GLAZBANASLOVNICARADIO EMISIJE

Fantastični trio u studiju Radio Slatine

Danas smo u našem studiju imali zaista fantastično društvo. U goste su nam došle tri nadarene mlade glazbenice – Iva Bartolović, Hana Pavličević i Klara Košćak koje čine “Fantastični trio” koji je na ovogodišnjem Međunarodnom natjecanju tamburaša u Subotici osvojio prvo mjesto, i to je bio i više nego dovoljan povod da ih ugostimo u našem poslijepodnevnom programu.

Iako još osnovnoškolke (Iva i Hana pohađaju 7. razred, a Klara 5. razred osnovne škole) u svojoj glazbenoj naobrazbi su uporne i ustrajne. Na pitanje zašto tamburaški instrumenti, Iva je odgovorila da joj se na prvu svidjela, Klaru je osvojila nastavnica u glazbenoj školi, a Hana je, nakon što je na predstavljanju instrumenata redom sve isprobala, odluka je pala na bisernicu.

Pohađanje glazbene škole i redovno vježbanje, te nadarenost ovih mladih glazbenica je prepoznala mentorica Korana Perlić i odlučila ih spojiti u trio. U triu Iva svira bisernicu, Klara brač, a Hana čelo.

Osim redovnog vježbanja u glazbenoj školi, prije nekog važnog nastupa ili natjecanja ovaj trio ima običaj da se okupi i doma pa zajedničko vježbanje koristi i za međusobno druženje. Intenzivno vježbanje ovog trija je započelo u rujnu 2022. godine, a u siječnju 2023. godine “Fantastični trio” je već sudjelovao na online natjecanju naziva WORLD MUSIC CHAMPION SHIP u organizaciji ACADEMIA MUSIC VIENNA na kojem su osvojile treću nagradu.
– Treće mjesto na tom svjetskom natjecanju za nas je bila zaista velika stvar jer je veliki uspjeh proći same audicije i uopće sudjelovati na njemu, a mi smo uspjele i osvojiti treću nagradu – govori nam Klara.

Nakon nepuna dva mjeseca vježbanja, mentorica Korana Perlić je okupila ove djevojke koje su spakirale svoje tamburice i krenuli su put Subotice na 9. međunarodno natjecanje tamburaša.
– To je međunarodno natjecanje više kategorija gdje se natječe više osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Natjecanje organiziraju Glazbena škola Požega i Udruga Bunjevačkih pisama iz Subotice tako da se svake godine naizmjenično održava u Požegi i Subotici – pojašnjava nam Hana.

Prije samog natjecanja djevojke su imale tremu, a mentorica skupa s njima. Nisu mislile da će pobijediti, a kad su čule sviranje konkurentske glazbene škole iz Požege, mislile su da će dobiti samo priznanje. Njihovu neizvjesnost je dodatno poljuljalo samo proglašenje gdje su rezultati krivo pročitani.
– Potvrdu da smo zaista osvojile prvo mjesto smo saznale tek po broju bodova, a onda našem veselju nije bilo kraja – govori nam Klara.
– Ja sam u početku imala tremu, ali kad smo počele svirati i kad smo kasnije saznale da smo pobijedile, bila sam jako ponosna i na sebe i na naš trio – nadodaje Iva.

Cure su uporne i nije im teško svirati i vježbati jer rade što vole. Na moje pitanje smeta li njihovo sviranje i vježbanje ukućanima, Iva je simpatično napomenula da ju ukućani, kad treba vježbati sviranje, zovu da dođe u boravak kako bi i oni uživali u njenom sviranju.

Planovi ovog Fantastičnog trija su da se u studenom prijave na 61. Hrvatsko natjecanje glazbe i plesa u Opatiji, a u ožujku 2024. godine idu na 10. Međunarodno natjecanje tamburaša koje će se održati u Požegi.

Iznenađenje za naše slušatelje je bila njihova izvedba uživo skladbe ” Air on G String” Johanna Sebastiana Bacha. Unatoč malom studiju, uspjeli smo smjestiti stalke i u našem eteru je njihovo izvođenje ove skladbe odlično zvučalo. Nadamo se da su i slušatelji uživali.

Na kraju ovog fantastičnog druženja svaka od ovih nadarenih glazbenica je poslala znakovitu poruku svim slušateljima:
– Samo budite uporni i ostvarit ćete svoje snove – poručila je Iva.
– Vjerujte u sebe i uspjet ćete u bilo čemu – nadovezala se Klara.
– Koliko god bilo ljudi koji ti kažu da nešto ne možete i da nećete uspjeti, trudite se još više i uspjet ćete i dokazati da možete – završila je Hana.

Ovaj trio se i u razmišljanjima nadopunjuje, a to je samo još jedan znak da je mentorica Korana Perlić dobro “prepoznala” potencijal ovog zaista “Fantastičnog trija”.
Želimo im puno uspjeha u njihovom daljnjem radu i da nas posjete opet s fantastičnom pričom i glazbom.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: E. Marković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button