GLAZBANASLOVNICARADIO EMISIJE

Dobre priče: “Zadrži dah i zašuti” s Matejom Mihelčićem Mihom

Današnju dobru priču smo ispričali sa Matejem Mihelčićem Mihom frontmenom virovitičkog benda “Contra” koji su nedavno izdali svoj, drugi po redu, album “Zadrži dah i zašuti”.

Ovo je svojevrsni nastavak priče o Contri koju smo započeli prošle godine albumom “Sunce izlazi na zapadu”.
– Prošli album nam je samo potvrdio da vrijedi do što radimo. Da uspijevamo poslati poruku kroz naše pjesme našoj publici i da ti stihovi i glazba dopiru do nje.Da je čuju, da naš rad nekome može pomoći i uljepšati dan. Ta misao nas je vodila kada smo radili ovaj drugi album. Pripremajući materijale, uvidjeli smo da nam nedostaje zvuka klavijature, a u nekim pjesmama i klavira. Novost je da je u naš bend došla Ivona Halužan Bistrović, sestra od našeg člana Vedrana Halužana i zauzela poziciju klavijaturistice – priča nam Miha i ističe da je Ivona nekako samim svojim dolaskom poboljšala funkcioniranje benda.

Kada su materijali za novi album bili gotovi, trebalo je naći studio i producenta koji će to kvalitetno snimiti. Svi u bendu su željeli da ovaj album bude detaljno i kvalitetno snimljen pa makar snimanje trajalo duže. Spontano su saznali za studio u Slatini u vlasništvu Siniše Radića ( bubnjara i člana benda “Mad fox”).
– Na samom početku suradnje Siniša mi je rekao da je oštar i kritičan, a mi smo upravo i željeli takvu osobu pri snimanju. Na taj način smo znali da ćemo odraditi vrhunski posao i da ćemo tijekom stvaranja albuma morati dati najbolje od sebe – ističe Miha.

Album sadrži 12 pjesama (Kocka, Neon, Omaž životu, Tvoja slika, Utjeha, Zora, Budi svoj, Najbolji od sebe, Oprištaj, Ona ili ja, H.A.A.R.P i Dron) i sve su potekle iz Mihinog pera kao i na prvom albumu. Sam naziv albuma se dogodio spontano iako se niti jedna pjesma tako ne zove.

– “Zadrži dah i zašuti” je ustvari stih iz pjesme “Neon” koji je prepoznao Tomo Kralj iz izdavačke kuće “Spona Music” koja je i izdala album. Mi smo imali razne ideje o nazivu, ali je prevagnula ta fraza i na kraju nam je drago što je tako ispalo – nastavlja Miha i ističe prvi spot za pjesmu “Kocka” koji je naišao na izuzetno dobar odaziv i publike i medija.

-Spot je radio Matija Turkalj Bob moj dugogodišnji prijatelj od djetinjstva, koji je radio sve naše dosadašnje spotove i koji je skužio naše ideje. Zanimljiva činjenica je da sam ja za pjesmu “Kocka”, ustvari prvo imao slike u glavi, a tek onda riječi – dočarava nam Miha te ističe da su sa spotom uspjeli napraviti korak više te da su izuzetno zadovoljni.

Budući da je Miha već po treći put gost u našem studiju, dosta toga već znamo o njemu, ali danas smo saznali da sva njegova inspiracija, koja nastaje spontano ima svoje uporište gdje Miha u miru i tišini dalje stvara i dorađuje.

– Mojoj supruzi su naravno smetale gitare i rekviziti koje sam ostavljao po sobama, te sam u podrumu kuće napravio svoj mini studio. Svoju mirnu odaju gdje mi je sve na svome mjestu i gdje mi navire inspiracija u tim tihim trenucima i nitko nikome ne smeta, ali moji ukućani niti nemaju želju ulaziti u taj prostor- kroz šalu će Miha te ističe da je ipak kod svih članova benda neupitna podrška njihovih obitelji koji imaju sluha za sva njihova izbivanja iz kuće, te da je i to doprinjelo njihovom uspjehu.
“Contra” je nedavno imala i promociju novog albuma u Zagrebu koja je prošla odlično, a predgrupa im je bio slatinski bend “Mad fox” i Miha ističe da su zajednički napravili pravi show.

U svom gradu Virovitici, Contra je napravila akustični koncert humanitarnog karaktera gdje su sva sredstva išla za sklonište za nezbrinute životinje.
– Inicijativa je bila zajednička, ali je većinu posla odradila naša članica benda Ivona, koja se pobrinula oko cijele organizacije. Svi u bendu volimo životinje, ali Ivona ih voli više i pozna ljude. Tako da smo to stvarno sa srcem odradili – priča nam Miha.

Vrativši se priči o albumu, Miha ističe da ih je jako iznenadio velik interes i izvan granica Lijepe Naše i da nisu očekivali toliku zainteresiranost radijskih postaja i ostalih medija.
To je samo još jedan dokaz da su napravili pravu stvar koja je prepoznata i njihova će ljetna sezona sigurno biti jako dinamična.

– Budite svoji i budite sretni. Iskoristite svaku priliku i nemojte misliti da imate vremena, jer život brzo prolazi. Kada nam neke stvari protrče ispred nosa, kasnije mislimo da smo trebali u njima više guštati, ali tada je kasno.- jasna je poruka koju nam je poslao Miha na kraju našeg druženja i koju smo svi shvatili.
Dok ostvarujete svoje želje, velike ili male – poslušajte album ” Zadrži dah i zašuti ” jer svaka pjesma je ustvari o nama, životu, ljubavi i stvarnosti.

Do ponovnog druženja.

tekst: Ratka Turk foto: Elvis Marković

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button