DOGAĐANJANASLOVNICA

Tjedan Crvenog križa u Slatini

Tjedan Crvenog križa u cijelom svijetu obilježava se od 8. do 15. svibnja svake godine. Henry Dunant rođen je 8. svibnja 1828. u Ženevi i jedan je od   utemeljitelja Crvenog križa 1863. najveće svjetske humanitarne organizacije.

Crveni križ na području sadašnje Hrvatske osnovan je 1878. u Dubrovniku i Zagrebu tijekom rata za aneksiju Bosne i Hercegovine, kojeg je vodila tadašnja Austro-Ugarska, kojoj smo tada pripadali.

Prema riječima ravnatelja Vladimira Jelenčića, Crveni križ Slatina koji je utemeljen 1914. radno je proslavio ovaj tjedan.

– S obilježavanjem smo počeli malo ranije :

Posebnu zahvalnicu i Zlatnu plaketu GD CK Slatina dodijelili smo 5. svibnja  gđi. Jasmini Krznarić, učiteljici biologije koja je nesebično kao volonter doprinosila radu Crvenog križa Slatina 45 godina.

U kontejnersko naselje Moščenica na ulazu u Petrinju odvezli smo 7. svibnja dva kombija namještaja i higijenskih paketa za obitelji smještene u naselju.

Od 10. do 14. svibnja naše volonterke Klementina i Marjana pomagale su u Crvenom križu Sisak pružajući psihološku pomoć stradalnicima od potresa  smještenim u 2 kontejnerska naselja u Sisku i pakirajući pakete pomoći u skladištu.

U istom razdoblju naši stručnjaci za bunare Zlatko i Tihomir očistili su 26 bunara na području Banovine.

Od ponedjeljka do petka volonteri CK Slatina bili su na usmjeravanju građana za kolektivno cijepljenje od Covida-19 i provođenju epidemioloških mjera u prostoru bivše Bille u Slatini. Svoj doprinos dale su: Martina, Ivana, Tena, Paulina, Kristina, Mirela, Mirjana, Dragana, Milka, Josip, Ana i djelatnice Zrinka i Ljubica.

Naš osuđenik za opće dobro Ivan postavio je pločice u kupaonici Ljilje Horvat čime je kompletirana kuća koju je ta obitelj dobila na korištenje od Grada slatine.

U srijedu 11. svibnja organizirali smo dvije akcije prikupljanja krvi, u Novoj Bukovici i Slatini na kojima je prikupljeno 99 doza krvi, – ispričao nam je ravnatelj CK Slatina Vladimir Jelenčić te dodao kako volonteri slatinskog Crvenog križa s asistencijom pri cijepljenju ostaju i u tjednu od 17. do 21. svibnja.
(mf/Izvor CK Slatina, vj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button