DOGAĐANJANASLOVNICA

Fotogalerija: Begini postavili „Dijagnozu“ u Slatini

Još jedna večer Slatinskog ljeta donijela je uzavrelu atmosferu u Slatinu jer su ljetnom pozornicom ove nedjelje žarili i palili Begini.

Nekadašnji Tamburaški sastav Begini iz Jastrebarskog i okolice koji je sa svojim radom i nastupima započeo 2002. godine i čiji naziv dolazi od latinoameričkog ritma „begin“ danas je prerastao u pop tamburaški sastav.

Jedan od osnivača i pjevač benda Begini već gotovo 20 godina je Mario Budišćak, a u sastavu su i Damir Mahečić na primu, Jurica Frdelja na klavijaturama, Josip Blašković na bubnju, Ivan Bajsar na gitari i Luka Bišćan na bas gitari.
Zanimljivo je da su svi osim Budišćaka bili vatrogasci jer su Begini s radom započeli u jednom brojnom vatrogasnom orkestru, no vremenom ih je ostalo samo šest.

Kako doznajemo s tamburaškom glazbom započeli su se baviti isključivo zbog nekadašnjih Zlatnih dukata, a danas Najboljih hrvatskih tamburaša koji su im bili uzor, a kasnije su se po nastupima puno družili s TS Gazde koji je također iz njihovog kraja, te počinje suradnja s njihovim basistom Damirom Popovićem i tada u svoj sastav uvode bubanj.

Početkom 2009. godine u suradnji s producentom tamburaške glazbe Darkom Derviševićem Begini izdaju svoj prvi, tamburaški album pod nazivom „Laži, laži dušo“, a nešto kasnije razvija se suradnja s Ivanom Zakom koji je napisao njihov novi album s modernijim zvukom „Za sve moje bivše“ koji je izašao 2014. godine i te je godine bio najprodavaniji album u Hrvatskoj.

Iako dečki iz sastava uglavnom imaju svoje privatne biznise i ne žive isključivo od glazbe, kao i svi glazbenici teško su preživjeli korona krizu. Kako je glazba njihova ljubav za to vrijeme su se posvetili radu na svom trećem albumu koji bi do kraja ove godine trebao ugledati svjetlo dana, i jedva su dočekali povratak na pozornicu.

To su dokazali i sinoć u Slatini gdje su od prvih taktova pa sve do kraja dvosatnog koncerta publiku držali na nogama. Plesalo se i pjevalo, a s rukama u zraku pratili su se svi njihovi hitovi kao što su ”Da si tu“, ”Za sve moje bivše”, ”Da si kraj mene” uspješnica tamburaškog festivala ”Zlatne žice Slavonije” u Požegi, zatim ljetni hit „Moja ljube“ i mnoge druge.
Oni u prvim redovima nadopunjavali su i brojne hitove domaćih izvođača koji su se našli na njihovom repertoaru, a kojima su udahnuli svoj ritam.

Unatoč činjenici da su upravo Najbolji hrvatski tamburaši iste večeri svirali u susjednoj Novoj Bukovici, u Slatini nije nedostajalo publike koju su Begini svojim energičnim nastupom oduševili.
U skladu s vremenom u kojem živimo i brojnim ograničenjima koja nam je nametnula pandemija korona virusa Begini su u Slatini postavili pravu „Dijagnozu“.

I ovaj koncert je organizirao Slatinski informativni centar u suradnji s Gradom Slatinom i Turističkom zajednicom Grada Slatine, a osim dobre glazbe i ovoga su puta na zatvorenom dijelu Trga sv. Josipa uz šetnicu posjetitelji mogli uživati u raznim delicijama, dok se u obližnjim kafićima tražilo mjesto više.
Spomenimo da manifestacija Slatinsko ljeto 2021. svake nedjelje nudi mogućnost ljubiteljima kulture, tradicije i starine, razgledavanje postavljene izložbe i stalnog postava u Zavičajnom muzeju Slatina koji je otvoren za vrijeme trajanja koncerata.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button