DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

”Crteži na srcu” Svjetlane Carić

U prepunom sladojevačkom caffe baru Al Capone sinoć je predstavljena druga zbirka poezije Svjetlane Carić, profesorice pedagogije i talijanskog jezika i književnosti, pod naslovom Crteži na srcu.

O knjizi, pjesmama u njoj, hvarskim pejzažnim i ljubavnim nadahnućima neformalno ali stručno razgovarale su prof. Melita Schmitz, dipl. bibl. savjetnica, i autorica Carić. Zbirka sadrži 70-ak pjesama podijeljenih u tri cjeline. Prva nosi naslov Tebi, kojega cili život nosin u sebi, druga i ne skameni se srce moje …, a treća s posvetom… Pjesme su to koje govore o ljepotama i uspomenama s rodnoga Hvara, susretima s ljudima i voljenom osobom te događajima koje autorica u svojim sjećanjima nosi kroz život. Neke su pisane na dijalektu rodnog joj mjesta Svirče, po čemu su posebno vrijedne jer čuvaju hvarsku čakavštinu kao jednu od osobitosti hrvatskoga jezika. Tijekom predstavljanja zbirke ona je pročitala nekoliko svojih pjesama napisanih standardnim hrvatskim jezikom, ali u nekima je zazvučao i govor s otok Hvara. Upravo zato, premda živi u Slatini, Svjetlana Carić pripada krugu hvarskih pjesnikinja koje slave Petra Hektorovića i njegovu suvremenicu Graciozu Lovrinčevu.

Gost večeri bio je virovitički pisac kratkih priča Zlatko Erjavec, koji je pročitao dvije zanimljive priče iz svoje zbirke Žene vole pametne muškarce. Književnu večer u Al Caponeu oplemenile su čačinačke pjevačice Tamara Prelog i Mateja Galić, koje je na gitari pratio Marin Milovac.

Valja napomenuti kako su dvije pedagoginje izrazile nadu da će se ovakvi pjesnički i književni susreti i dalje održavati u Al Caponeu, pa možda i postati tradicija.

Petar Žarković

Foto: Robert Turkalj


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button