KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

DV Zeko Slatina: Ringe, ringe potres – igrom do sigurnosti

Dječji vrtić Zeko uspješno je priveo kraju edukaciju zaštite u slučaju potresa velikom vježbom evakuacije.

Kao i sve dijelove Hrvatske, sve obitelji i sve odgojno – obrazovne ustanove među kojima je i DV Zeko u Slatini osjetio je odgovornost i opasnost koju donosi potres.

– Vrtić Zeko je imao protokol u slučaju potresa i postupio sukladno istom, no kako svemu pristupamo odgovorno i sigurnost djece nam je izuzetno važna, postojeći protokol potrebno je razraditi u detalje i provesti edukaciju na svim razinama u vrtiću jer je potres postao nešto što se događa i nije samo slovo na papiru.

Kako bi mogući rizik od štete koja nastaje zbog potresa, a prije svega mislimo na stradavanje osoba, sveli na najmanju moguću mjeru, proveli smo praktične vježbe evakuacije i spašavanja u svim odgojno – obrazovnim skupinama sa svom djecom polaznicima dječjeg vrtića Zeko i odgojno – zdravstvenim djelatnicima, – rekla je zamjenica ravnateljice Tamara Dorić te pojasnila kako su Zavod za unaprjeđenje sigurnosti d.d. Osijek i Hrvatski Crveni križ izradili pripremu i upute za djelovanje u slučaju izvanredne situacije – potresa.

Sukladno tome, stručni tim vrtića, zamjenica ravnateljice, logopedinja i zdravstvena voditeljica izradile su novi protokol za Dječji vrtić Zeko i provele praktične vježbe evakuacije i spašavanja s djecom i djelatnicima.

U suradnji sa Zavodom za unapređenje d. d. Osijek početkom pedagoške godine djelatnici vrtića Zeko osposobljeni su za protokol u slučaju požara, a nakon potresa koji se dogodio u Hrvatskoj među prvima su se uključili u sve online edukacije vezane uz zaštitu od potresa.

Tako su u siječnju sudjelovali na dvije edukacije „Pripreme za izvanredne situacije, s naglaskom na potres, Županijsko gradsko vijeće za građanski odgoj i obrazovanje i međupredmetne teme“ i „Odgoj za humanost od malih nogu – Projekt: Sigurniji vrtići i škole“, a obje online edukacije provela je Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tijekom ožujka i travnja sve skupine su kroz različite igre, edukativne linkove i slikovnice vježbale ponašanje u slučaju potresa.

Tijekom travnja sa svim djelatnicima vrtića provedena je dodatna edukacija kroz prezentacije stručnog tima.

S temom „Pripreme za izvanredne situacije – potres“ u kojoj je naglasak bio na protokol u vrtiću Zeko, djelatnicima se obratila zdravstvena voditeljica Ljiljana Job, a s temom „Potres i mjere zaštita u javnim građevinama u kojima boravi i radi veći broj ljudi“ logopedinja Tereza Silađi.

Nakon ovako planiranog i detaljno razrađenog plana evakuacije uspješno je odrađena i vježba, a djeca su za svoje znanje i hrabrost nagrađena sladoledom, dok je vrtić je dobio diplomu za hrabrost.

Dječji vrtić Zeko se od početka uključio i u pomoć za potresom stradala područja, a u sklopu ove akcije djelatnici vrtića skupili su značajna sredstva kojima je kupljena velika količina pelena, higijenskih potrepština i hrane za djecu te je dostavljena Crvenom križu u Slatini radi distribucije potrebitima.

DV Zeko stupio je u kontakt s Dječjim vrtićem „Petrinjčica“ te je kroz komunikaciju istaknut problem nedostatka ormarića za rezervnu odjeću i ostale stvari jer su stradali u potresu, a bile su im neophodne i papučnice.

– Naša vrijedna švelja Nada Medved uz pomoć i podršku svih djelatnika sašila je papučnice za 300-tinjak djece dječjeg vrtića „Petrinjčica“ koje smo poslali poštom našim novim prijateljima u Petrinju, a oni su nam se zahvalili i poslali fotografije, te su diplomu za hrabrost koju smo im poslali stavili na zid prijateljstva u svom vrtiću, – ispričala nam je zamjenica ravnateljice DV Zeko Tamara Dorić te istaknula kako su „zečiči“ uspješno položili vježbu evakuacije ali i pokazali da su spremni pomoći kad je pomoć potrebna.
(mf/Izvor: DV Zeko)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button