako su nas pratile razne poteškoće, a jedna od najvećih je bio koronavirus, koji je na dvije godine zaustavio probe i koncerte društva. Mi, članovi zbora, smo ljudi od kojih većina nas nismo profesionalci u glazbi i pjevanju, ali volimo pjesmu, volimo druženja i volimo čuti vaš pljesak jer nam je to najveća nagrada za naš rad i trud“, rekla je Snježana Žilavi.

Istaknula je, predsjednica društva, još sve one koji su podrška radu GPD Zrinski počevši od publike, a ne zaboravivši spomenuti i Grad Slatina, svećenike slatinskih župa, prečasne Dragana Hrgića i Nikolu Jušića, podupiruće članove društva koji vjerno prate društvo i vesele se njegovim uspjesima, tvrtku Komrad koja je pomogla i u realizaciji ovog slavljeničkog koncerta. Zahvalila se i gostima večerašnjeg koncerta, pjevačkih društava iz Kloštra podravskog i Pitomače s kojima GPD Zrinski ima odličnu suradnju.

Bila je ovo prigoda prisjetiti se i prošle godine preminulih članova zbora koji su dali veliki doprinos njegovom radu : počasne predsjednice društva Mire Pelikan te dugogodišnjeg člana društva Vilhelma Kartusa.

„Neka nas pjesma ponese u ovu svečanu glazbenu večer. Sretan nam rođendan uz želju da ostavimo GPD Zrinski u nasljedstvo novim generacijama, koji će s ponosom nositi ovo ime, zaključila je Žilavi.

Pozornicom dvorane Hrvatskog doma zavladala je, tada, pjesma. Ovaj glazbeni niz, savršeno su otvorile gošće iz Kloštra Podravskog, odnosno vokalno-instrumentalni sastav „Gorbonuk“ izvevši tri skladbe uz pratnju gitare.

Potom su se na pozornicu popele još jedne gošće, ovoga puta dobro poznate Pitomačanke „The Fusion“, također standardno izvrsno izvevši tri skladbe.

Naposljetku je publika imala priliku poslušati večerašnji repertoar domaćeg slavljeničkog GPD Zrinski, po prvi puta pod ravnanjem profesorice Sare Mojzeš. Radilo se o interpretaciji pet skladbi. Zadovoljstvo poslušanim skladbama, publika je nagradila gromoglasnim pljeskom, koji je tražio još pa su Zrinski ponovno otpjevali jednu od njih .

Bio je ovo divan slavljenički koncert GPD Zrinski koji nakon njega ne staje nego nastavlja s pripremom svog tradicionalnog božićnog koncerta.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button