DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„Chorus Angelicus“ uljepšao nedjeljnu večer

Današnja a ujedno i druga večer XXVI. DMK, bila je rezervirana za nastup katedralnog zbora iz Varaždina naziva “Chorus Angelicus“.

Izvrsna akustika slatinske crkve bl.Ivana Merza i uistinu izuzetni vokali članova zbora, kako ženski tako i muški, mogli su izazvati samo oduševljenje i uživanje publike u kojoj su se našli predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija, slatinska dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić, v.d.direktora slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić, direktor slatinske TZ Jurica Bosak, župnik župe bl.Ivana Merza Nikola Jušić, učitelji slatinske glazbene škole i drugi zainteresirani, odnosno koliko ih je prostor crkve mogao primiti u skladu s epidemiološkom situacijom.

Angelicusi su veliki ljubitelji ozbiljne glazbe pa je ovaj žanr, odnosno pet takvih pjesama bio njihov odabir za početak koncerta. Potom je uslijedila izvedba djela skladatelja i voditelja zbora Anđelka Igreca “PJESME ŠTOVANJA I HVALE” uz pratnju prigodnog komornog sastava .

Svaka izvedba, dvadesetak članova ovoga zbora, izazvala je ogroman pljesak, a posljednja pjesma “Upravi korake moje“ i vokal solistice Doroteje Ilčić  polučili su najveću reakciju publike tako da je zbor odlučio ponoviti izvedbu pjesme.

Gosti su od strane organizatora nagrađeni cvjetnim aranžmanima i prigodnim poklonima.

Predsjednik festivalskog odbora festivala DMK Antonio Brzica, kako je na početku najavio goste i pozdravio publiku, tako je i na kraju gostima zahvalio na dolasku i divnoj izvedbi, te s nazočnom publikom podijelio svoje dojmove, pozivajući ju da nastavi pohoditi kulturna događanja u gradu.

(Tekst i foto:Tea Kiš Slačanac)


Mješoviti pjevački zbor Chorus angelicus osnovan je 1999. godine od strane dirigenta maestra Anđelka Igreca, iskusnog zborovođe, dirigenta i kompozitora, isprva kao zbor varaždinske katedrale.

Još od svojih početaka, zbor okuplja srednjoškolce i studente varaždinskih škola i fakulteta.

Do sada je u zboru već stasalo nekoliko generacija pjevača, ljubitelja vokalnog višeglasja, neovisno o njihovoj dobi.

Chorus angelicus je danas „punoljetan“ mješoviti pjevački zbor koji je svoju najveću snagu pokazao na velikim i zahtjevnim projektima – izvedbama cjelovitih remek-djela svjetske glazbene baštine.

Dovoljno je reći da je zbor dobio Nagradu „Ivan Lukačić“ na 46. Varaždinskim baroknim večerima za izvedbu oratorija „Muka po Ivanu“ skladatelja J. S. Bacha.

Iste su godine Angelicusi izveli i Händelov oratorij „Mesija“, a sljedeće su se godine upustili u izvedbu Haydnovog oratorija „Stvaranje svijeta“, koji je ujedinio austrijske, mađarske i domaće glazbene snage.

Angelicusi su veliki glazbeni entuzijasti, ljubitelji ozbiljne glazbe, mahom amateri, no s odličnom vještinom čitanja partitura i poznavanja nota, te nekim oblikom glazbenog obrazovanja osnovnoškolske ili srednjoškolske razine.

Zbor pjeva na mnogim koncertima najviše u Varaždinu, njegovoj okolici i ostalim dijelovima Hrvatske, a iza njega su i mnoge inozemne turneje (Austrija, Mađarska, Izrael).

Za suradnju kod većih koncerata zbor je zahvalan i brojnim vokalnim solistima te pratnji instrumentalista, najčešće Varaždinskog komornog orkestra.

Iako zbor baroknog Varaždina, osim najčešće izvođene glazbe upravo ovog stilskog razdoblja (Händel, J. S. Bach, Ph. E. Bach, Vivaldi),  Chorus angelicus pjevao je i renesansna djela (Monteverdi), djela bečke klasike (Mozarta, Haydna), ali i djela skladatelja romantizma (Mendelssohn, Bruckner, Beethoven) te moderniste i suvremene glazbene stvaratelje (Rutter, Ramirez, Orff, Igrec).

Članovi zbora priznaju da im je najzahtjevnije, ali i najdraže pjevati iz partitura skladateljskog pera njihovog zborovođe – maestra Anđelka Igreca.


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button