DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Dijabetička udruga Slatina obilježila Hrvatski dan šećerne bolesti

Javnozdravstvenom akcijom mjerenja šećera u krvi i mjerenja krvnoga tlaka Dijabetička udruga Slatina danas (ponedjeljak) je obilježila Hrvatski dan šećerne bolesti u sklopu projekta SLATKI ZA SLATINU.

Akcija je u suradnji s patronažnim sestrama Doma zdravlja VPŽ u Slatini provedena u prostorijama koju Dijabetička udruga dijeli s Udrugom umirovljenika Slatina u Kolodvorskoj ulici.

Odaziv je bio itekako dobar te je 47 građana na ovaj način prekontroliralo svoje zdravlje i to vrlo uspješno budući da su samo kod dva sudionika otkrivene vrijednosti koje zahtijevaju daljnju obradu te su savjetovani da se obrate svom obiteljskom liječniku.

Ova je akcija ujedno organizirana i u sklopu niza akcija koje Hrvatski savez dijabetičkih udruga ove godine pokreće u prigodi obilježavanja Dana šećerne bolesti u Hrvatskoj pod sloganom ZAJEDNO SMO JAČI.

– Šećerna bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem zbog stalnog porasta broja osoba oboljelih od šećerne bolesti. Prema CroDiab registru u Hrvatskoj je registrirano 388.213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti.

S obzirom da 40% osoba sa šećernom bolešću nema dijagnozu procjenjuje se da je broj oboljelih od dijabetesa ustvari oko 700.000.

Organiziranjem akcija želimo podsjetiti javnost na učestalost bolesti, te važnost prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja. Usvajanjem zdravih životnih navika pomažemo sprječavanju i odgađanju kroničnih komplikacija, – rekla je dopredsjednica Dijabetičke udruge Slatina Greta Perković te se u ime svih članova udruge na čelu s predsjednikom Rajkom Brajićem zahvalila na dugogodišnjoj i vrlo uspješnoj suradnji slatinskim patronažnim sestrama i dr. Vesni Turk-Štrajtenberger koja je također sudjelovala u akciji, ali i svima ostalima koji su pomogli u realizaciji akcije kao i građanima na odazivu.

(Mihaela Feldi, Dijabetička udruga Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button