DOGAĐANJANASLOVNICA

AURIC TIMBER PROIZVODI SUHU GRAĐU – Prirodno prosušena daska traje stoljećima

Svježu dasku prosušuju od šest mjeseci do tri godine i dobivaju kvalitetan i skup proizvod koji plasiraju na inozemnom tržištu


Slatinska tvrtka Auric timber utemeljena je 2013. godine pod nazivom Slavonski hrast, a od siječnja 2019. godine ulazi u grupaciju auric – slavonian oak products (auric – proizvodi od slavonske hrastovine) pod sadašnjim nazivom. Godine 2014. na čelo tvrtke dolazi Martin Kunštek, u vrijeme kad je u jednoj smjeni radilo 25 zaposlenih, koji su te godine ispilili 12.000 kubika trupaca i sve plasirali na tržište pa je godina završila pozitivnim rezultatom.

Prema poslovnom planu donesenom 2015. godine, što se pokazalo izuzetno dobro u vrijeme izbijanja trgovinskog rata između Kine i Amerike, najave Brexita i sada pandemije koronavirusa, tvrtka je odlučila investirati 7,5 milijuna eura u izgradnju predsušare kapaciteta 5.000 kvadrata, deset komora od kojih je svaka kapaciteta sto kvadrata i 3.800 kvadrata hale za skladištenje suhe robe s toplanom kako bi mogli napraviti proizvod koji je trajan. Investicija je bila završena početkom 2017. godine i od tada se sva količina trupaca i kupljene građe na tržištu prerađuje u suhu građu.

– Ako imate svježu dasku, ona je kvarljiv proizvod kao i meso. Ako ga ne tretirate na dobar način, on gubi na kvaliteti, puca i ne može se koristiti u svim granama proizvodnje. Ako dasku posušite, ona više nije kvarljiva i u dobrim uvjetima može ostati takva sljedećih tisuću godina, pojašnjava direktor Kunštek.

Osnovna djelatnost tvrtke je piljenje trupaca i prerada drva, a glavni proizvod je suha daska, odnosno izrađuju se razni drveni elementi za proizvode širokog spektra u interijeru, kao što su rukohvati, stepenice, podovi, prozori, vrata i slično. Prerađuje se gotovo isključivo domaći hrast, a samo oko dva posto grab za letvice i podnice te crni orah za određenu ekskluzivu.

– Trenutačno zapošljavamo 65 djelatnika, koji imaju minimalnu netoplaću 6.000 kuna. Godišnje preradimo deset do 15 tisuća kubika trupaca i kupimo do 4.000 kubika daske. Kupujemo isključivo domaću sirovinu, hrast, od Karlovca do Vukovara. Profilirali smo se u proizvodnju robe vrhunske kvalitete, koja se ne može kupiti svugdje. Mi svježu dasku stavljamo na prosušivanje i ona stoji od šest mjeseci do tri godine. Takvo prirodno prosušivanje nitko ne radi u Hrvatskoj pa je tako kvalitetan proizvod skup i zato se prodaje gotovo isključivo na zahtjevnom inozemnom tržištu, najviše u skandinavskim zemljama, Engleskoj, Belgiji, Nizozemskoj i BiH, a ove godine i u Njemačkoj. Po kvaliteti proizvoda mi smo među prva četiri takva proizvođača u Europi.

Prošle godine tvrtka je ostvarila 59 milijuna kuna prihoda, a dobit je premašila 11 milijuna kuna prije oporezivanja, No, prema Zakonu o poticanju ulaganja, tvrtka je oslobođena plaćanja poreza u sljedeće tri godine. Cjelokupna dobit reinvestirana je u tvrtku i zato ona neprekidno raste.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)Gospodarenje šumama obitelji Pejačević

Dio nasljednika obitelji Pejačević prodao je naslijeđene šume obitelji Gantenbrink, a dio njih ostavio je šume u svome vlasništvu. Oni su prije desetak godina angažirali Zdenka Bogovića da uspostavi sustav gospodarenja šumama pa je Bogović osnovao udrugu (Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika) i ponudio vlasnicima da zajedno gospodare šumama te predložio niz projekata, među njima bačvariju i timber. Tako je uspostavljen zajednički održivi sustav gospodarenja i ustanovljene su dvije uspješne tvrtke, u Našicama Auric barrels i u Slatini Auric timber.

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button