GLAZBANASLOVNICARADIO EMISIJE

“Dobre priče”: Glazba 80-ih je glazbeni esperanto – Leo Škrinjarić

Leopold Siniša Škrinjarić, poznatiji kao DJ Leo, osim što je televizijski novinar, radijski voditelj i izvrstan majstor za audio tehnikalije, on gaji izuzetnu strast prema poslu DJ-a i istinski je ljubitelj gramofonskih ploča. Tako da smo imali i više nego dovoljan povod da sa Leom ispričamo još jednu “Dobru priču”.

Leo je odrastao u Suhopolju i za svoje djetinjstvo kaže da je bilo izuzetno lijepo i obilježeno jako lijepim uspomenama. Također ističe da je bilo jako “glazbeno” jer je Leov otac Franjo Škrinjarić koji je odrastao u Zagrebu i tamo stvorio istančan ukus za glazbu.

Volio je The Beatlese, Elvisa Presleya, The Rolling Stonese, Jimmyja Hendrixa, “Hey Joe” je stalno svirao u našoj kući – započinje Leo te nadodaje da je njegov odabir ipak bila glazba 80-ih za koju kaže da je inovativnija i naziva je “glazbenim esperantom” jer je aktualna kao i prije i razumljiva na svim jezicima i svim generacijama. Mnoge pjesme iz tih godina su opstale u originalu ili su dobile svoje brojne obrade i još uvijek su jako popularne i “žive”.

Mislim da u ovo doba napredne tehnologije i raznih mogućnosti vlada određena bezidejnost kod određenih izvođača koji recikliraju odnosno ponavljaju te pjesme iz 80-ih. Ja te godine vezane za glazbu jednostavno obožavam jer mislim da je tada napravljeno sve što je vječno. Naravno da sam želio sve te hitove iz tih zlatnih vremena imati na gramofonskim pločama jer ja vam ne volim glazbu koja nije opipljiva prstima i stvarno sam veliki ljubitelj tih prvotnih medija. Kada uzmem u ruke gramofonsku ploču, kada je osjetim pod prstima, vidim njen dizajn, omot i njen cijeli izgled. Sjećam se krasnih primjeraka gdje su na omotima bile tiskane riječi svih pjesama koje možeš čitati i pjevušiti dok slušaš pjesme. Smatram da je to emotivna spona između slušatelja i izvođača koja u današnje vrijeme ne postoji. Sve je u digitalnim oblicima koji sutra mogu nestati, a ploča je vječna – dočarava nam Leo.

Izrazitu ljubav gaji prema radijskom poslu i još kao tinejdžer je imao svoju radijsku frekvenciju koju je sam osmislio i napravio na kojoj je puštao glazbu. Kasnije je prešao na Alfa radio u Virovitici gdje je redovno imao svoju emisiju Alfa party. Od 2016. godine ima svoju emisiju na ICV radiju, a od prošle godine ima i emisiju na Radio Osijeku. Leove emisije su glazbene, a njihova posebnost je u tome što glazbu pušta isključivo s gramofonskih ploča.

Leo u svojoj vinil kolekciji ima nekoliko tisuća ploča. Točan broj ne zna jer se on gotovo svaki tjedan ili mjesec povećava. Još uvijek je u potrazi za nekim primjercima i mislimo da potraga nikada neće završiti.

DJ Leo na Vinyl partyju u sklopu “Adventa u Slatini” 2022. / Foto: N. Mažar

Ja sada živim u Koriji u obiteljskoj kući gdje imam svoju glazbenu sobu. Ne stanu mi sve ploče tako da uskoro idem u kupovinu dodatnih polica kako bi sve mogao pravilno skladištiti. Sve ploče moraju biti složene vertikalno i ne smiju pritiskati jedna drugu, jer bi od težine moglo doći do deformacija. Također je bitna i temperatura u kojoj ne smije biti prevelikih oscilacija jer sve to može naštetiti ispravnosti istih – stručno nam objašnjava Leo i ističe da je održavanje ploča izrazito bitna.

Leo je također strastveni ljubitelj elektronike i jako voli tzv. zastarjelu audio-video tehniku. Mnoge stvari koje su neispravne, neupotrebljive i zastarjele njemu su izrazito zanimljive i s guštom ih popravlja i prilagođava za svoje korištenje.
Primarni posao našeg gosta je televizijsko novinarstvo za kojeg kaže da je izrazito dinamičan i da u njemu također uživa.

Stvarati vijest ili priču na terenu meni je poseban gušt to stvaranje priloga ili vijesti. Ima tu i teških i stresnih situacija koje te dirnu, ali ima i onih lijepih – priča Leo i ističe da danas svaki posao ima svoje pozitivne i negativne strane. 

Još jedna strast našeg današnjeg gosta je streljaštvo. Potpredsjednik je Streljačkog kluba 1861 Virovitica i kaže da i u toj aktivnosti zaista uživa.

To vam je kao anti-stres terapija i kada dođete na trening vas zanima samo hoćete li pogoditi metu. Streljaštvo smatram posebnom vještinom gdje se vježba um i mirnoća ruke i svakom bi preporučio edukaciju i da se oproba u tom sportu. Osim toga to je i zaista izvrsno druženje s kolegama iz kluba, a moram se pohvaliti da imamo i žena u ekipi koje također imaju izvrsne rezultate.

Vrativši se ponovo na prvotnu temu gramofonskih ploča, Leovi planovi su da nastavi skupljati svoju kolekciju i ističe da je poseban gušt pronaći stare i polovne ploče jer svaka ploča i svaki omot ima svoju priču.

Veseli me činjenica da se gramofonske ploče opet vraćaju na velika vrata i da sada čak i mlađe generacije počinju sakupljati svoje kolekcije.

Naš današnji gost nas je znalački vodio kroz cijelu emisiju. Mogli smo se na tren vratiti u vrijeme 80-ih, prisjetiti se starih hitova i izvođača iz tih vremena. Dočarao nam je i izgled pa čak i miris gramofonskih ploča, tog starog ali svevremenskog i vječnog medija. No ono što smo iz cijele priče mogli zaključiti je da Leo Škrinjarića puno toga radi, ali u svemu uživa svim svojim bićem. S predanošću i guštom i neizostavnim znanjem u svemu ostvaruje maximum, a taj žar prenosi i na druge.

Mislim da smo svi skupa uživali, ali da su neki možda i zavirili u kutove tavana ili ostave u potrazi za nekom zaboravljenom gramofonskom pločom…

(nm/Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button